Témou bude babička. Jej vôňa, jej kuchyňa, jej smiech, aj jej láska, ktorá sa dá cítiť v každom kúsku cesta.
Epizóda sľubuje teplo domova, dojatie a recepty, ktoré prežívajú v rodinách celé generácie. Súťažiaci sa predstavia v troch výzvach, ktoré preveria nielen ich techniku, ale aj ich srdce.
Výzvy šiesteho kola
- Osobná výzva: lokše s plnkou (90 min)
- Kreatívna výzva: medovníkové kazety (240 min)
- Technická výzva: tradičné prekvapenie pripravené porotou (120 min)
Lokše budú spomienkou na kuchyne, kde sa každý bozkával po tvári múkou. Medovníkové kazety zas pripomenú sviatočné popoludnia, keď čas plynul pomaly a vôňa medu zostávala na prstoch ešte dlho.
„Moja babička bola láska,“ spomína Stanka na babičku, ktorú si pamätá ako jemnú, vždy usmiatu „malú guľku“.
„Veľa sme sa objímali. Naučila ma háčkovať. A keď zacítim kávu, vždy si spomeniem na ňu. Ráno mala kávu a chlebík vo vajíčku. To je pre mňa starká,“ povedala.
Janke sa vybaví vôňa dreva a teplo piecky: „Moja babička bola stále v záhradke. A varila na piecke. Naučila nás šajstky- zemiaky pečené na plechu s maslom a soľou. Jednoduché, ale chutia ako domov.“
Eliška v sebe nesie obrazy dvoch babičiek: „Jednu som presvedčila, že ja som jej obľúbená vnučka,“ zasmiala sa.
„A tá druhá ma naučila robiť parené buchty. Háčkovať mi nešlo, ale buchty si pamätám dodnes.“ Viki už svoje babičky nemá, ale spomienky ostali živé ako vôňa jablkového koláča:
„Jedna ma naučila piecť a druhá milovať náš kraj. Ten jablkový koláč ma vlastne priviedol až sem. Vďaka nej som sa do pečenia zamilovala.“
Kolo, v ktorom sa bude piecť s citom
Toto kolo bude také, kde sa kuchyňa stane spomienkou, suroviny príbehom a hotové dezerty vyznaním.
Nebude to len o forme, glazúre a technike. Bude to o srdci. Sledujte šieste kolo Pečie celé Slovensko v nedeľu o 20.30 na Jednotke.
25 50 75 90
