Logo Pečie celé Slovensko
Obrázok receptu - Svet v troch sústach

Svet v troch sústach

Popis

Ingrediencie

Mexický dezert
Sablé – sušienka
  • 107 g masla
  • ¼ ČL soli
  • 35 g kryštálového cukru
  • 1 vaječný žĺtok
  • 125 g hladkej múky
  • 20 g práškového cukru
  • ½ ČL vanilky
  • 1 ČL škorice
  • ½ PL kakaa
Chilli čokoládový mousse
  • 85 g tmavej čokolády
  • 3,5 vaječných bielkov
  • ¼ ČL citrónovej šťavy
  • 1 PL kryštálového cukru
  • ½ ČL čili prášku
Kandizované chilli špirálky
  • 125 ml vody
  • 125 g kryštálového cukru
  • 1 škoricová tyčinka
  • 4–5 kardamónových strukov
  • ¼ limetkovej kôry
  • 2 čili papričky
Velvet sprej
  • 100 g mliečnej čokolády
  • 100 g kakaového masla
Indické kulfi
Sablé – sušienka
  • 107 g masla
  • ¼ ČL soli
  • 35 g kryštálového cukru
  • 1 vaječný žĺtok
  • 125 g hladkej múky
  • 20 g práškového cukru
  • ½ ČL vanilky
  • ½ ČL kardamómu
  • ½ ČL drveného feniklu
Domáce kulfi
  • 180 ml plnotučného mlieka
  • 37,5 g kryštálového cukru
  • ½ PL sušeného mlieka
  • 90 ml plnotučného mlieka
  • 4,5 g Gustinu
  • ½ ČL kardamómu
  • ½ ČL šafranu
  • 25 g šľahačky 40%
Kulfi mousse
  • 70 ml šľahačky 33%
  • 70 ml plnotučného mlieka
  • 150 g domáceho kulfi
  • 3 plátky želatíny
  • voda na hydratovanie želatíny
  • 200 g bielej čokolády
  • 225 ml šľahačky 33%
Zrkadlová glazúra
  • 3 plátky želatíny
  • 75 g bielej čokolády
  • 50 g šľahačky 40%
  • 25 g vody
  • 75 g cukru
  • 78 g glukózy
  • Červená farba
Na ozdobu
  • 20 g pistácií
  • 10 g sušených ružových lupienkov
Francúzska pralinka
  • 200 g tmavej čokolády
  • 97,5 g pyré z čiernych ríbezlí
  • 57,5 g cukru
  • 1 ČL citrónovej šťavy
  • 22,5 g šľahačky 40%
  • 22,5 g masla
  • 17,5 g Crème de cassis (likér z čiernych ríbezlí)
  • 20 g kakaového masla

