Logo Pečie celé Slovensko

Popis

Ingrediencie

Korpus
  • 12 vajec
  • 300 g hladká múka
  • 180 g kryštálový cukor
  • ½ ČL soli
Domáci maslový krém
  • 900 ml plnotučné mlieko
  • 300 ml šľahačka (40 %)
  • 5 žĺtkov
  • 6 PL škrobu
  • 220 g kryštálový cukor
  • 600 g maslo (izbovej teploty)
Domáci ríbezľový džem
  • 250 g dreň z čiernych ríbezlí
  • 250 g dreň z červených ríbezlí
  • 500 g želírovací cukor
Na vyplnenie
  • 5–6 banánov
Na zdobenie
  • jedlé ružičky na tortu
  • 100 g kokos
Ružičky na tortu
  • 60 g sušené mlieko
  • 60 g mletý cukor
  • 5–6 PL vriaca voda
  • potravinové farby – červená a zelená

Postup

POSTUP
  1. Rúru predhrejeme na 150 °C (horný/dolný ohrev) a pripravíme tortovú formu (26 cm) vystlanú papierom na pečenie.
  2. V mixéri vyšľaháme bielky so štipkou soli do tuhej peny a odložíme ich bokom. Žĺtky s cukrom vymiešame na vysokej rýchlosti (asi 5–10 minút), kým sa cukor úplne nerozpustí. Zmes zľahka spojíme s bielkami a nakoniec primiešame preosiatu múku. Cesto nalejeme do formy a pečieme 50–60 minút.
  3. Pudingový základ krému: V hrnci privedieme mlieko, šľahačku a cukor do varu. V samostatnej miske zmiešame žĺtky, škrob a trochu mlieka. Túto zmes vlejeme do horúceho mlieka a miešame, kým puding nezhustne. Zakryjeme fóliou a necháme vychladnúť.
  4. Džem: Ovocnú dreň uvaríme s cukrom do zhustnutia (asi 15 minút) a necháme vychladnúť.
  5. Korpus: Po upečení tortu vyberieme z rúry, otočíme formu hore dnom a necháme vychladnúť na mriežke.
  6. Ružičky: V miske zmiešame sušené mlieko s práškovým cukrom a vriacou vodou. Hmotu rozdelíme – väčšiu časť zafarbíme červenou a menšiu zelenou farbou. Z hmoty vyvaľkáme pás, vykrajujeme kruhy a tvarujeme ružičky stočením. Listy vyrežeme z tenko vyvaľkanej zelenej hmoty. Necháme zatuhnúť.
  7. Maslový krém: Vychladnutý puding postupne zašľahávame do vyšľahaného masla, kým nevznikne hladký krém.
  8. Plnenie: Korpus rozrežeme na tri časti. Každý plát natrieme ríbezľovým džemom, poukladáme kúsky banánov a nanesieme maslový krém. Postup opakujeme aj s druhou vrstvou.
  9. Celú tortu potrieme zvyšným krémom, boky obalíme kokosom a vrch posypeme kokosom tiež. Na vrch vytvoríme maslové ružičky a uložíme jedlé kvety a listy.
Korpus
  • 12 vajec
  • 300 g hladká múka
  • 180 g kryštálový cukor
  • ½ ČL soli
Domáci maslový krém
  • 900 ml plnotučné mlieko
  • 300 ml šľahačka (40 %)
  • 5 žĺtkov
  • 6 PL škrobu
  • 220 g kryštálový cukor
  • 600 g maslo (izbovej teploty)
Domáci ríbezľový džem
  • 250 g dreň z čiernych ríbezlí
  • 250 g dreň z červených ríbezlí
  • 500 g želírovací cukor
Na vyplnenie
  • 5–6 banánov
Na zdobenie
  • jedlé ružičky na tortu
  • 100 g kokos
Ružičky na tortu
  • 60 g sušené mlieko
  • 60 g mletý cukor
  • 5–6 PL vriaca voda
  • potravinové farby – červená a zelená
POSTUP
  1. Rúru predhrejeme na 150 °C (horný/dolný ohrev) a pripravíme tortovú formu (26 cm) vystlanú papierom na pečenie.
  2. V mixéri vyšľaháme bielky so štipkou soli do tuhej peny a odložíme ich bokom. Žĺtky s cukrom vymiešame na vysokej rýchlosti (asi 5–10 minút), kým sa cukor úplne nerozpustí. Zmes zľahka spojíme s bielkami a nakoniec primiešame preosiatu múku. Cesto nalejeme do formy a pečieme 50–60 minút.
  3. Pudingový základ krému: V hrnci privedieme mlieko, šľahačku a cukor do varu. V samostatnej miske zmiešame žĺtky, škrob a trochu mlieka. Túto zmes vlejeme do horúceho mlieka a miešame, kým puding nezhustne. Zakryjeme fóliou a necháme vychladnúť.
  4. Džem: Ovocnú dreň uvaríme s cukrom do zhustnutia (asi 15 minút) a necháme vychladnúť.
  5. Korpus: Po upečení tortu vyberieme z rúry, otočíme formu hore dnom a necháme vychladnúť na mriežke.
  6. Ružičky: V miske zmiešame sušené mlieko s práškovým cukrom a vriacou vodou. Hmotu rozdelíme – väčšiu časť zafarbíme červenou a menšiu zelenou farbou. Z hmoty vyvaľkáme pás, vykrajujeme kruhy a tvarujeme ružičky stočením. Listy vyrežeme z tenko vyvaľkanej zelenej hmoty. Necháme zatuhnúť.
  7. Maslový krém: Vychladnutý puding postupne zašľahávame do vyšľahaného masla, kým nevznikne hladký krém.
  8. Plnenie: Korpus rozrežeme na tri časti. Každý plát natrieme ríbezľovým džemom, poukladáme kúsky banánov a nanesieme maslový krém. Postup opakujeme aj s druhou vrstvou.
  9. Celú tortu potrieme zvyšným krémom, boky obalíme kokosom a vrch posypeme kokosom tiež. Na vrch vytvoríme maslové ružičky a uložíme jedlé kvety a listy.