Pekárkou týždňa sa v prvej epizóde sa stala Janka, ktorá porotkyne Jožku Zaukolcovú a Petru Tóthovú ohúrila originálnou veľkou tortou s názvom Cibuľa. Jej výtvor zaujal nielen vzhľadom, ale aj chuťou.
Trúfnete si na jeho prípravu aj vy?
Budete potrebovať:
Na korpus:
- 7 vajec
- 350 g kryštálového cukru
- 300 g hladkej múky
- 45 g kakaa
- 3 PL oleja
- 14 PL vriacej vody
- štipka soli
- 1 prášok do pečiva
Na čokoládovú ganache:
- 400 g horkej čokolády 54 %
- 800 g smotany na šľahanie 36 %
- 1 ČL instantnej kávy
- 150 g marhuľového kompótu
- 150 g mangového pyré
- 60 g marhuľového brandy
- 20 g citrónovej šťavy
- 30 g trstinového cukru
Na mangové compotée:
- 600 g mrazeného manga
- 90 g mangového pyré
- 12 g pektínu
- 90 g kryštálového cukru
- kyselina citrónová (podľa potreby)
Na obterovú ganache:
- 150 g masla
- 270 g horkej čokolády 54 %
- 30 g kakaového masla
Na mach:
- 1 ks vajce
- 30 g medu
- 12 g kryštálového cukru
- 25 g hladkej múky
- 5 g prášku do pečiva
- zelená farba
Na ozdobu:
- 8 ks jedlého papiera

Ako na to?
Korpus
Vyšľahajte žĺtky s cukrom do nadýchanej peny. Z bielkov vyšľahajte tuhý sneh. Suché suroviny preosejte. Do žĺtkovej zmesi postupne prilievajte olej a vodu, potom opatrne vmiešajte preosiatu múku, kakao a prášok do pečiva. Nakoniec jemne zapracujte vyšľahaný sneh. Cesto rozdeľte do dvoch foriem (18 cm forma a 18 cm kovová miska). Pečte pri 170 °C približne 30 – 35 minút.
Čokoládová ganache
Zohrejte smotanu s kávou tesne pod bod varu. Nalejte ju na čokoládu, nechajte chvíľu postáť a premiešajte ponorným mixérom. Zakryte fóliou a nechajte vychladiť. Pred použitím ganache jemne vyšľahajte ručne, aby ste ju neprešľahali.
Mangovo-marhuľový sirup
Marhule rozmixujte, pridajte mangové pyré, citrónovú šťavu a cukor. Zmes povarte, potom ju odstavte a na záver pridajte marhuľové brandy.
Mangové compotée
Mango s pyré zohrejte na 40 – 45 °C. Pridajte pektín zmiešaný s cukrom, priveďte do varu a varte približne 2 minúty. Nakoniec pridajte trochu kyseliny citrónovej a nechajte vychladiť.
Obterová ganache
Rozpustite čokoládu s kakaovým maslom. Maslo vyšľahajte do peny a postupne doň zašľahávajte roztopenú čokoládu. Zakryte fóliou a nechajte stabilizovať.
Mach
Vyšľahajte vajce s cukrom a medom do peny. Primiešajte preosiatu múku s práškom do pečiva a pridajte gélovú farbu. Nalejte do nádoby a pečte v mikrovlnke približne 2 minúty.
Plnenie torty
Korpus potrite sirupom, natrite čokoládovou ganache, navrstvíte mangové compotée a opäť pridajte vrstvu ganache. Prikryte ďalším plátom a postup zopakujte. Hotovú tortu nechajte vychladiť a potom ju obtrieste obterovou ganache.
Finálne zdobenie
Zo zafarbeného jedlého papiera vytvorte „šupiny cibule“. Zelený papier použite na listy, biely na okvetné lístky. Zo žltej hmoty a drôtika vytvarujte „srdiečko“. Tortu kompletujte na podložke a dotieňujte jedlými farbami.
Zvyšný korpus rozdrobte ako „pôdu“. Mach rozmrvíte a použite na dozdobenie po obvode i vrchu torty.
Ak ste zmeškali prvú epizódu, môžete si ju pozrieť v našom archíve. Pečie celé Slovensko sledujte každú nedeľu o 20.30 na Jednotke.
25 50 75 90