Úvod Novinky Pečie celé Slovensko

RECEPT: Fantastické čokoládové soufflé ako z luxusnej cukrárne

Pripravte si lahodný dezert podľa Petry Tóthovej.

RECEPT: Fantastické čokoládové soufflé ako z luxusnej cukrárne

Stále nemáte dosť sladkého? V tom prípade si môžete pripraviť lahodné čokoládové soufflé, ktoré si pre finalistky Pečie celé Slovensko pripravila ako technickú výzvu Petra Tóthová.

„Je to technologicky veľmi náročný dezert. Je to najmä o teplote v rúre. Ideme na nižšiu teplotu na začiatku, aby sa stabilizovalo vnútro a potom ju pridáme, aby krásne narástlo. Kľúčová je teplota,“ povedali porotkyne.

Soufflé je veľmi citlivé na teplotu a čas pečenia, preto odporúčame vyskúšať si pečenie vo vlastnej rúre a podľa potreby prispôsobiť teploty a časy.

Trúfnete si?

Jedenáste-michelinské-kolo-pečie-celé-slovensko Zdroj: STVR

Budete potrebovať:

  • 60 g masla
  • 110 g horkej čokolády (70 %)
  • 4 vajcia veľkosti L
  • ¼ ČL soli
  • 60 g cukru
  • 30 ml brandy
  • maslo na vytretie formičiek
  • cukor krupica na vysypanie formičiek
  • 200 ml šľahačkovej smotany (40 %)

Ako na to?

Najprv si zapnite rúru na 100 °C. Nad vodným kúpeľom rozpustite čokoládu s maslom, pridajte brandy a cukor a nechajte zmes mierne vychladnúť. Potom primiešajte žĺtky.

Bielky vyšľahajte so štipkou soli do krémovej, pevnej konzistencie a opatrne ich zapracujte do čokoládovej zmesi. Zmes vložte na chvíľu do chladničky, aby jemne stuhla.

Formičky na soufflé vymažte roztopeným maslom a vysypte cukrom. Cukrárskym vreckom naplňte formičky takmer po okraj a zarovnajte. Prstom urobte ryhu medzi cestom a okrajom formičky.

Formičky položte na plech a zalejte horúcou vodou do výšky približne 2 cm. Pečte pri 100 °C asi 15 minút, kým sa povrch soufflé neprestane lesknúť. Potom formičky vyberte z vody, zvýšte teplotu rúry na 170 °C a dopekajte ďalších 10–15 minút, až soufflé narastie nad okraj formičky.

Počas pečenia vyšľahajte šľahačkovú smotanu do krémova. Soufflé podávajte okamžite po vybratí z rúry spolu so šľahačkou.

25 50 75 90