Úvod Novinky Pečie celé Slovensko

RECEPT: Čokoládová cibuľka podľa pekárky týždňa Janky

Nádherná čokoládová torta vynikne na každom stole.

RECEPT: Čokoládová cibuľka podľa pekárky týždňa Janky

Pekárkou týždňa sa v prvej epizóde sa stala Janka, ktorá porotkyne Jožku Zaukolcovú a Petru Tóthovú ohúrila originálnou veľkou tortou s názvom Cibuľa. Jej výtvor zaujal nielen vzhľadom, ale aj chuťou.

Pomoc Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Trúfnete si na jeho prípravu aj vy?

Budete potrebovať:

Na korpus:

  • 7 vajec
  • 350 g kryštálového cukru
  • 300 g hladkej múky
  • 45 g kakaa
  • 3 PL oleja
  • 14 PL vriacej vody
  • štipka soli
  • 1 prášok do pečiva

Na čokoládovú ganache:

  • 400 g horkej čokolády 54 %
  • 800 g smotany na šľahanie 36 %
  • 1 ČL instantnej kávy
Na mangovo-marhuľový sirup s marhuľovým brandy:
  • 150 g marhuľového kompótu
  • 150 g mangového pyré
  • 60 g marhuľového brandy
  • 20 g citrónovej šťavy
  • 30 g trstinového cukru

Na mangové compotée:

  • 600 g mrazeného manga
  • 90 g mangového pyré
  • 12 g pektínu
  • 90 g kryštálového cukru
  • kyselina citrónová (podľa potreby)

Na obterovú ganache:

  • 150 g masla
  • 270 g horkej čokolády 54 %
  • 30 g kakaového masla

Na mach:

  • 1 ks vajce
  • 30 g medu
  • 12 g kryštálového cukru
  • 25 g hladkej múky
  • 5 g prášku do pečiva
  • zelená farba

Na ozdobu:

  • 8 ks jedlého papiera

čokoládová cibuľka, recept

Ako na to?

Korpus

Vyšľahajte žĺtky s cukrom do nadýchanej peny. Z bielkov vyšľahajte tuhý sneh. Suché suroviny preosejte. Do žĺtkovej zmesi postupne prilievajte olej a vodu, potom opatrne vmiešajte preosiatu múku, kakao a prášok do pečiva. Nakoniec jemne zapracujte vyšľahaný sneh. Cesto rozdeľte do dvoch foriem (18 cm forma a 18 cm kovová miska). Pečte pri 170 °C približne 30 – 35 minút.

Čokoládová ganache

Zohrejte smotanu s kávou tesne pod bod varu. Nalejte ju na čokoládu, nechajte chvíľu postáť a premiešajte ponorným mixérom. Zakryte fóliou a nechajte vychladiť. Pred použitím ganache jemne vyšľahajte ručne, aby ste ju neprešľahali.

Mangovo-marhuľový sirup

Marhule rozmixujte, pridajte mangové pyré, citrónovú šťavu a cukor. Zmes povarte, potom ju odstavte a na záver pridajte marhuľové brandy.

Mangové compotée

Mango s pyré zohrejte na 40 – 45 °C. Pridajte pektín zmiešaný s cukrom, priveďte do varu a varte približne 2 minúty. Nakoniec pridajte trochu kyseliny citrónovej a nechajte vychladiť.

Obterová ganache

Rozpustite čokoládu s kakaovým maslom. Maslo vyšľahajte do peny a postupne doň zašľahávajte roztopenú čokoládu. Zakryte fóliou a nechajte stabilizovať.

Mach

Vyšľahajte vajce s cukrom a medom do peny. Primiešajte preosiatu múku s práškom do pečiva a pridajte gélovú farbu. Nalejte do nádoby a pečte v mikrovlnke približne 2 minúty.

Plnenie torty

Korpus potrite sirupom, natrite čokoládovou ganache, navrstvíte mangové compotée a opäť pridajte vrstvu ganache. Prikryte ďalším plátom a postup zopakujte. Hotovú tortu nechajte vychladiť a potom ju obtrieste obterovou ganache.

Finálne zdobenie

Zo zafarbeného jedlého papiera vytvorte „šupiny cibule“. Zelený papier použite na listy, biely na okvetné lístky. Zo žltej hmoty a drôtika vytvarujte „srdiečko“. Tortu kompletujte na podložke a dotieňujte jedlými farbami.

Zvyšný korpus rozdrobte ako „pôdu“. Mach rozmrvíte a použite na dozdobenie po obvode i vrchu torty.

Ak ste zmeškali prvú epizódu, môžete si ju pozrieť v našom archíve. Pečie celé Slovensko sledujte každú nedeľu o 20.30 na Jednotke.

25 50 75 90