Úvod Novinky Pečie celé Slovensko

RECEPT: Sviatočný perník podľa Petry Tóthovej. Dokonalý vianočný dezert

Tento lahodný koláč musíte ochutnať.

RECEPT: Sviatočný perník podľa Petry Tóthovej. Dokonalý vianočný dezert Zdroj: Instagram / petratothova_official

Tento perník s krupicovým krémom a čerešňovým džemom je ideálnou voľbou na vianočné sviatky, keď chcete domov rozvoňať sladkými koreninami a medom.

Kombinácia jemného cesta, karamelizovaných korenín a lahodného krupicového krému poteší každého milovníka tradičných dezertov.

Porotkyne Petra Tóthová a Jožka Zaukolcová

Džem z čiernych čerešní dodáva perníku sviežu ovocnú chuť, zatiaľ čo ganache s horkou čokoládou a orechmi vytvára dokonalý kontrast a eleganciu. Tento koláč nielen chutí fantasticky, ale aj skvele vyzerá, takže je ozdobou sviatočného stola.

Budete potrebovať:

Na cesto:

  • 70 g masla
  • 30 ml mandľového oleja
  • 60 g medu
  • 80 g džemu z čiernych čerešní
  • 1 PL kakaa
  • 2 PL perníkového korenia
  • 250 ml plnotučného mlieka
  • 140 g hnedého cukru
  • 320 g hladkej múky
  • 2 ČL sódy bikarbóny
  • ½ ČL soli
  • 2 vajcia

Na krupicový krém:

  • 200 ml mlieka
  • 60 g krupice
  • 60 g cukru
  • 80 g mäkkého masla

Na dokončenie:

  • 140 g džemu z čiernych čerešní
  • 50 ml pomarančovej šťavy
  • 100 g horkej čokolády s pomarančom
  • 80 ml šľahačkovej smotany 33 %
  • Na posypanie: vlašské, lieskové orechy a mandle

Ako na to?

V hrnci zmiešajte maslo, mandľový olej, med, džem z čiernych čerešní, kakao a perníkové korenie. Znížte teplotu na minimum a za stáleho miešania zohrievajte, kým sa všetky suroviny nespoja do hladkej krémovej zmesi. Odstavte a nechajte vychladnúť.

V druhom hrnci zahrejte mlieko s hnedým cukrom. Miešajte len dovtedy, kým sa cukor úplne nerozpustí – zmes nevarte. Aj túto zmes nechajte vychladnúť.

Do veľkej misy preosejte hladkú múku so sódou bikarbónou a soľou. Prilejte vychladnuté sladené mlieko, tmavú perníkovú zmes a pridajte vajcia. Dôkladne premiešajte, aby sa múka úplne spojila so zvyškom surovín. Hotové, nie príliš husté cesto nalejte do formy na pečenie (11 × 30 cm) vystlanej papierom na pečenie.

Formu vložte do rúry vyhriatej na 170 °C (horný/dolný ohrev) a pečte 40–45 minút. Po dopečení rúru vypnite, mierne pootvorte dvierka a po 10 minútach perník vyberte. Nechajte ho úplne vychladnúť.

Krupicový krém

Mlieko zohrejte, a keď sa objavia prvé bublinky, pridajte krupicu a cukor. Za stáleho miešania krátko prevarte, kým zmes nezačne hustnúť. Odstavte, prikryte potravinovou fóliou a nechajte vychladnúť.

Mäkké maslo vyšľahajte do ľahkej peny a postupne doň po lyžiciach zašľahávajte vychladnutý krupicový základ, kým nevznikne hladký krém.

Dokončenie

Vychladnutý perník pozdĺžne prekrojte na tri vrstvy a každú jemne potrite pomarančovou šťavou. Na spodnú vrstvu naneste krupicový krém, na hornú vrstvu natrite džem z čiernych čerešní.

Pripravte čokoládovú ganache tak, že horúcou smotanou zalejete nalámanú čokoládu a vymiešate dohladka. Celý perník polejte ganache a ešte pred stuhnutím ho posypte nasekanými vlašskými a lieskovými orechmi a mandľami.

25 50 75 90