Tento perník s krupicovým krémom a čerešňovým džemom je ideálnou voľbou na vianočné sviatky, keď chcete domov rozvoňať sladkými koreninami a medom.
Kombinácia jemného cesta, karamelizovaných korenín a lahodného krupicového krému poteší každého milovníka tradičných dezertov.
Džem z čiernych čerešní dodáva perníku sviežu ovocnú chuť, zatiaľ čo ganache s horkou čokoládou a orechmi vytvára dokonalý kontrast a eleganciu. Tento koláč nielen chutí fantasticky, ale aj skvele vyzerá, takže je ozdobou sviatočného stola.
Budete potrebovať:
Na cesto:
- 70 g masla
- 30 ml mandľového oleja
- 60 g medu
- 80 g džemu z čiernych čerešní
- 1 PL kakaa
- 2 PL perníkového korenia
- 250 ml plnotučného mlieka
- 140 g hnedého cukru
- 320 g hladkej múky
- 2 ČL sódy bikarbóny
- ½ ČL soli
- 2 vajcia
Na krupicový krém:
- 200 ml mlieka
- 60 g krupice
- 60 g cukru
- 80 g mäkkého masla
Na dokončenie:
- 140 g džemu z čiernych čerešní
- 50 ml pomarančovej šťavy
- 100 g horkej čokolády s pomarančom
- 80 ml šľahačkovej smotany 33 %
- Na posypanie: vlašské, lieskové orechy a mandle
Ako na to?
V hrnci zmiešajte maslo, mandľový olej, med, džem z čiernych čerešní, kakao a perníkové korenie. Znížte teplotu na minimum a za stáleho miešania zohrievajte, kým sa všetky suroviny nespoja do hladkej krémovej zmesi. Odstavte a nechajte vychladnúť.
V druhom hrnci zahrejte mlieko s hnedým cukrom. Miešajte len dovtedy, kým sa cukor úplne nerozpustí – zmes nevarte. Aj túto zmes nechajte vychladnúť.
Do veľkej misy preosejte hladkú múku so sódou bikarbónou a soľou. Prilejte vychladnuté sladené mlieko, tmavú perníkovú zmes a pridajte vajcia. Dôkladne premiešajte, aby sa múka úplne spojila so zvyškom surovín. Hotové, nie príliš husté cesto nalejte do formy na pečenie (11 × 30 cm) vystlanej papierom na pečenie.
Formu vložte do rúry vyhriatej na 170 °C (horný/dolný ohrev) a pečte 40–45 minút. Po dopečení rúru vypnite, mierne pootvorte dvierka a po 10 minútach perník vyberte. Nechajte ho úplne vychladnúť.
Krupicový krém
Mlieko zohrejte, a keď sa objavia prvé bublinky, pridajte krupicu a cukor. Za stáleho miešania krátko prevarte, kým zmes nezačne hustnúť. Odstavte, prikryte potravinovou fóliou a nechajte vychladnúť.
Mäkké maslo vyšľahajte do ľahkej peny a postupne doň po lyžiciach zašľahávajte vychladnutý krupicový základ, kým nevznikne hladký krém.
Dokončenie
Vychladnutý perník pozdĺžne prekrojte na tri vrstvy a každú jemne potrite pomarančovou šťavou. Na spodnú vrstvu naneste krupicový krém, na hornú vrstvu natrite džem z čiernych čerešní.
Pripravte čokoládovú ganache tak, že horúcou smotanou zalejete nalámanú čokoládu a vymiešate dohladka. Celý perník polejte ganache a ešte pred stuhnutím ho posypte nasekanými vlašskými a lieskovými orechmi a mandľami.
25 50 75 90
