Logo Pečie celé Slovensko

Popis

Ingrediencie

Torta
  • 5 vajíčok
  • 406 g hladkej múky
  • 387 g kryštálového cukru
  • 150 ml oleja
  • 225 ml plnotučného mlieka
  • 140 g masla
  • 150 ml citrónovej šťavy
  • 3 PL maku (semienka)
  • 2 ½ PL citrónovej kôry
  • 2 ¼ ČL prášku do pečiva
  • ½ ČL sódy bikarbóny
  • ¾ ČL soli
  • ¾ ČL vanilkovej pasty
  • čerstvá mäta
Mascarpone krém
  • 600 g mascarpone krému
  • 300 ml šľahačky 33%
  • 2 ČL vanilkovej pasty
  • 4 PL cukru
Taliansky meringuový maslový krém
  • 250 g kryštálového cukru
  • 60 ml vody
  • 5 bielkov
  • 60 g kryštálového cukru
  • 2 maslá (izbovej teploty)
Citrónový sirup
  • 100 g kryštálového cukru
  • 20 ml citrónovej šťavy
  • 100 ml vody
Višňový insert
  • 400 g mrazené višne
  • 15 g citrónová šťava
  • 50 g kryštálového cukru
  • 5 g pektín PNH
  • 4 plátky želatíny Dr. Oetker
Citrónový mousse
  • 2 ½ plátky želatíny
  • 75 g citrónovej šťavy
  • 200 g šľahačky 40%
  • 1 vanilkový lusk (semienka)
  • 25 g bielok
  • 45 g žĺtka
  • 35 g práškový cukor
  • lyofilizované čerešne
  • mäta
Na ozdobenie – Maková panenka
  • 50 g bieleho modelovacieho fondánu
  • 50 g červeného fondánu (maková farba)
  • 50 g zeleného fondánu
  • 5 g modrého fondánu (na oči)
  • 50 g čierneho fondánu
  • gélové farby na krém: červená, modrá, zelená, fialová, žltá

