Potešte počas víkendu všetky maškrtné jazýčky a pripravte si dokonalý jesenný dezert podľa jedného z receptov finalistov Pečie celé Slovensko.
Bude to Evičkina lievancová kytica, klasické jablkové pité podľa Martina alebo Tomášov jablkový strom?
1. Lievancová kytica
Budete potrebovať:
Cesto
- 2 ks vajce
- 150 g hladká múka
- 250 ml mlieko
- 2 ks jablká
- 1 PL práškový cukor
- ½ prášok do pečiva
- 1 ČL mletá škorica
- olej na pečenie
Orechové praliné
- 100 g lieskové lúpané orechy
- 100 g kryštálový cukor
Citrónová poleva
- 125 g maslo
- 100 g práškový cukor
- 100 ml mlieko
- ½ ČL jedlá sóda
- 1 citrón
Na ozdobu
- 1 ks jablko
- 2 PL kryštálový cukor

Ako na to?
Vajíčka a žĺtky vymiešajte spolu s cukrom a škoricou, potom pridajte mlieko a nastrúhané jablká. Z bielkov ušľahajte sneh a jemne ho vmiešajte do zmesi. Nakoniec prisypte múku a prášok do pečiva. Na panvici rozohrejte olej a upečte lievance.
Na panvici opečte orechy, skaramelizujte cukor a zalejte ním orechy. Po vychladnutí ich rozmixujte na pastu – vznikne orechové praliné.
V hrnci rozpustite maslo, pridajte cukor, dochuťte mliekom, jedlou sódou, citrónovou šťavou a kôrou. Krátko povarte – vznikne citrónová poleva.
Na panvici skaramelizujte trochu cukru, pridajte jablká nakrájané na mesiačiky, premiešajte a odstavte.
Lievance natrite zospodu praliné, poukladajte na seba do tvaru veže, ozdobte skaramelizovanými jablkami a polejte citrónovou omáčkou – alebo ju podávajte osobitne.
2. Jablkové pité
Budete potrebovať:
Cesto
- 3 a 1/3 hrnčeka hladkej múky
- 3 a 1/3 hrnčeka polohrubej múky
- 2 a ½ hrnčeka práškového cukru
- 5 balení vanilkového cukru
- 2 balenia rastlinného tuku
- 1 balenie prášku do pečiva
- ¼ hrnčeka škorice
- 4 ks vajcia M
- kôra z 2 BIO citrónov
Plnka
- 2,5 kg jabĺk golden delicious
- 5 balení vanilkového cukru
- škorica
Ozdoba
- škoricové cesto v tvare jabĺk a listu
- 1 hrnček práškového cukru

Ako na to?
Rúru predhrejte na 180 °C. Plech (28 × 28 cm) vymastite a vysypte múkou.
Do misky preosejte múku s práškom do pečiva, pridajte vanilkový cukor, citrónovú kôru, rastlinný tuk a celé vajcia. Vypracujte hladké cesto, zabaľte ho do fólie a nechajte chvíľu schladiť.
Ošúpte jablká, nastrúhajte ich a dochuťte vanilkovým cukrom a škoricou.
Cesto rozdeľte na tri diely. Prvý diel vyvaľkajte a preneste na plech, navrstvite jablkovú plnku, prikryte druhým dielom cesta a popichajte vidličkou. Z tretieho dielu vyvaľkajte plát, vykrojte ozdobné tvary (napr. jablká či listy) a poukladajte ich na povrch koláča.
Pečte 30–40 minút. Po upečení nechajte koláč vychladnúť a pred podávaním posypte práškovým cukrom.
3. Jablkový strom
Budete potrebovať:
Cesto
- 700 g hladkej múky
- 350 g práškového cukru
- 2 ks prášku do pečiva
- 2 vajcia
- 400 g zmäknutého masla
- 2 ks citrónu (kôra)
Plnka
- 2 kg nastrúhaných jabĺk
- 4 vanilínové cukry
- 3 ČL mletej škorice
- 1 vajce na potretie
Poleva
- 0,2 dl jablkovej šťavy
- 2 PL kryštálového cukru
- citrónová šťava z ½ citróna

Ako na to?
V miske zmiešajte múku, cukor a prášok do pečiva. Pridajte zmäknuté maslo, vajcia a nastrúhanú citrónovú kôru a vypracujte tuhšie cesto. Zabaľte ho do fólie a odložte na 15 minút do chladničky.
Cesto rozdeľte na dve rovnaké časti a obe vyvaľkajte do tenkých plátov (asi 0,5 cm).
Jablká ošúpte, nastrúhajte a vyžmýkajte, aby pustili šťavu. Rozložte ich na plech vystlaný papierom, rozotrite na ne prvý plát cesta. Plnku dochuťte vanilkovým cukrom a škoricou, prikryte druhým plátom cesta a spojte okraje.
Z odrezkov vyvaľkajte nové plátky, vykrojte ozdoby (stromčeky, lístky, vtáčiky) a poukladajte ich na koláč. Potrite rozšľahaným vajíčkom a poprepichujte vidličkou, aby mohla unikať para.
Pečte pri 180 °C približne 30–35 minút, kým koláč nezíska zlatohnedú farbu.
Poleva: V hrnci zohrejte jablkovú šťavu, cukor a citrónovú šťavu a varte asi 15 minút, kým nevznikne jemná poleva. Koláč po upečení môžete touto polevou premazať a posypať práškovým cukrom.
25 50 75 90