Logo Pečie celé Slovensko

Popis

Ingrediencie

Medovníky
  • 525 g hladkej múky
  • 225 g práškového cukru
  • 180 g medu
  • 3 vajcia
  • 1 ½ ČL sódy bikarbóny
  • 1 ½ ČL medovníkového korenia
  • nastrúhaná kôra z citróna
  • 1 ČL mletého kardamómu
Bielková poleva
  • 3 bielky
  • 600 g práškového cukru (na tuhšiu polevu)
  • 3 bielky
  • 450 g práškového cukru (na redšiu polevu)
  • červená gélová farba
  • žltá gélová farba

Postup

  1. Cesto: Zo surovín vypracujeme hladké cesto. Zabalíme ho do fólie a uložíme do chladničky na minimálne 15 minút (ideálne však na 2–3 dni – bude sa s ním lepšie pracovať; niekedy sa pripravuje aj týždeň vopred).
  2. Po vybratí z chladničky cesto vyvaľkáme a vykrajujeme medovníky.
  3. Pečieme pri 175 °C približne 7–8 minút.
  4. Bielková poleva: Polevu miešame ručne alebo mixérom na najnižšom stupni. Pridáme gélové farby podľa potreby.
  5. Tuhšiu polevu (so 600 g cukru) používame na kontúry, okraje a jemné zdobenie – napríklad žltú. Redšiu polevu (so 450 g cukru) použijeme na výplň – napríklad červenú farbu.
  6. Pri výplni medovníkov ich necháme „vysušiť“ – buď v rúre na 40 °C, alebo ideálne cez noc. Výplň musí dobre zaschnúť, aby sme mohli medovníky ďalej dekorovať.
Medovníky
  • 525 g hladkej múky
  • 225 g práškového cukru
  • 180 g medu
  • 3 vajcia
  • 1 ½ ČL sódy bikarbóny
  • 1 ½ ČL medovníkového korenia
  • nastrúhaná kôra z citróna
  • 1 ČL mletého kardamómu
Bielková poleva
  • 3 bielky
  • 600 g práškového cukru (na tuhšiu polevu)
  • 3 bielky
  • 450 g práškového cukru (na redšiu polevu)
  • červená gélová farba
  • žltá gélová farba
  1. Cesto: Zo surovín vypracujeme hladké cesto. Zabalíme ho do fólie a uložíme do chladničky na minimálne 15 minút (ideálne však na 2–3 dni – bude sa s ním lepšie pracovať; niekedy sa pripravuje aj týždeň vopred).
  2. Po vybratí z chladničky cesto vyvaľkáme a vykrajujeme medovníky.
  3. Pečieme pri 175 °C približne 7–8 minút.
  4. Bielková poleva: Polevu miešame ručne alebo mixérom na najnižšom stupni. Pridáme gélové farby podľa potreby.
  5. Tuhšiu polevu (so 600 g cukru) používame na kontúry, okraje a jemné zdobenie – napríklad žltú. Redšiu polevu (so 450 g cukru) použijeme na výplň – napríklad červenú farbu.
  6. Pri výplni medovníkov ich necháme „vysušiť“ – buď v rúre na 40 °C, alebo ideálne cez noc. Výplň musí dobre zaschnúť, aby sme mohli medovníky ďalej dekorovať.