Rakúske kolo piatej série obľúbenej šou Pečie celé Slovensko bolo opäť plné fantastických receptov a chutí. Technickú výzvu si pre finalistov tentoraz pripravila Jozefína Zaukolcová, ktorá sa rozhodla pre tradičný rakúsky pokrm. Kaiserky s leberkäse.
Leberkäse je tradičné mäsové jedlo, ktoré pochádza z juhu Nemecka – Bavorska a Rakúska. Skladá sa z dvoch druhov mäsa – hovädzieho a bravčového, slaniny, korenín a soli.
„Je to vlastne sekaná z veľmi jemno zomletého mäsa upečená v hranatej chlebíkovej forme. Na povrchu je typická chrumkavá kôrka. Servíruje sa pokrájaná na hrubšie plátky v bielom pečive – tým bude rozkrojená kaiserka menšieho tvaru spolu s horčicou.“
Budete potrebovať:
Kysnuté cesto – kaiserka
- 500 g hladkej múky T 650
- 21 g čerstvého droždia
- 40 g masla
- 180 ml plnotučného mlieka
- 15 g kryštálového cukru
- 15 g soli
- 140 g vlažnej vody
Leberkäse – mäsová zmes na sekanú
- 1000 g mletého bravčového a hovädzieho mäsa (mix)
- 300 g ľadovej drte
- 25 g dusitanovej soli
Zmes korenín
- 1 ČL bieleho korenia
- 1 ČL majoránu
- 1 ČL tymianu
- štipka mletého muškátového kvetu (macis)
- ¼ ČL mletého zázvoru
- 2 PL tuku na vymastenie formy
- 100 g sladkej horčice
Ako na to?
Do misky nalejte vlažnú vodu, pridajte cukor a rozdrobte droždie. Nechajte kvások kysnúť. Prisypte múku, vlažné mlieko, rozpustené maslo a pridajte soľ. Vypracujte hladké, nelepivé cesto, ktoré prikryte a nechajte kysnúť približne 40 minút.
Z vykysnutého cesta vytvarujte 12 malých bochníkov, nechajte ich podkysnúť 15–20 minút. Každý bochník roztlačte na placku a tvarujte do podoby kaiserky: ľavým palcom prekladajte časti cesta smerom do stredu, pričom palec zostáva skrytý vnútri cesta. Pravou rukou prekladajte zvyšné cesto do stredu a vždy pritlačte. Nakoniec zatočte bochník tak, aby vznikol tvar kvetu s piatimi preloženiami.
Tvarované kaiserky nechajte opäť podkysnúť 15–20 minút, tentoraz zatočenou stranou nadol. Pred pečením ich otočte, poukladajte na plech vystlaný papierom, pokropte vodou a pečte pri 200–210 °C asi 20 minút. Po upečení ich zľahka oroste vodou, aby mali jemnú, lesklú kôrku.
Leberkäse (mäsová zmes)
V mise zmiešajte všetky koreniny – biele korenie, majorán, tymian, štipku muškátového kvetu a mletý zázvor. Pomleté bravčové a hovädzie mäso spolu s ľadovou drťou rozmixujte v mixéri na jemnú pastu. Pridajte dusitanovú soľ, pripravenú zmes korenín a dobre premiešajte. Mäsovú zmes nechajte chvíľu schladiť.
Formu dôkladne vymažte tukom a mäsovú zmes do nej pevne natlačte tak, aby v nej nezostali vzduchové bubliny. Povrch zarovnajte navlhčenou stierkou a vytvorte plytký vzor mriežky. Formu vložte do rúry na strednú mriežku, pod ňu umiestnite ohňovzdornú nádobu s vodou.
Pečte pri teplote 150–160 °C (horný/dolný ohrev) približne 75–90 minút. Leberkäse by mal mať krásnu hnedú kôrku, no vnútro musí zostať šťavnaté. Ak je povrch príliš bledý, posledných 5 minút zapnite gril.
Po upečení vyklopte mäsový bochník z formy, nechajte mierne vychladnúť a nakrájajte ho na 12 plátkov s hrúbkou približne 1,5 cm. Podávajte v čerstvo upečených kaiserkách so sladkou horčicou.
25 50 75 90