Úvod Novinky Pečie celé Slovensko

RECEPT: Jablkový dezert 3x inak. Vyskúšajte pochúťky z Pečie celé Slovensko

K jeseni neodmysliteľne patria jablká a vôňa škorice.

RECEPT: Jablkový dezert 3x inak. Vyskúšajte pochúťky z Pečie celé Slovensko Zdroj: STVR

Potešte počas víkendu všetky maškrtné jazýčky a pripravte si dokonalý jesenný dezert podľa jedného z receptov finalistov Pečie celé Slovensko.

Bude to Evičkina lievancová kytica, klasické jablkové pité podľa Martina alebo Tomášov jablkový strom?

1. Lievancová kytica

Budete potrebovať:

Cesto

  • 2 ks vajce
  • 150 g hladká múka
  • 250 ml mlieko
  • 2 ks jablká
  • 1 PL práškový cukor
  • ½ prášok do pečiva
  • 1 ČL mletá škorica
  • olej na pečenie

Orechové praliné

  • 100 g lieskové lúpané orechy
  • 100 g kryštálový cukor

Citrónová poleva

  • 125 g maslo
  • 100 g práškový cukor
  • 100 ml mlieko
  • ½ ČL jedlá sóda
  • 1 citrón

Na ozdobu

  • 1 ks jablko
  • 2 PL kryštálový cukor

Lievancová kytica, Pečie celé Slovensko

Ako na to?

Vajíčka a žĺtky vymiešajte spolu s cukrom a škoricou, potom pridajte mlieko a nastrúhané jablká. Z bielkov ušľahajte sneh a jemne ho vmiešajte do zmesi. Nakoniec prisypte múku a prášok do pečiva. Na panvici rozohrejte olej a upečte lievance.

Na panvici opečte orechy, skaramelizujte cukor a zalejte ním orechy. Po vychladnutí ich rozmixujte na pastu – vznikne orechové praliné.

V hrnci rozpustite maslo, pridajte cukor, dochuťte mliekom, jedlou sódou, citrónovou šťavou a kôrou. Krátko povarte – vznikne citrónová poleva.

Na panvici skaramelizujte trochu cukru, pridajte jablká nakrájané na mesiačiky, premiešajte a odstavte.

Lievance natrite zospodu praliné, poukladajte na seba do tvaru veže, ozdobte skaramelizovanými jablkami a polejte citrónovou omáčkou – alebo ju podávajte osobitne.

2. Jablkové pité

Budete potrebovať:

Cesto

  • 3 a 1/3 hrnčeka hladkej múky
  • 3 a 1/3 hrnčeka polohrubej múky
  • 2 a ½ hrnčeka práškového cukru
  • 5 balení vanilkového cukru
  • 2 balenia rastlinného tuku
  • 1 balenie prášku do pečiva
  • ¼ hrnčeka škorice
  • 4 ks vajcia M
  • kôra z 2 BIO citrónov

Plnka

  • 2,5 kg jabĺk golden delicious
  • 5 balení vanilkového cukru
  • škorica

Ozdoba

  • škoricové cesto v tvare jabĺk a listu
  • 1 hrnček práškového cukru

Jablkové pité, Pečie celé Slovensko

Ako na to?

Rúru predhrejte na 180 °C. Plech (28 × 28 cm) vymastite a vysypte múkou.

Do misky preosejte múku s práškom do pečiva, pridajte vanilkový cukor, citrónovú kôru, rastlinný tuk a celé vajcia. Vypracujte hladké cesto, zabaľte ho do fólie a nechajte chvíľu schladiť.

Ošúpte jablká, nastrúhajte ich a dochuťte vanilkovým cukrom a škoricou.

Cesto rozdeľte na tri diely. Prvý diel vyvaľkajte a preneste na plech, navrstvite jablkovú plnku, prikryte druhým dielom cesta a popichajte vidličkou. Z tretieho dielu vyvaľkajte plát, vykrojte ozdobné tvary (napr. jablká či listy) a poukladajte ich na povrch koláča.

Pečte 30–40 minút. Po upečení nechajte koláč vychladnúť a pred podávaním posypte práškovým cukrom.

3. Jablkový strom

Budete potrebovať:

Cesto

  • 700 g hladkej múky
  • 350 g práškového cukru
  • 2 ks prášku do pečiva
  • 2 vajcia
  • 400 g zmäknutého masla
  • 2 ks citrónu (kôra)

Plnka

  • 2 kg nastrúhaných jabĺk
  • 4 vanilínové cukry
  • 3 ČL mletej škorice
  • 1 vajce na potretie

Poleva

  • 0,2 dl jablkovej šťavy
  • 2 PL kryštálového cukru
  • citrónová šťava z ½ citróna

Jablkový strom, Pečie celé Slovensko

Ako na to?

V miske zmiešajte múku, cukor a prášok do pečiva. Pridajte zmäknuté maslo, vajcia a nastrúhanú citrónovú kôru a vypracujte tuhšie cesto. Zabaľte ho do fólie a odložte na 15 minút do chladničky.

Cesto rozdeľte na dve rovnaké časti a obe vyvaľkajte do tenkých plátov (asi 0,5 cm).

Jablká ošúpte, nastrúhajte a vyžmýkajte, aby pustili šťavu. Rozložte ich na plech vystlaný papierom, rozotrite na ne prvý plát cesta. Plnku dochuťte vanilkovým cukrom a škoricou, prikryte druhým plátom cesta a spojte okraje.

Z odrezkov vyvaľkajte nové plátky, vykrojte ozdoby (stromčeky, lístky, vtáčiky) a poukladajte ich na koláč. Potrite rozšľahaným vajíčkom a poprepichujte vidličkou, aby mohla unikať para.

Pečte pri 180 °C približne 30–35 minút, kým koláč nezíska zlatohnedú farbu.

Poleva: V hrnci zohrejte jablkovú šťavu, cukor a citrónovú šťavu a varte asi 15 minút, kým nevznikne jemná poleva. Koláč po upečení môžete touto polevou premazať a posypať práškovým cukrom.

25 50 75 90