Úvod Novinky Pečie celé Slovensko

RECEPT: Rýchly banánový chlebík podľa Pekárky týždňa Gabiky

Máte doma banány a neviete, čo s nimi?

RECEPT: Rýchly banánový chlebík podľa Pekárky týždňa Gabiky

Vyskúšajte túto zdravú pochúťku podľa receptu šikovnej Gabiky, ktorá sa v druhom týždni stala Pekárkou týždňa.

Budete potrebovať:

Na cesto:

  • 420 g celozrnnej múky
  • 165 g kryštálového cukru
  • 182 ml oleja
  • 220 ml polotučného mlieka
  • 1 ČL prášku do pečiva
  • 1 ČL jedlej sódy
  • 1 ČL mletej škorice
  • 1 ČL vanilkového extraktu
  • 4 ks zrelých banánov
  • 50 g nasekanej mliečnej čokolády
  • 2 vajcia

Na arašidové maslo:

  • 100 g nepražených nesolených arašidov
  • 1 PL medu
  • 47 ml tekutého kokosového oleja
  • 1 PL kokosového mlieka
  • 1 štipka soli (voliteľné)
  • 1 PL vody
  • 10 ml rastlinného oleja

Na ozdobu:

  • lyofilizovaný banán (na posypanie)
  • nasekaná čokoláda (na posypanie)

Ako na to?

Predhrejte rúru na 180 °C a plech alebo formu na chlieb vystlite papierom na pečenie.
Vajcia vyšľahajte s cukrom a vanilkovým extraktom do svetlej peny. Primiešajte mlieko a olej, potom postupne pridajte sypké suroviny – múku, prášok do pečiva, sódu bikarbónu a škoricu.
Banány roztlačte vidličkou a vmiešajte ich do cesta. Nakoniec zapracujte nasekanú čokoládu.

Pečenie:
Cesto nalejte do pripravenej formy a pečte pri 180 °C približne 50 minút. Prepečenie skontrolujte špajdľou – po vytiahnutí by mala zostať suchá. Upečený chlieb nechajte úplne vychladnúť na mriežke.

Banánový chlebík podľa Gabiky, Pečie celé Slovensko

Arašidové maslo:
Arašidy nasucho krátko opražte na panvici, nechajte ich mierne vychladnúť a rozmixujte na jemný „púder“. Pridajte med, kokosový olej, kokosové mlieko, rastlinný olej, vodu a štipku soli.

Mixujte 1–2 minúty do hladka, podľa potreby upravte konzistenciu. Hotové arašidové maslo preložte do uzatvárateľnej sklenenej nádoby a uchovávajte v chladničke.

Servírovanie:
Vychladnutý banánový chlieb nakrájajte na plátky, natrite arašidovým maslom a posypte lyofilizovaným banánom a nasekanou čokoládou.

25 50 75 90