Klasický jablkový dezert pôvodom z Francúzska zaujme kombináciou karamelizovaných jabĺk a chrumkavého cesta. Jeho príprava poteší nielen chuťové poháriky, ale aj oči pri servírovaní.
Viete, ako vznikol tento lahodný dezert? Údajne ho neplánovane vytvorili sestry Caroline a Stephanie Tatin, keď sa im pri pečení jablkového koláča jablká mierne prihoreli.
Namiesto toho, aby koláč vyhodili, skaramelizované jablká prikryli cestom, dopiekli – a legendárny Tarte Tatin bol na svete.
Budete potrebovať:
Cesto
- 200 g hladkej múky špeciál
- 25 g práškového cukru
- 5 g kypriaceho prášku do pečiva
- 2 g soli
- 80 g masla
- 1 žĺtok
- 3 PL studenej vody
Plnka
- 135 g masla
- 200 g hnedého cukru
- šťava z 1 citróna
- nastrúhaná kôra z 1 citróna
- 6–7 jabĺk kyslejšej chuti (cca 650 g očistených jabĺk)
- 1 vanilkový struk
Dohotovenie
- 60 g masla na vymastenie
- 50 g práškového cukru
- 50 g hladkej múky na vaľkanie
Anglický krém
- 2 žĺtky
- 165 ml plnotučného mlieka
- ½ vanilkového struku (naškrabaného)
- 20 g kryštálového cukru
Ako na to?
Cesto
Múku a cukor preosejte, pridajte kypriaci prášok, soľ, pokrájané maslo a žĺtok. Postupne pridajte studenú vodu a vypracujte hladké, nelepivé cesto. Cesto zabaľte do fólie a nechajte odležať v chladničke.
Plnka
Jablká očistite, nakrájajte a premiešajte s citrónovou šťavou. Na panvici rozpustite 60 g masla s 40 g cukru, pridajte citrónovú kôru a vyškrabaný vanilkový struk. Vložte plátky jabĺk a opekajte približne 3 minúty.
Zo zvyšného cukru pripravte karamel, pridajte zvyšné maslo a varte 2–3 minúty. Mierne vychladený karamel rozlejte do okrúhlej koláčovej formy vystlanej papierom na pečenie a vymastenej maslom. Na karamel poukladajte orestované jablká.
Pečenie
Cesto rozvaľkajte na hrúbku 3 mm a vykrojte plát o približne 1 cm väčší ako forma. Pomocou valčeka preneste cesto na jablká a okraje jemne zatlačte. Koláč pečte pri 180 °C približne 35–45 minút.
Po upečení nechajte 10 minút chladnúť. Formu potom opatrne položte na tanier a otočte ju, pričom dávajte pozor, aby karamel nevytiekol. Koláč posypte práškovým cukrom a podávajte vlažný.
Anglický krém
Žĺtky, mlieko, vanilku a cukor pomaly zohrievajte za stáleho miešania. Varte, kým na vareške nezostane jemný film, ktorý sa dá prstom rozrušiť. Zmes sa nesmie variť, inak sa krém zrazí.
25 50 75 90
