Úvod Novinky Pečie celé Slovensko

RECEPT: Pripravte si mäkučké kaiserky s leberkäse. Tento recept budete milovať

Rakúska špecialita podľa receptu Jožky Zaukolcovej.

RECEPT: Pripravte si mäkučké kaiserky s leberkäse. Tento recept budete milovať Zdroj: STVR

Rakúske kolo piatej série obľúbenej šou Pečie celé Slovensko bolo opäť plné fantastických receptov a chutí. Technickú výzvu si pre finalistov tentoraz pripravila Jozefína Zaukolcová, ktorá sa rozhodla pre tradičný rakúsky pokrm. Kaiserky s leberkäse.

Leberkäse je tradičné mäsové jedlo, ktoré pochádza z juhu Nemecka – Bavorska a Rakúska. Skladá sa z dvoch druhov mäsa – hovädzieho a bravčového, slaniny, korenín a soli.

Pečie-celé-Slovensko-rakúske-kolo-kaiserky Zdroj: STVR

„Je to vlastne sekaná z veľmi jemno zomletého mäsa upečená v hranatej chlebíkovej forme. Na povrchu je typická chrumkavá kôrka. Servíruje sa pokrájaná na hrubšie plátky v bielom pečive – tým bude rozkrojená kaiserka menšieho tvaru spolu s horčicou.“

Budete potrebovať:

Kysnuté cesto – kaiserka

  • 500 g hladkej múky T 650
  • 21 g čerstvého droždia
  • 40 g masla
  • 180 ml plnotučného mlieka
  • 15 g kryštálového cukru
  • 15 g soli
  • 140 g vlažnej vody

Leberkäse – mäsová zmes na sekanú

  • 1000 g mletého bravčového a hovädzieho mäsa (mix)
  • 300 g ľadovej drte
  • 25 g dusitanovej soli

Zmes korenín

  • 1 ČL bieleho korenia
  • 1 ČL majoránu
  • 1 ČL tymianu
  • štipka mletého muškátového kvetu (macis)
  • ¼ ČL mletého zázvoru
  • 2 PL tuku na vymastenie formy
  • 100 g sladkej horčice

Ako na to?

Do misky nalejte vlažnú vodu, pridajte cukor a rozdrobte droždie. Nechajte kvások kysnúť. Prisypte múku, vlažné mlieko, rozpustené maslo a pridajte soľ. Vypracujte hladké, nelepivé cesto, ktoré prikryte a nechajte kysnúť približne 40 minút.

Z vykysnutého cesta vytvarujte 12 malých bochníkov, nechajte ich podkysnúť 15–20 minút. Každý bochník roztlačte na placku a tvarujte do podoby kaiserky: ľavým palcom prekladajte časti cesta smerom do stredu, pričom palec zostáva skrytý vnútri cesta. Pravou rukou prekladajte zvyšné cesto do stredu a vždy pritlačte. Nakoniec zatočte bochník tak, aby vznikol tvar kvetu s piatimi preloženiami.

Tvarované kaiserky nechajte opäť podkysnúť 15–20 minút, tentoraz zatočenou stranou nadol. Pred pečením ich otočte, poukladajte na plech vystlaný papierom, pokropte vodou a pečte pri 200–210 °C asi 20 minút. Po upečení ich zľahka oroste vodou, aby mali jemnú, lesklú kôrku.

Leberkäse (mäsová zmes)

V mise zmiešajte všetky koreniny – biele korenie, majorán, tymian, štipku muškátového kvetu a mletý zázvor. Pomleté bravčové a hovädzie mäso spolu s ľadovou drťou rozmixujte v mixéri na jemnú pastu. Pridajte dusitanovú soľ, pripravenú zmes korenín a dobre premiešajte. Mäsovú zmes nechajte chvíľu schladiť.

Formu dôkladne vymažte tukom a mäsovú zmes do nej pevne natlačte tak, aby v nej nezostali vzduchové bubliny. Povrch zarovnajte navlhčenou stierkou a vytvorte plytký vzor mriežky. Formu vložte do rúry na strednú mriežku, pod ňu umiestnite ohňovzdornú nádobu s vodou.

Pečte pri teplote 150–160 °C (horný/dolný ohrev) približne 75–90 minút. Leberkäse by mal mať krásnu hnedú kôrku, no vnútro musí zostať šťavnaté. Ak je povrch príliš bledý, posledných 5 minút zapnite gril.

Po upečení vyklopte mäsový bochník z formy, nechajte mierne vychladnúť a nakrájajte ho na 12 plátkov s hrúbkou približne 1,5 cm. Podávajte v čerstvo upečených kaiserkách so sladkou horčicou.

25 50 75 90