Logo Pečie celé Slovensko
Obrázok receptu - Upside down cake

Upside down cake "tvár" Marilyn Monroe

Popis

Ingrediencie

Piškótový korpus
  • 6 vajíčok
  • 100 g kryštálového cukru
  • 60 ml oleja
  • 60 ml mlieka
  • 120 g hladkej múky
  • 15 g kukuričného škrobu (Gustin)
  • ½ čajovej lyžičky octu
Jahodový džem (coulis)
  • 300 g čerstvých alebo mrazených jahôd
  • 100 g cukru
  • 6 g pektínu
  • čerstvá mäta
  • jedlé zlato (voliteľné, na dekoráciu)
Na podávanie
  • 1 šľahačka 33 % (200–250 ml)

Postup

  1. Príprava formy a rúry: Rúru predhrejeme na 190 °C. Pripravíme si okrúhlu tortovú formu s priemerom 20 cm. Na dno formy uložíme papier na pečenie, na ktorý budeme kresliť motív Marilyn Monroe (ideálne pomocou šablóny pod papierom).
  2. Príprava cesta: Najskôr vyšľaháme bielky so štipkou soli, postupne pridáme polovicu cukru a ocot. Vyšľahané bielky presunieme do väčšej misky. V tej istej nádobe vyšľaháme žĺtky so zvyšným cukrom, olejom, mliekom a vanilkovým cukrom (alebo pastou), kým sa cukor úplne nerozpustí (5–10 min). Do žĺtkovej zmesi vmiešame preosiatu múku s Gustinom. Nakoniec zľahka vmiešame sneh z bielkov, aby sme zachovali nadýchanosť.
  3. Maľovanie obrázka: Odoberieme si malé množstvá cesta do viacerých misiek a zafarbíme podľa potreby – na bielo, červeno, čierno, modro, žlto a ružovo. Zafarbené cestá naplníme do cukrárskych vreciek a na pripravený papier na pečenie „nakreslíme“ tvár Marilyn Monroe. Plech s obrázkom vložíme na 10–15 minút do mrazničky, aby stuhol.
  4. Pečenie: Zvyšné nezafarbené cesto opatrne nalejeme na zamrznutý obrázok a rovnomerne rozotrieme. Pečieme v rúre 20 minút. Po upečení necháme koláč vo forme chvíľu vychladnúť, potom opatrne vyklopíme a odstránime papier na pečenie, aby sa obrázok odhalil.
  5. Jahodový coulis: Jahody rozmixujeme na pyré. V hrnci pyré privedieme k varu, pridáme cukor zmiešaný s pektínom a pár lístkov čerstvej mäty. Varíme, kým zmes mierne nezhustne. Na záver môžeme primiešať jedlé zlato na ozdobu. Necháme vychladnúť.
  6. Šľahačka a servírovanie: Šľahačku vyšľaháme dotuha. Koláč podávame s lyžicou jahodového coulis a kopčekom šľahačky. Môžeme ozdobiť čerstvým ovocím, zlatom alebo mätou.
Piškótový korpus
  • 6 vajíčok
  • 100 g kryštálového cukru
  • 60 ml oleja
  • 60 ml mlieka
  • 120 g hladkej múky
  • 15 g kukuričného škrobu (Gustin)
  • ½ čajovej lyžičky octu
Jahodový džem (coulis)
  • 300 g čerstvých alebo mrazených jahôd
  • 100 g cukru
  • 6 g pektínu
  • čerstvá mäta
  • jedlé zlato (voliteľné, na dekoráciu)
Na podávanie
  • 1 šľahačka 33 % (200–250 ml)
  1. Príprava formy a rúry: Rúru predhrejeme na 190 °C. Pripravíme si okrúhlu tortovú formu s priemerom 20 cm. Na dno formy uložíme papier na pečenie, na ktorý budeme kresliť motív Marilyn Monroe (ideálne pomocou šablóny pod papierom).
  2. Príprava cesta: Najskôr vyšľaháme bielky so štipkou soli, postupne pridáme polovicu cukru a ocot. Vyšľahané bielky presunieme do väčšej misky. V tej istej nádobe vyšľaháme žĺtky so zvyšným cukrom, olejom, mliekom a vanilkovým cukrom (alebo pastou), kým sa cukor úplne nerozpustí (5–10 min). Do žĺtkovej zmesi vmiešame preosiatu múku s Gustinom. Nakoniec zľahka vmiešame sneh z bielkov, aby sme zachovali nadýchanosť.
  3. Maľovanie obrázka: Odoberieme si malé množstvá cesta do viacerých misiek a zafarbíme podľa potreby – na bielo, červeno, čierno, modro, žlto a ružovo. Zafarbené cestá naplníme do cukrárskych vreciek a na pripravený papier na pečenie „nakreslíme“ tvár Marilyn Monroe. Plech s obrázkom vložíme na 10–15 minút do mrazničky, aby stuhol.
  4. Pečenie: Zvyšné nezafarbené cesto opatrne nalejeme na zamrznutý obrázok a rovnomerne rozotrieme. Pečieme v rúre 20 minút. Po upečení necháme koláč vo forme chvíľu vychladnúť, potom opatrne vyklopíme a odstránime papier na pečenie, aby sa obrázok odhalil.
  5. Jahodový coulis: Jahody rozmixujeme na pyré. V hrnci pyré privedieme k varu, pridáme cukor zmiešaný s pektínom a pár lístkov čerstvej mäty. Varíme, kým zmes mierne nezhustne. Na záver môžeme primiešať jedlé zlato na ozdobu. Necháme vychladnúť.
  6. Šľahačka a servírovanie: Šľahačku vyšľaháme dotuha. Koláč podávame s lyžicou jahodového coulis a kopčekom šľahačky. Môžeme ozdobiť čerstvým ovocím, zlatom alebo mätou.