Úvod Novinky Pečie celé Slovensko

RECEPT: Moussový darček podľa Natache Pacal. Technická výzva preverí vaše schopnosti

Trúfnete si na tento recept?

RECEPT: Moussový darček podľa Natache Pacal. Technická výzva preverí vaše schopnosti
V siedmej epizóde Pečie celé Slovensko sa tentoraz rozvoniavala aj exotika. Finalisti sa pustili do prípravy efektného moderného dezertu, v ktorom sa spája svieža mango-marakujová chuť, jemný kokosový mousse a precízna práca s čokoládou.

Výsledkom je malá darčeková kocka – dezert, ktorý vyzerá ako luxusný bonbón a chutí ako tropické prekvapenie.

Ak ste si pri sledovaní šou povedali, že by ste si podobný dezert radi vyskúšali doma, máme pre vás kompletný postup. Hoci ide o náročnejšiu výzvu, so správnou prípravou a trochou trpezlivosti ju zvládnete aj vy.

Budete potrebovať:

Coulis mango-marakuja

  • 110 g mango pyré
  • 110 g marakuja pyré
  • 6 g pektín
  • 22 g kryštálový cukor

Kokosový mousse

  • 182 g kokosové pyré
  • 50 g želatínová masa
  • 10 g kokosový likér
  • 20 g strúhaný kokos
  • 200 g smotana na šľahanie (36 %)

Maslová sušienka

  • 85 g hladká múka
  • 12 g mandľová múka
  • 35 g práškový cukor
  • 20 g vajíčko
  • 45 g maslo
  • 0,75 g soľ

Darčekový dekor

  • 100 g biela poťahová hmota
  • kukuričný škrob (na podsypanie)

Čoko poleva

  • 450 g biela čokoláda
  • 30 g kakaové maslo
  • 60 g olej z hroznových jadierok alebo slnečnicový
  • červená potravinárska farba

Ako na to?

Coulis mango–marakuja

Za stáleho miešania zohrejte obe pyré na 50 °C. Pridajte pektín zmiešaný s kryštálovým cukrom.
Keď zmes dosiahne 85 °C, zložte ju z ohňa. Pripravte si 6 polguličiek, nalejte do formičiek prvú polovicu coulis a vložte do šokra.

Po stuhnutí vyberte zamrazené polguličky a do formičiek nalejte druhú polovicu horúceho coulis. Na vrch ihneď položte zamrazené polguličky a opäť vložte do šokra.

Kokosový mousse

Kokosové pyré, Malibu, strúhaný kokos a želatínovú masu zohrejte na 35 °C.
Šľahačku vyšľahajte na jogurtovú konzistenciu a zľahka ju spojte s kokosovou zmesou.

Skladanie dezertu

Pripravte si silikónovú formu SF105. Do polovice formy nalejte kokosový mousse, vložte zamrazenú mango–marakujovú guličku a formu doplňte moussom dorovna. Vložte do šokra.

Maslová sušienka

Suché suroviny zmiešajte v robote s maslom, aby vznikla pieskovitá hmota. Pridajte vajíčko a vymiešajte hladké cesto.

Cesto vyvaľkajte medzi dvoma papiermi na hrúbku 2 mm a nechajte zachladiť. Vykrojte štvorce 3,5 × 3,5 cm a pečte pri 160 °C dozlatista.

Po upečení sušienky ihneď zachlaďte a prilepte ich zvyšným moussom na dezert.

Pečie celé Slovensko

Aktuálne informácie zo zákulisia, zoznam súťažiacich a receptov a archívne epizódy šou nájdete na webe.

Darčekový dekor

Poťahovú hmotu vyvaľkajte na 2 mm a nakrájajte pásiky široké 5 mm.

Čokoládová poleva

Všetky suroviny zohrejte nad vodným kúpeľom na 30 °C a zafarbite červenou farbou.
Zamrznuté kocky vyberte z formičiek, zapichnite špáradlo a namáčajte do polevy.

Dokončovanie

Položte prvý pásik na kocku tak, aby ju rozdelil na dve polovice. Druhý pásik prerežte na polovicu a nadpojte do tvaru kríža. Na vrch vytvorte dvojitú mašličku z dvoch kúskov (cca 4 cm) prehnutých v polovici.

25 50 75 90