Začneme s cestom. Zmiešame všetky suché ingrediencie, ku ktorým nastrúhame studené maslo a zapracujeme ho, kým zmes nebude pripomínať mrveničku. Pridáme vymiešané žĺtky a spracujeme na kompaktné cesto.
Cesto necháme 20 minút odležať v chladničke.
Medzitým si pripravíme okrúhlu formu s priemerom 23 cm (s voľným dnom), ktorú vytrieme maslom.
Na brusnicovú omáčku v hrnci zohrejeme brusnice, pridáme cukor a rozmixujeme ponorným mixérom. Varíme asi 15 minút, kým zmes nezhustne ako džem. Odstavíme a necháme vychladnúť.
Rúru predhrejeme na 180 °C.
Z odpočinutého cesta odvážime 400 g, ktoré si odložíme na výzdobu vrchu. Zvyšné cesto vyvaľkáme na jemne pomúčenej ploche na priemer 25 – 26 cm. Prenesieme do formy a pomocou prstov vytlačíme aj okraje (asi 5 mm pod okraj formy).
Formu vystelieme papierom na pečenie a nasypeme do nej ryžu. Pečieme „naslepo“ 15 minút. Potom papier s ryžou odstránime a necháme korpus vychladnúť.
Na plnku vyšľaháme maslo s cukrom. Po jednom pridáme vajcia, následne mandľové hobliny a mandľový likér. Vymiešame do hladkej hmoty.
Plnku rozotrieme na predpečený korpus a posypeme lúpanými mandľami.
Brusnicovú omáčku vložíme do cukrárskeho vrecka a jemne nastriekame na plnku.
Zo zvyšného cesta vytvarujeme dekorácie na vrch koláča (mriežky, listy, apod.).
Pečieme 45 minút. Po 25 minútach zakryjeme vrch alobalom, ktorý odstránime 5 minút pred koncom pečenia.
Po upečení necháme koláč vychladnúť a servírujeme so smotanou.
Začneme s cestom. Zmiešame všetky suché ingrediencie, ku ktorým nastrúhame studené maslo a zapracujeme ho, kým zmes nebude pripomínať mrveničku. Pridáme vymiešané žĺtky a spracujeme na kompaktné cesto.
Cesto necháme 20 minút odležať v chladničke.
Medzitým si pripravíme okrúhlu formu s priemerom 23 cm (s voľným dnom), ktorú vytrieme maslom.
Na brusnicovú omáčku v hrnci zohrejeme brusnice, pridáme cukor a rozmixujeme ponorným mixérom. Varíme asi 15 minút, kým zmes nezhustne ako džem. Odstavíme a necháme vychladnúť.
Rúru predhrejeme na 180 °C.
Z odpočinutého cesta odvážime 400 g, ktoré si odložíme na výzdobu vrchu. Zvyšné cesto vyvaľkáme na jemne pomúčenej ploche na priemer 25 – 26 cm. Prenesieme do formy a pomocou prstov vytlačíme aj okraje (asi 5 mm pod okraj formy).
Formu vystelieme papierom na pečenie a nasypeme do nej ryžu. Pečieme „naslepo“ 15 minút. Potom papier s ryžou odstránime a necháme korpus vychladnúť.
Na plnku vyšľaháme maslo s cukrom. Po jednom pridáme vajcia, následne mandľové hobliny a mandľový likér. Vymiešame do hladkej hmoty.
Plnku rozotrieme na predpečený korpus a posypeme lúpanými mandľami.
Brusnicovú omáčku vložíme do cukrárskeho vrecka a jemne nastriekame na plnku.
Zo zvyšného cesta vytvarujeme dekorácie na vrch koláča (mriežky, listy, apod.).
Pečieme 45 minút. Po 25 minútach zakryjeme vrch alobalom, ktorý odstránime 5 minút pred koncom pečenia.
Po upečení necháme koláč vychladnúť a servírujeme so smotanou.