Úvod Novinky Pečie celé Slovensko

RECEPT: Pripravte si lahodný Tarte Tatin podľa Jožky Zaukolcovej

Tento francúzsky jablkový dezert budete milovať.

RECEPT: Pripravte si lahodný Tarte Tatin podľa Jožky Zaukolcovej

Klasický jablkový dezert pôvodom z Francúzska zaujme kombináciou karamelizovaných jabĺk a chrumkavého cesta. Jeho príprava poteší nielen chuťové poháriky, ale aj oči pri servírovaní.

Viete, ako vznikol tento lahodný dezert? Údajne ho neplánovane vytvorili sestry Caroline a Stephanie Tatin, keď sa im pri pečení jablkového koláča jablká mierne prihoreli.

Namiesto toho, aby koláč vyhodili, skaramelizované jablká prikryli cestom, dopiekli – a legendárny Tarte Tatin bol na svete.

Desiate-obrátené-kolo-pečie-celé-slovensko Zdroj: STVR

Budete potrebovať:

Cesto

  • 200 g hladkej múky špeciál
  • 25 g práškového cukru
  • 5 g kypriaceho prášku do pečiva
  • 2 g soli
  • 80 g masla
  • 1 žĺtok
  • 3 PL studenej vody

Plnka

  • 135 g masla
  • 200 g hnedého cukru
  • šťava z 1 citróna
  • nastrúhaná kôra z 1 citróna
  • 6–7 jabĺk kyslejšej chuti (cca 650 g očistených jabĺk)
  • 1 vanilkový struk

Dohotovenie

  • 60 g masla na vymastenie
  • 50 g práškového cukru
  • 50 g hladkej múky na vaľkanie

Anglický krém

  • 2 žĺtky
  • 165 ml plnotučného mlieka
  • ½ vanilkového struku (naškrabaného)
  • 20 g kryštálového cukru

Ako na to?

Cesto

Múku a cukor preosejte, pridajte kypriaci prášok, soľ, pokrájané maslo a žĺtok. Postupne pridajte studenú vodu a vypracujte hladké, nelepivé cesto. Cesto zabaľte do fólie a nechajte odležať v chladničke.

Plnka

Jablká očistite, nakrájajte a premiešajte s citrónovou šťavou. Na panvici rozpustite 60 g masla s 40 g cukru, pridajte citrónovú kôru a vyškrabaný vanilkový struk. Vložte plátky jabĺk a opekajte približne 3 minúty.

Zo zvyšného cukru pripravte karamel, pridajte zvyšné maslo a varte 2–3 minúty. Mierne vychladený karamel rozlejte do okrúhlej koláčovej formy vystlanej papierom na pečenie a vymastenej maslom. Na karamel poukladajte orestované jablká.

Pečenie

Cesto rozvaľkajte na hrúbku 3 mm a vykrojte plát o približne 1 cm väčší ako forma. Pomocou valčeka preneste cesto na jablká a okraje jemne zatlačte. Koláč pečte pri 180 °C približne 35–45 minút.

Po upečení nechajte 10 minút chladnúť. Formu potom opatrne položte na tanier a otočte ju, pričom dávajte pozor, aby karamel nevytiekol. Koláč posypte práškovým cukrom a podávajte vlažný.

Anglický krém

Žĺtky, mlieko, vanilku a cukor pomaly zohrievajte za stáleho miešania. Varte, kým na vareške nezostane jemný film, ktorý sa dá prstom rozrušiť. Zmes sa nesmie variť, inak sa krém zrazí.

25 50 75 90