O olivovom, ľanovom či rybom oleji počúvame často ako o zdravých tukoch. Existuje však skupina tukov, pri ktorých sú odborníci mimoriadne jednotní: transmastné tuky. A práve tie predstavujú najväčšie riziko pre naše zdravie.
„Jednoznačne najškodlivejšie sú tzv. transmastné tuky. V tomto sa zhodujú všetci vedci na svete, ktorí skúmajú tuky,“ uviedol pre Rádio Slovensko expert na zdravý životný štýl Michal Páleník.
Podľa neho tieto tuky zvyšujú hladinu zlého cholesterolu a zároveň znižujú hladinu dobrého cholesterolu, čím prispievajú k zápalu v tele. „Tým pádom zvyšujú aj riziko srdcovo-cievnych ochorení, inzulínovej rezistencie či obezity,“ dodáva.
Fastfood aj sladké keksíky
Väčšina škodlivých transmastných tukov je priemyselných. Vznikajú procesom čiastočnej hydrogenácie, počas ktorej sa tekutý rastlinný olej mení na tuhý tuk.
„Cieľom výrobcov bolo vyrobiť lacný tuk s dlhou trvanlivosťou a lepšou textúrou. A to sa im touto technológiou podarilo, bohužiaľ na úkor nášho zdravia,“ vysvetlil odborník.
Svetová zdravotnícka organizácia pritom upozorňuje, že pri transmastných tukoch neexistuje bezpečná denná dávka. Odporúčanie hovorí, že by nemali tvoriť viac než 1 % denného energetického príjmu.
To, že potravina obsahuje tuk, automaticky neznamená, že ide o ten transmastný. V niektorých výrobkoch sa však vyskytujú pravidelne a vo vysokom množstve.
„Najčastejšie sa vyskytujú vo vyprážaných jedlách z fastfoodov, ale aj v keksíkoch či sušienkach – najmä tých, ktoré sa rozplynú na jazyku, čo signalizuje prítomnosť lacných a nekvalitných tukov, často aj transmastných.“
Týmto potravinám sa vyhnite
Lístkové cesto je obľúbená surovina, no s veľkým háčikom. „Lístkové cesto obsahuje až o 300 % viac tukov než iné cestá a tieto tuky sú zároveň najhoršie stráviteľné.“
Popcorn do mikrovlnky. Zdanlivo neškodná pochúťka skrýva často práve transmastné tuky, ktoré zlepšujú jeho trvanlivosť a textúru.
Lacné margaríny. Michal Páleník upozorňuje, že produkty, ktoré sú až „príliš krémové a mäkké“, bývajú často výsledkom použitia čiastočne hydrogenovaných olejov.
STVR online
Ako ich spoznať na etikete?
Ak chceme transmastné tuky obmedziť, je potrebné čítať obaly. Nájdete ich pod označeniami:
- čiastočne hydrogenované rastlinné oleje
- transmastné kyseliny
- trans-nenasýtené tuky
„Na obaloch hľadáme najmä termín ‚čiastočne hydrogenované rastlinné oleje‘ – to je najjasnejší signál, že ide o umelé transmastné tuky, ktoré nechceme,“ zdôrazňuje odborník.
25 50 75 90