Stále nemáte dosť sladkého? V tom prípade si môžete pripraviť lahodné čokoládové soufflé, ktoré si pre finalistky Pečie celé Slovensko pripravila ako technickú výzvu Petra Tóthová.
„Je to technologicky veľmi náročný dezert. Je to najmä o teplote v rúre. Ideme na nižšiu teplotu na začiatku, aby sa stabilizovalo vnútro a potom ju pridáme, aby krásne narástlo. Kľúčová je teplota,“ povedali porotkyne.
Soufflé je veľmi citlivé na teplotu a čas pečenia, preto odporúčame vyskúšať si pečenie vo vlastnej rúre a podľa potreby prispôsobiť teploty a časy.
Trúfnete si?
Budete potrebovať:
- 60 g masla
- 110 g horkej čokolády (70 %)
- 4 vajcia veľkosti L
- ¼ ČL soli
- 60 g cukru
- 30 ml brandy
- maslo na vytretie formičiek
- cukor krupica na vysypanie formičiek
- 200 ml šľahačkovej smotany (40 %)
Ako na to?
Najprv si zapnite rúru na 100 °C. Nad vodným kúpeľom rozpustite čokoládu s maslom, pridajte brandy a cukor a nechajte zmes mierne vychladnúť. Potom primiešajte žĺtky.
Bielky vyšľahajte so štipkou soli do krémovej, pevnej konzistencie a opatrne ich zapracujte do čokoládovej zmesi. Zmes vložte na chvíľu do chladničky, aby jemne stuhla.
Formičky na soufflé vymažte roztopeným maslom a vysypte cukrom. Cukrárskym vreckom naplňte formičky takmer po okraj a zarovnajte. Prstom urobte ryhu medzi cestom a okrajom formičky.
Formičky položte na plech a zalejte horúcou vodou do výšky približne 2 cm. Pečte pri 100 °C asi 15 minút, kým sa povrch soufflé neprestane lesknúť. Potom formičky vyberte z vody, zvýšte teplotu rúry na 170 °C a dopekajte ďalších 10–15 minút, až soufflé narastie nad okraj formičky.
Počas pečenia vyšľahajte šľahačkovú smotanu do krémova. Soufflé podávajte okamžite po vybratí z rúry spolu so šľahačkou.
25 50 75 90
