Vyskúšajte túto zdravú pochúťku podľa receptu šikovnej Gabiky, ktorá sa v druhom týždni stala Pekárkou týždňa.
Budete potrebovať:
Na cesto:
- 420 g celozrnnej múky
- 165 g kryštálového cukru
- 182 ml oleja
- 220 ml polotučného mlieka
- 1 ČL prášku do pečiva
- 1 ČL jedlej sódy
- 1 ČL mletej škorice
- 1 ČL vanilkového extraktu
- 4 ks zrelých banánov
- 50 g nasekanej mliečnej čokolády
- 2 vajcia
Na arašidové maslo:
- 100 g nepražených nesolených arašidov
- 1 PL medu
- 47 ml tekutého kokosového oleja
- 1 PL kokosového mlieka
- 1 štipka soli (voliteľné)
- 1 PL vody
- 10 ml rastlinného oleja
Na ozdobu:
- lyofilizovaný banán (na posypanie)
- nasekaná čokoláda (na posypanie)
Ako na to?
Predhrejte rúru na 180 °C a plech alebo formu na chlieb vystlite papierom na pečenie.
Vajcia vyšľahajte s cukrom a vanilkovým extraktom do svetlej peny. Primiešajte mlieko a olej, potom postupne pridajte sypké suroviny – múku, prášok do pečiva, sódu bikarbónu a škoricu.
Banány roztlačte vidličkou a vmiešajte ich do cesta. Nakoniec zapracujte nasekanú čokoládu.
Pečenie:
Cesto nalejte do pripravenej formy a pečte pri 180 °C približne 50 minút. Prepečenie skontrolujte špajdľou – po vytiahnutí by mala zostať suchá. Upečený chlieb nechajte úplne vychladnúť na mriežke.

Arašidové maslo:
Arašidy nasucho krátko opražte na panvici, nechajte ich mierne vychladnúť a rozmixujte na jemný „púder“. Pridajte med, kokosový olej, kokosové mlieko, rastlinný olej, vodu a štipku soli.
Mixujte 1–2 minúty do hladka, podľa potreby upravte konzistenciu. Hotové arašidové maslo preložte do uzatvárateľnej sklenenej nádoby a uchovávajte v chladničke.
Servírovanie:
Vychladnutý banánový chlieb nakrájajte na plátky, natrite arašidovým maslom a posypte lyofilizovaným banánom a nasekanou čokoládou.