Logo Pečie celé Slovensko

Popis

Ingrediencie

Pomarančový koláč (Meskouta)
  • 2–3 veľké pomaranče (na 120 ml šťavy)
  • 2 čajové lyžičky nastrúhanej pomarančovej kôry
  • 4 vajcia
  • 300 g kryštálového cukru
  • 120 ml oleja
  • 250 g hladkej múky
  • 20 g prášku do pečiva
  • štipka soli
  • 1 čajová lyžička vanilkovej pasty
Marocký pomarančový šalát
  • 2 pomaranče
  • 2 červené pomaranče (blood oranges)
  • esencia z pomarančových kvetov (ak je dostupná)
  • 1 čajová lyžička mletej škorice
  • 2 PL jemného olivového oleja
  • 2 PL medu
Marocký mätový čaj
  • 10 vetvičiek čerstvej mäty
  • 3 čajové lyžičky zeleného čaju (ideálne gunpowder)
  • 3 PL cukru
  • 1 liter vody
Kandizovaný citrón a pomaranč
  • 550 g kryštálového cukru
  • 500 ml vody
  • 1 citrón
  • 1 pomaranč
Na podávanie
  • 1 PL naturálneho jogurtu
  • kandizovaný citrón a pomaranč
  • med
  • 5–10 vlašských orechov

Postup

  1. Koláč: Rúru predhrejeme na 180 °C (horný a dolný ohrev). Podlhovastú formu vystelieme papierom na pečenie.
  2. Pomaranče umyjeme, nastrúhame z nich kôru a odšťavíme, aby sme získali 120 ml šťavy.
  3. Vajcia a cukor šľaháme do peny, kým zmes nezbledne a nezväčší objem. Po troške prilievame olej a šľaháme, kým sa nespojí.
  4. V samostatnej miske zmiešame múku, prášok do pečiva a štipku soli. Sypkú zmes postupne vmiešame do tekutej. Pridáme pomarančovú šťavu, vanilkovú pastu a pomarančovú kôru, a vymiešame hladké cesto.
  5. Cesto nalejeme do pripravenej formy a pečieme 30–40 minút – podľa veľkosti formy a rúry. Hotový koláč by mal byť zlatistý a pružný na dotyk. Necháme vychladnúť na mriežke.
  6. Kandizované ovocie: V hrnci privedieme vodu s cukrom do varu. Citrón a pomaranč nakrájame na tenké plátky a vložíme do sirupu. Varíme na miernom ohni 20–30 minút, kým ovocie nezmäkne. Plátky vyberieme, poukladáme na plech s papierom na pečenie a necháme vyschnúť.
  7. Pomarančový šalát: Pomaranče ošúpeme a zbavíme bielej vrstvy. Nakrájame na menšie kúsky, odstránime kôstky. Zmiešame so škoricou, olivovým olejom, medom a pár kvapkami esencie z pomarančových kvetov. Odložíme do chladničky.
  8. Servírovanie koláča: Vychladnutý koláč ozdobíme kandizovaným ovocím, pokvapkáme medom, pridáme trochu jogurtu a posypeme nasekanými vlašskými orechmi.
  9. Marocký mätový čaj: Do kanvice vložíme zelený čaj, mätu a cukor. Zalejeme vriacou vodou a necháme lúhovať 3 minúty. Podávame horúci spolu s koláčom a šalátom.
Pomarančový koláč (Meskouta)
  • 2–3 veľké pomaranče (na 120 ml šťavy)
  • 2 čajové lyžičky nastrúhanej pomarančovej kôry
  • 4 vajcia
  • 300 g kryštálového cukru
  • 120 ml oleja
  • 250 g hladkej múky
  • 20 g prášku do pečiva
  • štipka soli
  • 1 čajová lyžička vanilkovej pasty
Marocký pomarančový šalát
  • 2 pomaranče
  • 2 červené pomaranče (blood oranges)
  • esencia z pomarančových kvetov (ak je dostupná)
  • 1 čajová lyžička mletej škorice
  • 2 PL jemného olivového oleja
  • 2 PL medu
Marocký mätový čaj
  • 10 vetvičiek čerstvej mäty
  • 3 čajové lyžičky zeleného čaju (ideálne gunpowder)
  • 3 PL cukru
  • 1 liter vody
Kandizovaný citrón a pomaranč
  • 550 g kryštálového cukru
  • 500 ml vody
  • 1 citrón
  • 1 pomaranč
Na podávanie
  • 1 PL naturálneho jogurtu
  • kandizovaný citrón a pomaranč
  • med
  • 5–10 vlašských orechov
  1. Koláč: Rúru predhrejeme na 180 °C (horný a dolný ohrev). Podlhovastú formu vystelieme papierom na pečenie.
  2. Pomaranče umyjeme, nastrúhame z nich kôru a odšťavíme, aby sme získali 120 ml šťavy.
  3. Vajcia a cukor šľaháme do peny, kým zmes nezbledne a nezväčší objem. Po troške prilievame olej a šľaháme, kým sa nespojí.
  4. V samostatnej miske zmiešame múku, prášok do pečiva a štipku soli. Sypkú zmes postupne vmiešame do tekutej. Pridáme pomarančovú šťavu, vanilkovú pastu a pomarančovú kôru, a vymiešame hladké cesto.
  5. Cesto nalejeme do pripravenej formy a pečieme 30–40 minút – podľa veľkosti formy a rúry. Hotový koláč by mal byť zlatistý a pružný na dotyk. Necháme vychladnúť na mriežke.
  6. Kandizované ovocie: V hrnci privedieme vodu s cukrom do varu. Citrón a pomaranč nakrájame na tenké plátky a vložíme do sirupu. Varíme na miernom ohni 20–30 minút, kým ovocie nezmäkne. Plátky vyberieme, poukladáme na plech s papierom na pečenie a necháme vyschnúť.
  7. Pomarančový šalát: Pomaranče ošúpeme a zbavíme bielej vrstvy. Nakrájame na menšie kúsky, odstránime kôstky. Zmiešame so škoricou, olivovým olejom, medom a pár kvapkami esencie z pomarančových kvetov. Odložíme do chladničky.
  8. Servírovanie koláča: Vychladnutý koláč ozdobíme kandizovaným ovocím, pokvapkáme medom, pridáme trochu jogurtu a posypeme nasekanými vlašskými orechmi.
  9. Marocký mätový čaj: Do kanvice vložíme zelený čaj, mätu a cukor. Zalejeme vriacou vodou a necháme lúhovať 3 minúty. Podávame horúci spolu s koláčom a šalátom.