Kto by nemiloval tradičné pečené buchty plnené džemom či tvarohom?
Vďaka receptu porotkyne Jožky si ich teraz môžete pripraviť aj doma. A verte tomu, že výsledok bude (takmer) ako od babičky.
Budete potrebovať:
Kysnuté cesto
- 300 g hladkej múky T650 (chlebová)
- 125 g plnotučného mlieka
- 50 g kyslej smotany
- 100 g masla
- 50 g kryštálového cukru
- 2,5 g soli
- 20 g čerstvého droždia
- 2 žĺtky
- kôra z ½ citróna (cca 3 g)
Tvarohová náplň
- 250 g hrudkovitého tvarohu
- 35 g kryštálového cukru
- 1 bielok (cca 30 g)
- 1 balenie strúhanej citrónovej kôry
- 40 g hrozienok namočených v rume
- 20 g kukuričného škrobu (Gustin)
- 20 g vanilkového cukru
Slivková náplň (lekvár)
- 200 g sušených sliviek
- 30 g kryštálového cukru
- 50 g rumu
- 150 g vriacej vody
Na dokončenie
- 100 g masla na potieranie
- 30 g práškového cukru na posypanie
Ako na to?
Kysnuté cesto
Z mlieka, cukru a droždia pripravte kvások a nechajte ho vykysnúť. Potom pridajte ostatné suroviny – múku, kyslú smotanu, vlažné rozpustené maslo, žĺtky, nastrúhanú citrónovú kôru a soľ. Vypracujte hladké, nelepivé cesto, ktoré nechajte kysnúť približne 20 minút.
Cesto premiesite a nechajte ho kysnúť ďalších 20 minút, aby bolo pevné a pružné. Kysnúť ho môžete v teplej rúre alebo nad miskou s horúcou vodou.
Po vykysnutí cesto rozdeľte na 12 rovnakých kúskov a vytvarujte z nich hladké guľky. Každý kúsok roztlačte a polovicu buchiet naplňte tvarohovou náplňou, druhú polovicu slivkovou. Každá buchta by mala mať približne 100 g. Buchty dôkladne uzavrite, potrite ich rozpusteným maslom a poukladajte do vymasteného plechu s malými rozostupmi. Ešte raz ich zľahka potrite maslom a nechajte 15 minút podkysnúť.
Pečte pri 180 °C približne 25–30 minút, kým nezískajú zlatistú farbu. Po vychladnutí ich posypte práškovým cukrom.
Tvarohová náplň
Všetky suroviny spolu vymiešajte dohladka. Ak je tvaroh príliš mokrý, prebytočnú tekutinu zlejte.
Slivková náplň
Nakrájané sušené slivky zalejte vriacou vodou, pridajte cukor a nechajte asi 5 minút postáť. Potom ich rozmixujte na jemnú kašu a varte do zhustnutia. Pridajte rum a ešte krátko povarte, aby vznikol hustý lekvár. Plňte až po vychladnutí.
25 50 75 90
