Ôsme kolo obľúbenej šou Pečie celé Slovensko prinieslo jedinečnú atmosféru retro rokov. Toto kolo bolo plné farieb, nostalgie a retro chutí, no pre jedného zo súťažiacich znamenalo aj koniec veľkého televízneho dobrodružstva.
Vladiho najviac potrápila práve technická výzva retro kola. „Technická výzva mi včera nevyšla. Ako jediný som ju nemal dozdobenú vôbec. Vyšla vlastne iba Janke,“ priznáva bez okolkov.
A čo vy? Podarí sa vám pripraviť si dezert Moderný Harlekýn, ktorý si pre finalistov pripravila porotkyňa Jožka?
Budete potrebovať:
Kakaová šľahaná hmota
- 105 g hnedého cukru
- 4 g vanilkového cukru
- 98 g hladkej múky
- 25 g oleja
- 160 g vajec (3 veľké)
- 16 g kakaa
- 16 g vody
Parížska šľahačka
- 30 g hnedého cukru
- 300 g smotany na šľahanie (35 %)
- 30 g kakaa
Šľahačková náplň
- 250 g smotany na šľahanie (40 %)
- 20 g práškového cukru
- 10 g vanilínového cukru
Čokoládová ozdoba
- 100 g horkej čokolády (70 %)
Ako na to?
Kakaová šľahaná hmota
Vajcia vyšľahajte s hnedým cukrom a vanilkovým cukrom do peny, potom pridajte vodu. Múku preosejte spolu s kakaovým práškom a túto zmes zľahka vmiešajte do vaječnej peny. Nakoniec pridajte olej.
Hotovú šľahanú kakaovú hmotu rovnomerne rozotrite na plech vyložený papierom na pečenie (30 × 40 cm).
Pečte v rozohriatej rúre pri 160–180 °C približne 12 minút. Po vychladnutí vykrojte 14 kusov pomocou formičky.
Na jeden diel nastriekajte parížsku šľahačku, priložte druhý diel korpusu a navrch pomocou rezanej špičky krúživým pohybom nastriekajte vyšľahanú šľahačku. Nakoniec dozdobte čokoládovou ozdobou.
Parížska šľahačka
Smotanu premiešajte s cukrom, pridajte preosiate kakao. Zmes za stáleho miešania krátko prevarte a nechajte dôkladne vychladnúť.
Po vychladnutí vyšľahajte do hladkej, tuhšej konzistencie. Hotovú šľahačku naplňte do cukrárskeho vrecka a nastriekajte na jednotlivé korpusy.
Šľahačková náplň
Smotanu na šľahanie vyšľahajte s práškovým cukrom a vanilínovým cukrom do tuhého krému.
Čokoládová ozdoba
Dve tretiny čokolády rozpustite a zohrejte na 45 °C. Stále miešajte, pridajte zvyšnú tretinu čokolády a rýchlo ochlaďte na 30 °C (temperovanie). Čokoládu rozotrite na fóliu, nechajte stuhnúť a následne nalámte na ozdoby.
25 50 75 90
