Logo Pečie celé Slovensko
Obrázok receptu - Silvestrovské kanapky

Silvestrovské kanapky

Popis

Ingrediencie

Krehké cesto (Short Crust Pastry)
  • 370g hladká múka
  • 2 ČL soli
  • 230g masla (studené, nakrájané na kocky)
  • 5 PL studenej vody
  • + ½–1 ČL údenej papriky
  • + ½–1 ČL drvenej rímskej rasce
  • 1 vajíčko na potretie
Rajčinové confit
  • 1 PL olivového oleja
  • 125g cherry rajčín
  • 1 PL tymianu
  • 1 bobkový list
  • 1 strúčik cesnaku
  • Čierne korenie
  • Soľ
Rajčinovo-olivová pasta
  • 50g čiernych olív
  • Zväzok čerstvej bazalky
  • 8 zaváraných sušených rajčín v oleji
Servírovanie – rajčinové kanapky
  • Čerstvé cherry rajčiny
  • Olivy
  • Bazalka
  • Balsamico na pokvapkanie
Kanapky s kaviárom
  • Crème fraîche alebo kyslá smotana
  • Čerstvá pažítka
  • Citrón (kôra a šťava)
  • Kaviár
Španielske kanapky
  • 150g krémového syra (ideálne Philadelphia)
  • 150g kyslej smotany alebo crème fraîche
  • 60g nastrúhaného tvrdého syra (napr. Manchego)
  • 80g španielskej šunky (Serrano)
Na ozdobu
  • Čerstvé figy
  • Bazalka
  • Med
  • Kúsky šunky a syra

Postup

  1. Múku a soľ zmiešame, pridáme nakrájané maslo a rukami spracujeme na mrveničku.
  2. Pridáme studenú vodu a rýchlo vypracujeme hladké cesto (neprepracovať).
  3. Cesto rozdelíme na 3 časti – jednu časť necháme bez korenín, zvyšné dve spojíme a vmiešame papriku a rascu. Všetko vychladíme 30 minút v chladničke.
  4. Po vychladení cesto rozvaľkáme na 5 mm a vykrajujeme tvary.
  5. Na košíčky (pre kaviárové kanapky) vykrojíme dva kruhy – jeden plný, druhý s vykrojeným stredom – a zlepíme ich vajíčkom.
  6. Pečieme pri 180°C 10–15 min podľa veľkosti, pozorne sledujeme, aby sa nepripiekli.
  7. Rajčiny nakrájame na drobno, orestujeme na oleji.
  8. Pridáme roztlačený cesnak, tymian, bobkový list, soľ a korenie.
  9. Dusíme 5 minút za miešania. Necháme vychladnúť.
  10. S pomocou tyčového mixéra vymiešame olivy, sušené rajčiny a bazalku na hladkú pastu.
  11. Na upečené ochutené cesto nastriekame rajčinový confit.
  12. Do stredu nanesieme kopček rajčinovo-olivovej pasty.
  13. Ozdobíme kúskami cherry rajčín, olív, bazalky a pokvapkáme balsamicom.
  14. Crème fraîche alebo smotanu dochutíme pažítkou, citrónovou kôrou a šťavou.
  15. Do košíčkov z neochuteného cesta nastriekame ochutený krém.
  16. Na vrch pridáme lyžičkou kaviár podľa chuti.
  17. Dozdobíme kúskom pažítky a trochu citrónovej kôry.
  18. Vymiešame krémový syr so smotanou.
  19. Pridáme strúhaný syr a nadrobno nakrájanú šunku. Dobre premiešame.
  20. Nastriekame zmes na upečené korenené kanapky.
  21. Dozdobíme kúskami fíg, bazalky, šunky a syra.
  22. Na záver pokvapkáme trochou medu.
Krehké cesto (Short Crust Pastry)
  • 370g hladká múka
  • 2 ČL soli
  • 230g masla (studené, nakrájané na kocky)
  • 5 PL studenej vody
  • + ½–1 ČL údenej papriky
  • + ½–1 ČL drvenej rímskej rasce
  • 1 vajíčko na potretie
Rajčinové confit
  • 1 PL olivového oleja
  • 125g cherry rajčín
  • 1 PL tymianu
  • 1 bobkový list
  • 1 strúčik cesnaku
  • Čierne korenie
  • Soľ
Rajčinovo-olivová pasta
  • 50g čiernych olív
  • Zväzok čerstvej bazalky
  • 8 zaváraných sušených rajčín v oleji
Servírovanie – rajčinové kanapky
  • Čerstvé cherry rajčiny
  • Olivy
  • Bazalka
  • Balsamico na pokvapkanie
Kanapky s kaviárom
  • Crème fraîche alebo kyslá smotana
  • Čerstvá pažítka
  • Citrón (kôra a šťava)
  • Kaviár
Španielske kanapky
  • 150g krémového syra (ideálne Philadelphia)
  • 150g kyslej smotany alebo crème fraîche
  • 60g nastrúhaného tvrdého syra (napr. Manchego)
  • 80g španielskej šunky (Serrano)
Na ozdobu
  • Čerstvé figy
  • Bazalka
  • Med
  • Kúsky šunky a syra
  1. Múku a soľ zmiešame, pridáme nakrájané maslo a rukami spracujeme na mrveničku.
  2. Pridáme studenú vodu a rýchlo vypracujeme hladké cesto (neprepracovať).
  3. Cesto rozdelíme na 3 časti – jednu časť necháme bez korenín, zvyšné dve spojíme a vmiešame papriku a rascu. Všetko vychladíme 30 minút v chladničke.
  4. Po vychladení cesto rozvaľkáme na 5 mm a vykrajujeme tvary.
  5. Na košíčky (pre kaviárové kanapky) vykrojíme dva kruhy – jeden plný, druhý s vykrojeným stredom – a zlepíme ich vajíčkom.
  6. Pečieme pri 180°C 10–15 min podľa veľkosti, pozorne sledujeme, aby sa nepripiekli.
  7. Rajčiny nakrájame na drobno, orestujeme na oleji.
  8. Pridáme roztlačený cesnak, tymian, bobkový list, soľ a korenie.
  9. Dusíme 5 minút za miešania. Necháme vychladnúť.
  10. S pomocou tyčového mixéra vymiešame olivy, sušené rajčiny a bazalku na hladkú pastu.
  11. Na upečené ochutené cesto nastriekame rajčinový confit.
  12. Do stredu nanesieme kopček rajčinovo-olivovej pasty.
  13. Ozdobíme kúskami cherry rajčín, olív, bazalky a pokvapkáme balsamicom.
  14. Crème fraîche alebo smotanu dochutíme pažítkou, citrónovou kôrou a šťavou.
  15. Do košíčkov z neochuteného cesta nastriekame ochutený krém.
  16. Na vrch pridáme lyžičkou kaviár podľa chuti.
  17. Dozdobíme kúskom pažítky a trochu citrónovej kôry.
  18. Vymiešame krémový syr so smotanou.
  19. Pridáme strúhaný syr a nadrobno nakrájanú šunku. Dobre premiešame.
  20. Nastriekame zmes na upečené korenené kanapky.
  21. Dozdobíme kúskami fíg, bazalky, šunky a syra.
  22. Na záver pokvapkáme trochou medu.