Denne by sme mali zjesť 400 až 500 gramov zeleniny a ovocia. Na prvý pohľad riadne množstvo však v skutočnosti dokážeme celkom jednoducho zaradiť do našich každodenných jedálničkov.
Ako na to sme sa v Rádiu Slovensko opýtali experta na zdravý životný štýl Michala Páleníka.
V článku sa dozviete:
-
Aké množstvo zeleniny a ovocia by sme mali prijať denne,
-
Praktické tipy, ako rozdeliť 500 gramov do raňajok, desiaty, obeda a večere,
-
Cenovo dostupné varianty na denný príjem vitamínov,
-
Ako využiť zeleninové polievky na doplnenie vlákniny a vitamínov,
-
Jednoduché a rýchle kombinácie, ktoré zvládne každý.
A ako to môže vyzerať v praxi? K raňajkám Michal Páleník odporúča jedno jablko, na desiatu mrkvu, rajčinu k obedu alebo k večeri a šalát k akémukoľvek dennému jedlu. „Za týchto 500 gramov zeleniny a ovocia zaplatím zhruba 60 centov, čo nie je ani veľa peňazí,“ dodal.
Ak vám to váš rozpočet dovoľuje, Michal Páleník má aj trošku drahšiu verziu – táto kombinácia vás podľa jeho slov bude stáť zhruba 2 eurá.
„Kaleráb, ten má 150 gramov, paprika rovnako, hruška má okolo 160 gramov a pomaranč má 150 gramov. Naozaj to nemusí byť veľký objem potravy,“ uviedol expert.
Dodal, že množstvo zeleniny dokážeme prijať aj vo forme zeleninových polievok. „Tí z nás, ktorí neobľubujú čerstvú zeleninu, môžu časť odporúčaného množstva nahradiť práve zeleninou v polievke. Zostane tam aj vláknina a hoci sa niektoré vitamíny varením stratia, stále je to lepšie ako nič.“
25 50 75 90