Postup

  1. Cesto: Maslo vymiešame s cukrom, pridáme žĺtok a potom zmes múky, soli, vanilky, škorice a kakaa. Vyvaľkáme medzi papiermi a zamrazíme. Po stuhnutí vykrojíme tvary a pečieme pri 190 °C 7–10 minút.
  2. Mousse: Bielky vyšľaháme s citrónovou šťavou a cukrom. Čokoládu roztopíme a vmiešame čili. Najprv vmiešame tretinu bielkov do čokolády, zvyšok zľahka vmiešame. Nalejeme do foriem a zmrazíme.
  3. Kandizované chilli: Čili papričky nakrájame na pásiky bez semienok a varíme 20 minút so všetkými ingredienciami. Potom vytvarujeme špirálky na špáradlá.
  4. Velvet: Rozpustíme čokoládu s kakaovým maslom, vlejeme do pištole a postriekame zmrazený mousse.
  5. Finalizácia: Mousse položíme na sušienku a ozdobíme chilli špirálou.
  6. Kulfi: Varíme 180 ml mlieka. Zmiešame cukor so sušeným mliekom a zvlášť zmiešame 90 ml mlieka s Gustinom, kardamómom a šafranom. Obe zmesi pridáme do horúceho mlieka, povaríme a pridáme 40% šľahačku. Necháme vychladnúť.
  7. Sablé: Rovnaký postup ako vyššie, len s korením typickým pre Indiu.
  8. Mousse: Mlieko, šľahačku a kulfi zohrejeme, pridáme želatínu, rozpustíme čokoládu, necháme vychladnúť a vmiešame šľahačku. Plníme formy a mrazíme.
  9. Glazúra: Zohrejeme smotanu, vodu, cukor a glukózu, pridáme želatínu a zalejeme nasekanú čokoládu. Mixujeme a farbíme. Používame pri 40 °C.
  10. Finalizácia: Mousse oblejeme glazúrou, položíme na sušienku, ozdobíme pistáciami a lupienkami.
  11. Forma: Kakaové maslo roztopíme a zafarbíme. Formu na pralinky postriekame alebo natrieme.
  12. Čokoláda: Temperujeme – ohrejeme na 45 °C, schladíme na 27–28 °C, znovu ohrejeme na 31–32 °C. Naplníme formu, vytvoríme škrupinku a dáme stuhnúť do chladničky.
  13. Plnka: Skaramelizujeme cukor, pridáme pyré, smotanu a maslo. Po vypnutí primiešame Crème de cassis a necháme vychladnúť.
  14. Finalizácia: Plnku nalejeme do formy a necháme miesto na uzatvorenie. Zvyškom čokolády uzavrieme, uhladíme stierkou a necháme stuhnúť v chladničke.
Mexický dezert
Sablé – sušienka
  • 107 g masla
  • ¼ ČL soli
  • 35 g kryštálového cukru
  • 1 vaječný žĺtok
  • 125 g hladkej múky
  • 20 g práškového cukru
  • ½ ČL vanilky
  • 1 ČL škorice
  • ½ PL kakaa
Chilli čokoládový mousse
  • 85 g tmavej čokolády
  • 3,5 vaječných bielkov
  • ¼ ČL citrónovej šťavy
  • 1 PL kryštálového cukru
  • ½ ČL čili prášku
Kandizované chilli špirálky
  • 125 ml vody
  • 125 g kryštálového cukru
  • 1 škoricová tyčinka
  • 4–5 kardamónových strukov
  • ¼ limetkovej kôry
  • 2 čili papričky
Velvet sprej
  • 100 g mliečnej čokolády
  • 100 g kakaového masla
Indické kulfi
Sablé – sušienka
  • 107 g masla
  • ¼ ČL soli
  • 35 g kryštálového cukru
  • 1 vaječný žĺtok
  • 125 g hladkej múky
  • 20 g práškového cukru
  • ½ ČL vanilky
  • ½ ČL kardamómu
  • ½ ČL drveného feniklu
Domáce kulfi
  • 180 ml plnotučného mlieka
  • 37,5 g kryštálového cukru
  • ½ PL sušeného mlieka
  • 90 ml plnotučného mlieka
  • 4,5 g Gustinu
  • ½ ČL kardamómu
  • ½ ČL šafranu
  • 25 g šľahačky 40%
Kulfi mousse
  • 70 ml šľahačky 33%
  • 70 ml plnotučného mlieka
  • 150 g domáceho kulfi
  • 3 plátky želatíny
  • voda na hydratovanie želatíny
  • 200 g bielej čokolády
  • 225 ml šľahačky 33%
Zrkadlová glazúra
  • 3 plátky želatíny
  • 75 g bielej čokolády
  • 50 g šľahačky 40%
  • 25 g vody
  • 75 g cukru
  • 78 g glukózy
  • Červená farba
Na ozdobu
  • 20 g pistácií
  • 10 g sušených ružových lupienkov
Francúzska pralinka
  • 200 g tmavej čokolády
  • 97,5 g pyré z čiernych ríbezlí
  • 57,5 g cukru
  • 1 ČL citrónovej šťavy
  • 22,5 g šľahačky 40%
  • 22,5 g masla
  • 17,5 g Crème de cassis (likér z čiernych ríbezlí)
  • 20 g kakaového masla
  1. Cesto: Maslo vymiešame s cukrom, pridáme žĺtok a potom zmes múky, soli, vanilky, škorice a kakaa. Vyvaľkáme medzi papiermi a zamrazíme. Po stuhnutí vykrojíme tvary a pečieme pri 190 °C 7–10 minút.
  2. Mousse: Bielky vyšľaháme s citrónovou šťavou a cukrom. Čokoládu roztopíme a vmiešame čili. Najprv vmiešame tretinu bielkov do čokolády, zvyšok zľahka vmiešame. Nalejeme do foriem a zmrazíme.
  3. Kandizované chilli: Čili papričky nakrájame na pásiky bez semienok a varíme 20 minút so všetkými ingredienciami. Potom vytvarujeme špirálky na špáradlá.
  4. Velvet: Rozpustíme čokoládu s kakaovým maslom, vlejeme do pištole a postriekame zmrazený mousse.
  5. Finalizácia: Mousse položíme na sušienku a ozdobíme chilli špirálou.
  6. Kulfi: Varíme 180 ml mlieka. Zmiešame cukor so sušeným mliekom a zvlášť zmiešame 90 ml mlieka s Gustinom, kardamómom a šafranom. Obe zmesi pridáme do horúceho mlieka, povaríme a pridáme 40% šľahačku. Necháme vychladnúť.
  7. Sablé: Rovnaký postup ako vyššie, len s korením typickým pre Indiu.
  8. Mousse: Mlieko, šľahačku a kulfi zohrejeme, pridáme želatínu, rozpustíme čokoládu, necháme vychladnúť a vmiešame šľahačku. Plníme formy a mrazíme.
  9. Glazúra: Zohrejeme smotanu, vodu, cukor a glukózu, pridáme želatínu a zalejeme nasekanú čokoládu. Mixujeme a farbíme. Používame pri 40 °C.
  10. Finalizácia: Mousse oblejeme glazúrou, položíme na sušienku, ozdobíme pistáciami a lupienkami.
  11. Forma: Kakaové maslo roztopíme a zafarbíme. Formu na pralinky postriekame alebo natrieme.
  12. Čokoláda: Temperujeme – ohrejeme na 45 °C, schladíme na 27–28 °C, znovu ohrejeme na 31–32 °C. Naplníme formu, vytvoríme škrupinku a dáme stuhnúť do chladničky.
  13. Plnka: Skaramelizujeme cukor, pridáme pyré, smotanu a maslo. Po vypnutí primiešame Crème de cassis a necháme vychladnúť.
  14. Finalizácia: Plnku nalejeme do formy a necháme miesto na uzatvorenie. Zvyškom čokolády uzavrieme, uhladíme stierkou a necháme stuhnúť v chladničke.