Úvod Novinky Pečie celé Slovensko

RECEPT: Rýchla roláda, ktorá preverila pekárov v prvom kole Pečie celé Slovensko

Zvládli by ste technickú výzvu?

RECEPT: Rýchla roláda, ktorá preverila pekárov v prvom kole Pečie celé Slovensko

Technická výzva prvého kola piatej série Pečie celé Slovensko znela jasne – expresná roláda, ktorú by ste mali zvládnuť v priebehu jedinej hodiny. Ako sa s týmto zadaním od Petry popasovali naši súťažiaci, ste mohli sledovať v nedeľu večer.

A čo vy? Podarí sa vám pripraviť si dokonalú jahodovú roládu? Vyskúšajte si náš recept. Táto roláda je dokonale nadýchaná, jemná a hebká.

Pomarančová roláda od Elizabeth.JPG

Je univerzálnym základom pre akékoľvek plnenie, no tentoraz ju oživí kombinácia jahodového džemu, ľahkej šľahačky a lahodnej čokolády.

Budete potrebovať:

Na cesto:

  • 40 g oleja
  • 40 g plnotučného mlieka
  • 4 vajcia
  • 40 g hladkej múky
  • ¼ ČL soli
  • 40 g cukru

Na džem:

  • 250 g jahôd
  • 150 g cukru
  • 6 g pektínu
  • 1 ČL citrónovej šťavy

Na dokončenie:

  • 300 ml smotany na šľahanie (40 %)
  • 250 g jahôd
  • 50 g horkej čokolády
  • 10 g práškového cukru

Ako na to?

Olej vymiešajte s mliekom dohladka, pridajte múku a následne aj žĺtky. V samostatnej mise vyšľahajte bielky so štipkou soli a cukrom do pevného snehu a postupne ich zľahka vmiešajte do žĺtkovej zmesi.

Hotové cesto rozotrite na plech vystlaný papierom na pečenie nastriekaný olejovým sprejom a pečte pri teplote 150 °C s ventilátorom približne 13 až 16 minút, kým povrch nezozlatne.

Medzitým si pripravte džem – očistené a pokrájané jahody povarte asi 3 až 5 minút s prvou polovicou cukru, do ktorej ste pridali pektín. Potom prisypte zvyšný cukor, znovu krátko povarte a nakoniec pridajte citrónovú šťavu.

Smotanu vyšľahajte do pevnej šľahačky a časť jahôd nakrájajte na drobné kúsky, pričom tri najmenšie si odložte bokom na ozdobu.

Vysokoškolská roláda od Dávida.JPG

Upečenú roládu ihneď po vytiahnutí z rúry preklopte na papier na pečenie posypaný práškovým cukrom, odstráňte pôvodný papier a ešte teplú ju zrolujte po dlhšej strane. Nechajte ju úplne vychladnúť.

Medzitým rozpustite čokoládu. Vychladnutú roládu rozviňte, rovnomerne ju potrite pripraveným džemom a dvomi tretinami šľahačky.

Pečie celé Slovensko

Aktuálne informácie zo zákulisia, zoznam súťažiacich a receptov a archívne epizódy šou nájdete na webe.

Po dlhšej strane vytvorte pás z nakrájaných jahôd, aby po zarolovaní zostali v strede, a jemne ju pofŕkajte rozpustenou čokoládou. Roládu pevne zatočte a zvyškom čokolády ozdobte povrch tenkými ťahmi. Konce zarovnajte tak, aby mala približne 30 cm, a preložte ju na podnos.

Dozdobte zvyšnou šľahačkou pomocou cukrárskej špičky 1M v tvare vlniek. Štyri zostávajúce jahody rozrežte na štvrtiny a desať kúskov naaranžujte striedavo pozdĺž šľahačkového pásu.

Pečie celé Slovensko sledujte každú nedeľu o 20.30 na Jednotke.

25 50 75 90