Postup

  1. Rúru zohrejeme na 175 °C a pripravíme dve 20 cm okrúhle tortové formy.
  2. V miske vymiešame múku, prášok do pečiva, sódu bikarbónu a soľ. V druhej nádobe zmiešame mlieko a citrónovú šťavu a odložíme bokom.
  3. V mixéri vymiešame maslo, olej, cukor a vanilku (1–2 min), pridáme vajíčka (po jednom).
  4. Pridáme polovicu suchej zmesi, vymiešame, a pomaly vmiešame mliečnu zmes. Potom pridáme zvyšok suchej zmesi, citrónovú kôru a mak. Vlejeme do foriem.
  5. Pečieme 35–40 minút.
  6. Kým sa cesto pečie, pripravíme čerešňový insert a citrónový mousse.
  7. Želatínu hydratujeme v studenej vode. Višne rozmixujeme na pyré, pridáme citrónovú šťavu, cukor a pektín. Zavaríme, pridáme želatínu a nalejeme do dvoch 15 cm foriem. Zamrazíme.
  8. Citrónový mousse: želatínu hydratujeme, zavárime citrónovú šťavu a v nej rozpustíme želatínu. Pridáme nasekanú mätu a ochladíme. Vajcia s cukrom vyšľaháme, šľahačku vyšľaháme ručne. Spojíme všetky zložky a vlejeme do formy (15 cm). Dáme zamraziť.
  9. Z modelovacej hmoty vytvoríme Makovú Panenku. Použijeme polystyrénovú guľku ako základ hlavy.
  10. Upečené pláty necháme vychladnúť.
  11. Pripravíme mascarpone krém: mascarpone, šľahačku a cukor vyšľaháme na hladký krém. Dáme do chladničky.
  12. Taliansky meringuový maslový krém: cukor s vodou varíme do 125 °C. Bielky s cukrom vyšľaháme, pomaly prilievame sirup a šľaháme do vychladnutia. Pridáme maslo a vyšľaháme.
  13. Citrónový sirup: všetky suroviny povaríme 5 minút. Pláty potrieme sirupom.
  14. Pláty rozkrojíme napoly (budeme mať 4) a plníme: korpus, mascarpone krém, višňový insert, mascarpone krém, korpus, mascarpone krém, citrónový mousse, mascarpone krém, korpus, mascarpone krém, višňový insert, mascarpone krém, posledný korpus. Tortu obalíme zeleným meringuovým krémom.
  15. Necháme stuhnúť v chladničke.
  16. Zvyšný krém zafarbíme v miskách a nastriekame kvety v odtieňoch fialovej, červenej, modrej, ružovej, žltej a zelenej.
  17. Tortu dozdobíme a posadíme Makovú Panenku na vrch.
Torta
  • 5 vajíčok
  • 406 g hladkej múky
  • 387 g kryštálového cukru
  • 150 ml oleja
  • 225 ml plnotučného mlieka
  • 140 g masla
  • 150 ml citrónovej šťavy
  • 3 PL maku (semienka)
  • 2 ½ PL citrónovej kôry
  • 2 ¼ ČL prášku do pečiva
  • ½ ČL sódy bikarbóny
  • ¾ ČL soli
  • ¾ ČL vanilkovej pasty
  • čerstvá mäta
Mascarpone krém
  • 600 g mascarpone krému
  • 300 ml šľahačky 33%
  • 2 ČL vanilkovej pasty
  • 4 PL cukru
Taliansky meringuový maslový krém
  • 250 g kryštálového cukru
  • 60 ml vody
  • 5 bielkov
  • 60 g kryštálového cukru
  • 2 maslá (izbovej teploty)
Citrónový sirup
  • 100 g kryštálového cukru
  • 20 ml citrónovej šťavy
  • 100 ml vody
Višňový insert
  • 400 g mrazené višne
  • 15 g citrónová šťava
  • 50 g kryštálového cukru
  • 5 g pektín PNH
  • 4 plátky želatíny Dr. Oetker
Citrónový mousse
  • 2 ½ plátky želatíny
  • 75 g citrónovej šťavy
  • 200 g šľahačky 40%
  • 1 vanilkový lusk (semienka)
  • 25 g bielok
  • 45 g žĺtka
  • 35 g práškový cukor
  • lyofilizované čerešne
  • mäta
Na ozdobenie – Maková panenka
  • 50 g bieleho modelovacieho fondánu
  • 50 g červeného fondánu (maková farba)
  • 50 g zeleného fondánu
  • 5 g modrého fondánu (na oči)
  • 50 g čierneho fondánu
  • gélové farby na krém: červená, modrá, zelená, fialová, žltá
  1. Rúru zohrejeme na 175 °C a pripravíme dve 20 cm okrúhle tortové formy.
  2. V miske vymiešame múku, prášok do pečiva, sódu bikarbónu a soľ. V druhej nádobe zmiešame mlieko a citrónovú šťavu a odložíme bokom.
  3. V mixéri vymiešame maslo, olej, cukor a vanilku (1–2 min), pridáme vajíčka (po jednom).
  4. Pridáme polovicu suchej zmesi, vymiešame, a pomaly vmiešame mliečnu zmes. Potom pridáme zvyšok suchej zmesi, citrónovú kôru a mak. Vlejeme do foriem.
  5. Pečieme 35–40 minút.
  6. Kým sa cesto pečie, pripravíme čerešňový insert a citrónový mousse.
  7. Želatínu hydratujeme v studenej vode. Višne rozmixujeme na pyré, pridáme citrónovú šťavu, cukor a pektín. Zavaríme, pridáme želatínu a nalejeme do dvoch 15 cm foriem. Zamrazíme.
  8. Citrónový mousse: želatínu hydratujeme, zavárime citrónovú šťavu a v nej rozpustíme želatínu. Pridáme nasekanú mätu a ochladíme. Vajcia s cukrom vyšľaháme, šľahačku vyšľaháme ručne. Spojíme všetky zložky a vlejeme do formy (15 cm). Dáme zamraziť.
  9. Z modelovacej hmoty vytvoríme Makovú Panenku. Použijeme polystyrénovú guľku ako základ hlavy.
  10. Upečené pláty necháme vychladnúť.
  11. Pripravíme mascarpone krém: mascarpone, šľahačku a cukor vyšľaháme na hladký krém. Dáme do chladničky.
  12. Taliansky meringuový maslový krém: cukor s vodou varíme do 125 °C. Bielky s cukrom vyšľaháme, pomaly prilievame sirup a šľaháme do vychladnutia. Pridáme maslo a vyšľaháme.
  13. Citrónový sirup: všetky suroviny povaríme 5 minút. Pláty potrieme sirupom.
  14. Pláty rozkrojíme napoly (budeme mať 4) a plníme: korpus, mascarpone krém, višňový insert, mascarpone krém, korpus, mascarpone krém, citrónový mousse, mascarpone krém, korpus, mascarpone krém, višňový insert, mascarpone krém, posledný korpus. Tortu obalíme zeleným meringuovým krémom.
  15. Necháme stuhnúť v chladničke.
  16. Zvyšný krém zafarbíme v miskách a nastriekame kvety v odtieňoch fialovej, červenej, modrej, ružovej, žltej a zelenej.
  17. Tortu dozdobíme a posadíme Makovú Panenku na vrch.