Logo Pečie celé Slovensko
Obrázok receptu - Torta pre priateľov

Torta pre priateľov

Popis

Ingrediencie

Korpus
  • 260 g pistácií (nepražené, bez soli)
  • 245 g hladkej múky
  • 2 čajové lyžičky prášku do pečiva
  • ½ čajovej lyžičky sódy bikarbóny
  • 1 ČL soli
  • 170 g masla
  • 350 g kryštálového cukru
  • 5 bielkov
  • 120 g kyslej smotany
  • 240 ml plnotučného mlieka
  • 2 čajové lyžičky vanilkovej pasty
  • 1 čajová lyžička mandľového extraktu
Mascarpone krém
  • 300 g mascarpone krému
  • 150 ml šľahačky 33 %
  • 1 ČL vanilkovej pasty
  • 2 lyžice cukru
Taliansky meringuový maslový krém
  • 112,5 g kryštálového cukru
  • 30 ml vody
  • 92,5 g bielkov
  • 28 g kryštálového cukru
  • 225 g masla (izbovej teploty)
  • 200 g pistáciovej pasty
Čerstvé ovocie
  • 500 g černíc
Na ozdobenie
  • Fondantové lupene/srdiečka: 750 g bieleho fondantu zmiešané s jade farbou
  • Fondantové motýle: 50 g bielej flower modelling paste/florist paste zmiešané s červenou farbou
  • Cera: používaná pri modelovaní motýľov

Postup

  1. Rúru zohrejeme na 175 °C a pripravíme tri 20 cm okrúhle tortové formy.
  2. V mixéri vymiešame maslo s cukrom (3 min) a pridáme rozmiešané bielka, kyslú smotanu, vanilkovú pastu a mandľový extrakt.
  3. V miske zmiešame suché suroviny, ktoré pomaly pridávame k maslovej hmote spolu s mliekom (striedavo sypké a tekuté suroviny), až kým všetko nevymiešame.
  4. Cesto vylejeme na plech a stierkou uhladíme. Pečieme 20–25 min.
  5. Kým sa cesto pečie, pripravíme flower modelling paste a vykrojíme motýle. Krídla podložíme papierom na pečenie a necháme usušiť (vytvoríme 3D efekt).
  6. Upečené tortové pláty necháme vychladnúť.
  7. Kým čakáme na vychladnutie, pripravíme mascarpone krém a potom taliansky meringuový maslový krém.
  8. V mixéri vyšľaháme mascarpone krém so šľahačkou a cukrom na hladký krém (1–2 min) a odložíme do chladničky.
  9. Taliansky krém pripravíme varením sirupu (112,5 g cukru + 30 ml vody) do teploty 125 °C. Bielky s 28 g cukru vyšľaháme a pomaly prilievame horúci sirup (šľaháme 10 min, kým zmes nevychladne). Pridáme maslo a pistáciovú pastu, šľaháme dohladka.
  10. Tortu naplníme mascarpone krémom a černicami, zvonku ju obalíme meringuovým krémom.
  11. Necháme stuhnúť v chladničke.
  12. Pripravíme fondant a vykrojíme srdiečka.
  13. Tortu ozdobíme fondantovými srdiečkami, ktorými zakryjeme krém, a nakoniec doplníme motýľmi.
Korpus
  • 260 g pistácií (nepražené, bez soli)
  • 245 g hladkej múky
  • 2 čajové lyžičky prášku do pečiva
  • ½ čajovej lyžičky sódy bikarbóny
  • 1 ČL soli
  • 170 g masla
  • 350 g kryštálového cukru
  • 5 bielkov
  • 120 g kyslej smotany
  • 240 ml plnotučného mlieka
  • 2 čajové lyžičky vanilkovej pasty
  • 1 čajová lyžička mandľového extraktu
Mascarpone krém
  • 300 g mascarpone krému
  • 150 ml šľahačky 33 %
  • 1 ČL vanilkovej pasty
  • 2 lyžice cukru
Taliansky meringuový maslový krém
  • 112,5 g kryštálového cukru
  • 30 ml vody
  • 92,5 g bielkov
  • 28 g kryštálového cukru
  • 225 g masla (izbovej teploty)
  • 200 g pistáciovej pasty
Čerstvé ovocie
  • 500 g černíc
Na ozdobenie
  • Fondantové lupene/srdiečka: 750 g bieleho fondantu zmiešané s jade farbou
  • Fondantové motýle: 50 g bielej flower modelling paste/florist paste zmiešané s červenou farbou
  • Cera: používaná pri modelovaní motýľov
  1. Rúru zohrejeme na 175 °C a pripravíme tri 20 cm okrúhle tortové formy.
  2. V mixéri vymiešame maslo s cukrom (3 min) a pridáme rozmiešané bielka, kyslú smotanu, vanilkovú pastu a mandľový extrakt.
  3. V miske zmiešame suché suroviny, ktoré pomaly pridávame k maslovej hmote spolu s mliekom (striedavo sypké a tekuté suroviny), až kým všetko nevymiešame.
  4. Cesto vylejeme na plech a stierkou uhladíme. Pečieme 20–25 min.
  5. Kým sa cesto pečie, pripravíme flower modelling paste a vykrojíme motýle. Krídla podložíme papierom na pečenie a necháme usušiť (vytvoríme 3D efekt).
  6. Upečené tortové pláty necháme vychladnúť.
  7. Kým čakáme na vychladnutie, pripravíme mascarpone krém a potom taliansky meringuový maslový krém.
  8. V mixéri vyšľaháme mascarpone krém so šľahačkou a cukrom na hladký krém (1–2 min) a odložíme do chladničky.
  9. Taliansky krém pripravíme varením sirupu (112,5 g cukru + 30 ml vody) do teploty 125 °C. Bielky s 28 g cukru vyšľaháme a pomaly prilievame horúci sirup (šľaháme 10 min, kým zmes nevychladne). Pridáme maslo a pistáciovú pastu, šľaháme dohladka.
  10. Tortu naplníme mascarpone krémom a černicami, zvonku ju obalíme meringuovým krémom.
  11. Necháme stuhnúť v chladničke.
  12. Pripravíme fondant a vykrojíme srdiečka.
  13. Tortu ozdobíme fondantovými srdiečkami, ktorými zakryjeme krém, a nakoniec doplníme motýľmi.