Logo Pečie celé Slovensko
Obrázok receptu - Rakúsko-anglické kombo

Rakúsko-anglické kombo

Popis

Ingrediencie

Cesto
  • 262,5 g hladkej múky
  • 112,5 g mletých lieskových orechov
  • 75 g práškového cukru
  • ½ čajovej lyžičky škorice
  • ½ čajovej lyžičky mletého muškátového orieška
  • 165 g studeného masla
  • 3 väčšie vaječné žĺtky
  • 20 g masla na vymastenie formy
Domáca brusnicová omáčka
  • 300 g mrazených brusníc
  • 175 g hnedého cukru
  • 4 polievkové lyžice mandľového likéru
Plnka
  • 100 g masla
  • 100 g kryštálového cukru
  • 2 vajcia
  • 100 g mandľových hoblín
  • 1 polievková lyžica mandľového likéru
  • 25 g lúpaných mandlí
  • štipka soli
Príloha
  • 1 porcia smotany
Ryža
  • na pečenie naslepo

Postup

  1. Začneme s cestom. Zmiešame všetky suché ingrediencie, ku ktorým nastrúhame studené maslo a zapracujeme ho, kým zmes nebude pripomínať mrveničku. Pridáme vymiešané žĺtky a spracujeme na kompaktné cesto.
  2. Cesto necháme 20 minút odležať v chladničke.
  3. Medzitým si pripravíme okrúhlu formu s priemerom 23 cm (s voľným dnom), ktorú vytrieme maslom.
  4. Na brusnicovú omáčku v hrnci zohrejeme brusnice, pridáme cukor a rozmixujeme ponorným mixérom. Varíme asi 15 minút, kým zmes nezhustne ako džem. Odstavíme a necháme vychladnúť.
  5. Rúru predhrejeme na 180 °C.
  6. Z odpočinutého cesta odvážime 400 g, ktoré si odložíme na výzdobu vrchu. Zvyšné cesto vyvaľkáme na jemne pomúčenej ploche na priemer 25 – 26 cm. Prenesieme do formy a pomocou prstov vytlačíme aj okraje (asi 5 mm pod okraj formy).
  7. Formu vystelieme papierom na pečenie a nasypeme do nej ryžu. Pečieme „naslepo“ 15 minút. Potom papier s ryžou odstránime a necháme korpus vychladnúť.
  8. Na plnku vyšľaháme maslo s cukrom. Po jednom pridáme vajcia, následne mandľové hobliny a mandľový likér. Vymiešame do hladkej hmoty.
  9. Plnku rozotrieme na predpečený korpus a posypeme lúpanými mandľami.
  10. Brusnicovú omáčku vložíme do cukrárskeho vrecka a jemne nastriekame na plnku.
  11. Zo zvyšného cesta vytvarujeme dekorácie na vrch koláča (mriežky, listy, apod.).
  12. Pečieme 45 minút. Po 25 minútach zakryjeme vrch alobalom, ktorý odstránime 5 minút pred koncom pečenia.
  13. Po upečení necháme koláč vychladnúť a servírujeme so smotanou.
Cesto
  • 262,5 g hladkej múky
  • 112,5 g mletých lieskových orechov
  • 75 g práškového cukru
  • ½ čajovej lyžičky škorice
  • ½ čajovej lyžičky mletého muškátového orieška
  • 165 g studeného masla
  • 3 väčšie vaječné žĺtky
  • 20 g masla na vymastenie formy
Domáca brusnicová omáčka
  • 300 g mrazených brusníc
  • 175 g hnedého cukru
  • 4 polievkové lyžice mandľového likéru
Plnka
  • 100 g masla
  • 100 g kryštálového cukru
  • 2 vajcia
  • 100 g mandľových hoblín
  • 1 polievková lyžica mandľového likéru
  • 25 g lúpaných mandlí
  • štipka soli
Príloha
  • 1 porcia smotany
Ryža
  • na pečenie naslepo
  1. Začneme s cestom. Zmiešame všetky suché ingrediencie, ku ktorým nastrúhame studené maslo a zapracujeme ho, kým zmes nebude pripomínať mrveničku. Pridáme vymiešané žĺtky a spracujeme na kompaktné cesto.
  2. Cesto necháme 20 minút odležať v chladničke.
  3. Medzitým si pripravíme okrúhlu formu s priemerom 23 cm (s voľným dnom), ktorú vytrieme maslom.
  4. Na brusnicovú omáčku v hrnci zohrejeme brusnice, pridáme cukor a rozmixujeme ponorným mixérom. Varíme asi 15 minút, kým zmes nezhustne ako džem. Odstavíme a necháme vychladnúť.
  5. Rúru predhrejeme na 180 °C.
  6. Z odpočinutého cesta odvážime 400 g, ktoré si odložíme na výzdobu vrchu. Zvyšné cesto vyvaľkáme na jemne pomúčenej ploche na priemer 25 – 26 cm. Prenesieme do formy a pomocou prstov vytlačíme aj okraje (asi 5 mm pod okraj formy).
  7. Formu vystelieme papierom na pečenie a nasypeme do nej ryžu. Pečieme „naslepo“ 15 minút. Potom papier s ryžou odstránime a necháme korpus vychladnúť.
  8. Na plnku vyšľaháme maslo s cukrom. Po jednom pridáme vajcia, následne mandľové hobliny a mandľový likér. Vymiešame do hladkej hmoty.
  9. Plnku rozotrieme na predpečený korpus a posypeme lúpanými mandľami.
  10. Brusnicovú omáčku vložíme do cukrárskeho vrecka a jemne nastriekame na plnku.
  11. Zo zvyšného cesta vytvarujeme dekorácie na vrch koláča (mriežky, listy, apod.).
  12. Pečieme 45 minút. Po 25 minútach zakryjeme vrch alobalom, ktorý odstránime 5 minút pred koncom pečenia.
  13. Po upečení necháme koláč vychladnúť a servírujeme so smotanou.