Ingrediencie
Krehké cesto (Short Crust Pastry)
- 370g hladká múka
- 2 ČL soli
- 230g masla (studené, nakrájané na kocky)
- 5 PL studenej vody
- + ½–1 ČL údenej papriky
- + ½–1 ČL drvenej rímskej rasce
- 1 vajíčko na potretie
Rajčinové confit
- 1 PL olivového oleja
- 125g cherry rajčín
- 1 PL tymianu
- 1 bobkový list
- 1 strúčik cesnaku
- Čierne korenie
- Soľ
Rajčinovo-olivová pasta
- 50g čiernych olív
- Zväzok čerstvej bazalky
- 8 zaváraných sušených rajčín v oleji
Servírovanie – rajčinové kanapky
- Čerstvé cherry rajčiny
- Olivy
- Bazalka
- Balsamico na pokvapkanie
Kanapky s kaviárom
- Crème fraîche alebo kyslá smotana
- Čerstvá pažítka
- Citrón (kôra a šťava)
- Kaviár
Španielske kanapky
- 150g krémového syra (ideálne Philadelphia)
- 150g kyslej smotany alebo crème fraîche
- 60g nastrúhaného tvrdého syra (napr. Manchego)
- 80g španielskej šunky (Serrano)
Na ozdobu
- Čerstvé figy
- Bazalka
- Med
- Kúsky šunky a syra
Postup
- Múku a soľ zmiešame, pridáme nakrájané maslo a rukami spracujeme na mrveničku.
- Pridáme studenú vodu a rýchlo vypracujeme hladké cesto (neprepracovať).
- Cesto rozdelíme na 3 časti – jednu časť necháme bez korenín, zvyšné dve spojíme a vmiešame papriku a rascu. Všetko vychladíme 30 minút v chladničke.
- Po vychladení cesto rozvaľkáme na 5 mm a vykrajujeme tvary.
- Na košíčky (pre kaviárové kanapky) vykrojíme dva kruhy – jeden plný, druhý s vykrojeným stredom – a zlepíme ich vajíčkom.
- Pečieme pri 180°C 10–15 min podľa veľkosti, pozorne sledujeme, aby sa nepripiekli.
- Rajčiny nakrájame na drobno, orestujeme na oleji.
- Pridáme roztlačený cesnak, tymian, bobkový list, soľ a korenie.
- Dusíme 5 minút za miešania. Necháme vychladnúť.
- S pomocou tyčového mixéra vymiešame olivy, sušené rajčiny a bazalku na hladkú pastu.
- Na upečené ochutené cesto nastriekame rajčinový confit.
- Do stredu nanesieme kopček rajčinovo-olivovej pasty.
- Ozdobíme kúskami cherry rajčín, olív, bazalky a pokvapkáme balsamicom.
- Crème fraîche alebo smotanu dochutíme pažítkou, citrónovou kôrou a šťavou.
- Do košíčkov z neochuteného cesta nastriekame ochutený krém.
- Na vrch pridáme lyžičkou kaviár podľa chuti.
- Dozdobíme kúskom pažítky a trochu citrónovej kôry.
- Vymiešame krémový syr so smotanou.
- Pridáme strúhaný syr a nadrobno nakrájanú šunku. Dobre premiešame.
- Nastriekame zmes na upečené korenené kanapky.
- Dozdobíme kúskami fíg, bazalky, šunky a syra.
- Na záver pokvapkáme trochou medu.
Krehké cesto (Short Crust Pastry)
- 370g hladká múka
- 2 ČL soli
- 230g masla (studené, nakrájané na kocky)
- 5 PL studenej vody
- + ½–1 ČL údenej papriky
- + ½–1 ČL drvenej rímskej rasce
- 1 vajíčko na potretie
Rajčinové confit
- 1 PL olivového oleja
- 125g cherry rajčín
- 1 PL tymianu
- 1 bobkový list
- 1 strúčik cesnaku
- Čierne korenie
- Soľ
Rajčinovo-olivová pasta
- 50g čiernych olív
- Zväzok čerstvej bazalky
- 8 zaváraných sušených rajčín v oleji
Servírovanie – rajčinové kanapky
- Čerstvé cherry rajčiny
- Olivy
- Bazalka
- Balsamico na pokvapkanie
Kanapky s kaviárom
- Crème fraîche alebo kyslá smotana
- Čerstvá pažítka
- Citrón (kôra a šťava)
- Kaviár
Španielske kanapky
- 150g krémového syra (ideálne Philadelphia)
- 150g kyslej smotany alebo crème fraîche
- 60g nastrúhaného tvrdého syra (napr. Manchego)
- 80g španielskej šunky (Serrano)
Na ozdobu
- Čerstvé figy
- Bazalka
- Med
- Kúsky šunky a syra
- Múku a soľ zmiešame, pridáme nakrájané maslo a rukami spracujeme na mrveničku.
- Pridáme studenú vodu a rýchlo vypracujeme hladké cesto (neprepracovať).
- Cesto rozdelíme na 3 časti – jednu časť necháme bez korenín, zvyšné dve spojíme a vmiešame papriku a rascu. Všetko vychladíme 30 minút v chladničke.
- Po vychladení cesto rozvaľkáme na 5 mm a vykrajujeme tvary.
- Na košíčky (pre kaviárové kanapky) vykrojíme dva kruhy – jeden plný, druhý s vykrojeným stredom – a zlepíme ich vajíčkom.
- Pečieme pri 180°C 10–15 min podľa veľkosti, pozorne sledujeme, aby sa nepripiekli.
- Rajčiny nakrájame na drobno, orestujeme na oleji.
- Pridáme roztlačený cesnak, tymian, bobkový list, soľ a korenie.
- Dusíme 5 minút za miešania. Necháme vychladnúť.
- S pomocou tyčového mixéra vymiešame olivy, sušené rajčiny a bazalku na hladkú pastu.
- Na upečené ochutené cesto nastriekame rajčinový confit.
- Do stredu nanesieme kopček rajčinovo-olivovej pasty.
- Ozdobíme kúskami cherry rajčín, olív, bazalky a pokvapkáme balsamicom.
- Crème fraîche alebo smotanu dochutíme pažítkou, citrónovou kôrou a šťavou.
- Do košíčkov z neochuteného cesta nastriekame ochutený krém.
- Na vrch pridáme lyžičkou kaviár podľa chuti.
- Dozdobíme kúskom pažítky a trochu citrónovej kôry.
- Vymiešame krémový syr so smotanou.
- Pridáme strúhaný syr a nadrobno nakrájanú šunku. Dobre premiešame.
- Nastriekame zmes na upečené korenené kanapky.
- Dozdobíme kúskami fíg, bazalky, šunky a syra.
- Na záver pokvapkáme trochou medu.