Úvod Novinky Pečie celé Slovensko

RECEPT: Zabudnutý retro dezert v modernom šate. Takto sa robí ten pravý Harlekýn

Technická výzva z retro kola vo vašej kuchyni.

RECEPT: Zabudnutý retro dezert v modernom šate. Takto sa robí ten pravý Harlekýn

Ôsme kolo obľúbenej šou Pečie celé Slovensko prinieslo jedinečnú atmosféru retro rokov. Toto kolo bolo plné farieb, nostalgie a retro chutí, no pre jedného zo súťažiacich znamenalo aj koniec veľkého televízneho dobrodružstva.

Vladiho najviac potrápila práve technická výzva retro kola. „Technická výzva mi včera nevyšla. Ako jediný som ju nemal dozdobenú vôbec. Vyšla vlastne iba Janke,“ priznáva bez okolkov.

A čo vy? Podarí sa vám pripraviť si dezert Moderný Harlekýn, ktorý si pre finalistov pripravila porotkyňa Jožka?

Budete potrebovať:

Kakaová šľahaná hmota

  • 105 g hnedého cukru
  • 4 g vanilkového cukru
  • 98 g hladkej múky
  • 25 g oleja
  • 160 g vajec (3 veľké)
  • 16 g kakaa
  • 16 g vody

Parížska šľahačka

  • 30 g hnedého cukru
  • 300 g smotany na šľahanie (35 %)
  • 30 g kakaa

Šľahačková náplň

  • 250 g smotany na šľahanie (40 %)
  • 20 g práškového cukru
  • 10 g vanilínového cukru

Čokoládová ozdoba

  • 100 g horkej čokolády (70 %)

Pečie celé Slovensko

Aktuálne informácie zo zákulisia, zoznam súťažiacich a receptov a archívne epizódy šou nájdete na webe.

Ako na to?

Kakaová šľahaná hmota

Vajcia vyšľahajte s hnedým cukrom a vanilkovým cukrom do peny, potom pridajte vodu. Múku preosejte spolu s kakaovým práškom a túto zmes zľahka vmiešajte do vaječnej peny. Nakoniec pridajte olej.

Hotovú šľahanú kakaovú hmotu rovnomerne rozotrite na plech vyložený papierom na pečenie (30 × 40 cm).

Pečte v rozohriatej rúre pri 160–180 °C približne 12 minút. Po vychladnutí vykrojte 14 kusov pomocou formičky.

Na jeden diel nastriekajte parížsku šľahačku, priložte druhý diel korpusu a navrch pomocou rezanej špičky krúživým pohybom nastriekajte vyšľahanú šľahačku. Nakoniec dozdobte čokoládovou ozdobou.

Parížska šľahačka

Smotanu premiešajte s cukrom, pridajte preosiate kakao. Zmes za stáleho miešania krátko prevarte a nechajte dôkladne vychladnúť.

Po vychladnutí vyšľahajte do hladkej, tuhšej konzistencie. Hotovú šľahačku naplňte do cukrárskeho vrecka a nastriekajte na jednotlivé korpusy.

Šľahačková náplň

Smotanu na šľahanie vyšľahajte s práškovým cukrom a vanilínovým cukrom do tuhého krému.

Čokoládová ozdoba

Dve tretiny čokolády rozpustite a zohrejte na 45 °C. Stále miešajte, pridajte zvyšnú tretinu čokolády a rýchlo ochlaďte na 30 °C (temperovanie). Čokoládu rozotrite na fóliu, nechajte stuhnúť a následne nalámte na ozdoby.

25 50 75 90