Logo Pečie celé Slovensko
Obrázok receptu - Silvester na Times Square

Silvester na Times Square

Popis

Vláčny čokoládový korpus s whisky (4 plechy)
  • 1000.5 g hladkej múky
  • 2400 g kryštálového cukru
  • 340 g kakaa
  • 4 PL sódy bikarbóny
  • 8 ČL prášku do pečiva
  • 4 ČL soli
  • 580 g vajec (cca 9–12 vajec)
  • 1000.5 g kefíru
  • 800 ml kávy
  • 560 ml whisky
  • 640 g oleja
  • 8 ČL vanilkovej pasty
  • + 150–200 ml whisky na obliatie korpusov
Mandarínková marmeláda
  • 500 ml mandarínkového pyré
  • 250 g cukru
  • ½ sáčku Gelfixu
Taliansky meringuový maslový krém (3 dávky)
  • 3 × 250 g kryštálového cukru
  • 3 × 60 ml vody
  • 3 × 5 bielkov
  • 3 × 60 g kryštálového cukru
  • 3 × 2 maslá (izbovej teploty)
  • 3 × 3 PL whisky
  • Kôra z pomaranča
Insert – višňové želé s vermútom
  • 400 g mrazených višní
  • 150 g vermútu
  • 20 g citrónovej šťavy
  • 50 g cukru
  • 8 g pektínu
  • 8 plátkov želatíny
Chrumkavá vložka
  • 300 g tmavej čokolády
  • 100 g mandľových hoblín
Čokoládová ganache
  • 750 g masla
  • 750 g bielej čokolády
  • čierna farba
Na ozdobu
  • 2 kg fondánu
  • Airbrush farby: žltá, fialová, tmavomodrá, čierna
  • Čierna jedlá fixka
  • Šablóny: New York Skyline

Ingrediencie

Postup
  1. Predhrej rúru na 175 °C s ventilátorom. Plechy 30×40 cm vystli papierom na pečenie – budeš piecť 4 kusy.
  2. V mixéri premiešaj suché ingrediencie. V miske ručne zmiešaj mokré ingrediencie a postupne ich prilievaj do mixéra k suchým. Dôkladne premiešaj a stierkou prejdi okraje. Nalej na plechy a peč cca 25 minút. Nechaj vychladnúť.
  3. Na krém uvar cukrový sirup (250 g cukru + 60 ml vody) do 125 °C. Medzitým vyšľahaj bielky so 60 g cukru. Do snehu pomaly vlievaj horúci sirup a šľahaj kým nevychladne (cca 10 minút). Pridaj maslo, vyšľahaj hladký krém, nakoniec whisky a pomarančovú kôru.
  4. Na višňové želé: Želatínu daj hydratovať. Višne s vermútom povar, premixuj, pridaj citrónovú šťavu a cukor s pektínom, krátko povar. Odstav, primiešaj želatínu a nalej do štvorcových foriem 20×20 cm. Zamraz.
  5. Čokoládu temperuj: ¾ roztop do 46–48 °C, odstav, primiešaj zvyšok a miešaj do 28 °C. Zohrej na 31–32 °C a nalej na fóliu, posyp mandľami a nechaj stuhnúť.
  6. Mandarínkovú marmeládu uvar zo všetkých surovín cca 3–5 minút, nechaj úplne vychladnúť.
  7. Korpusy nakrájaj na 24×24 cm a 2 kusy 12×24 cm. Na jednu vrstvu potrebuješ 3 pláty – obdĺžniky dávaj do stredu, aby mala torta stabilitu.
  8. Skladanie torty: Korpus – krém – višňové želé – krém – korpus – krém – chrumkavá vložka – korpus. Medzi vrstvy vkladaj výstuže, nechaj dobre zachladiť.
  9. Ganache: vyšľahaj maslo, po častiach primiešaj roztopenú bielu čokoládu s čiernou farbou. Torte robíme viac vrstiev ganache – medzi vrstvami chlaď, hrany uhladzuj pomocou dvoch stierok.
  10. Fondán rozvaľkaj, podľa šablón vyrež siluety (Socha slobody, Brooklynský most, Empire State, Time Square) a nechaj vyschnúť. Dozdob čiernou fixkou, pridaj zelené nápisy typické pre NYC.
  11. Potiahnutú tortu postriekaj airbrushom v 3 vrstvách (fialová, tmavomodrá, čierna), aby si vytvorila nočnú atmosféru New Yorku. Nakoniec pridaj pripravené fondánové ozdoby a žltou farbou nastriekaj svetelné efekty.

Postup

Postup
  1. Predhrej rúru na 175 °C s ventilátorom. Plechy 30×40 cm vystli papierom na pečenie – budeš piecť 4 kusy.
  2. V mixéri premiešaj suché ingrediencie. V miske ručne zmiešaj mokré ingrediencie a postupne ich prilievaj do mixéra k suchým. Dôkladne premiešaj a stierkou prejdi okraje. Nalej na plechy a peč cca 25 minút. Nechaj vychladnúť.
  3. Na krém uvar cukrový sirup (250 g cukru + 60 ml vody) do 125 °C. Medzitým vyšľahaj bielky so 60 g cukru. Do snehu pomaly vlievaj horúci sirup a šľahaj kým nevychladne (cca 10 minút). Pridaj maslo, vyšľahaj hladký krém, nakoniec whisky a pomarančovú kôru.
  4. Na višňové želé: Želatínu daj hydratovať. Višne s vermútom povar, premixuj, pridaj citrónovú šťavu a cukor s pektínom, krátko povar. Odstav, primiešaj želatínu a nalej do štvorcových foriem 20×20 cm. Zamraz.
  5. Čokoládu temperuj: ¾ roztop do 46–48 °C, odstav, primiešaj zvyšok a miešaj do 28 °C. Zohrej na 31–32 °C a nalej na fóliu, posyp mandľami a nechaj stuhnúť.
  6. Mandarínkovú marmeládu uvar zo všetkých surovín cca 3–5 minút, nechaj úplne vychladnúť.
  7. Korpusy nakrájaj na 24×24 cm a 2 kusy 12×24 cm. Na jednu vrstvu potrebuješ 3 pláty – obdĺžniky dávaj do stredu, aby mala torta stabilitu.
  8. Skladanie torty: Korpus – krém – višňové želé – krém – korpus – krém – chrumkavá vložka – korpus. Medzi vrstvy vkladaj výstuže, nechaj dobre zachladiť.
  9. Ganache: vyšľahaj maslo, po častiach primiešaj roztopenú bielu čokoládu s čiernou farbou. Torte robíme viac vrstiev ganache – medzi vrstvami chlaď, hrany uhladzuj pomocou dvoch stierok.
  10. Fondán rozvaľkaj, podľa šablón vyrež siluety (Socha slobody, Brooklynský most, Empire State, Time Square) a nechaj vyschnúť. Dozdob čiernou fixkou, pridaj zelené nápisy typické pre NYC.
  11. Potiahnutú tortu postriekaj airbrushom v 3 vrstvách (fialová, tmavomodrá, čierna), aby si vytvorila nočnú atmosféru New Yorku. Nakoniec pridaj pripravené fondánové ozdoby a žltou farbou nastriekaj svetelné efekty.