Logo Pečie celé Slovensko
Obrázok receptu - Indícka štrúdľa

Indícka štrúdľa

Popis

Ingrediencie

Cesto
  • 500 g hladkej múky
  • 300 ml plnotučného teplého mlieka
  • 1 ČL soli
  • 1 ČL kryštálového cukru
  • 100 ml oleja
  • 1 kocka čerstvého droždia
  • 1/2 balíčka prášku do pečiva
Na potretie
  • olej (pred pečením)
  • rozpustené maslo (po upečení)
Plnka
  • 500 g mletého morčacieho alebo kuracieho mäsa
  • 2–3 cibule
  • 5–6 strúčikov cesnaku
  • 50 g masla
  • 20 ml oleja
  • 2 PL paradajkového pretlaku
  • 1/2 hrnčeka mrazeného hrášku
  • 1 PL čerstvého nastrúhaného zázvoru
  • 1–2 malé zelené čili papričky
  • 4 PL nasekaných čerstvých koriandrových listov
  • 1 ČL soli
  • 1 ČL citrónovej šťavy
  • 1 ČL celej rímskej rasce
  • 1 ČL garam masaly
  • 1 ČL mletej rímskej rasce
  • 1 ČL kurkumy
  • 1 vajíčko na potretie
Jogurtová omáčka s koriandrom
  • 1 šálka nasekaného koriandra
  • 1/2 šálky nasekanej mäty
  • 1 strúčik cesnaku
  • 1 palec čerstvého zázvoru
  • 1/4 ČL soli
  • 200 ml gréckeho jogurtu
  • 1/2 ČL mletej rímskej rasce
  • 1/2 ČL garam masaly
  • 2 PL citrónovej šťavy
  • 50 ml plnotučného mlieka
Tamarindová omáčka
  • 50 g tamarindu (bez semienok)
  • 50 g ďatlí
  • 60 g jaggery (trstinového cukru)
  • 1/2 ČL čili prášku
  • 500 ml vody
  • 1 ČL mletého zázvoru
  • 1 ČL mletého koriandra
  • 1 ČL mletej rímskej rasce
  • 1 ČL mletého feniklu
  • 1/2 ČL soli
  • 1 ČL garam masaly
Na ozdobenie
  • čerstvá koriandrová vňať

Postup

  1. Rúru predhrejeme na 180 °C a pripravíme plech vystlaný papierom na pečenie.
  2. Cesto: Zmiešame teplé mlieko s cukrom a droždím, necháme 5 minút odstáť, kým kvások nenakysne. V miske zmiešame múku, soľ, prášok do pečiva, kvások, olej a mlieko. Vymiesime hladké cesto a necháme ho kysnúť 30 minút.
  3. Plnka: Na panvici nasucho opražíme celú rascu a následne ju rozdrvíme. Pridáme olej a maslo, osmažíme cibuľu dozlatista. Potom pridáme cesnak, zázvor a čili papričky a krátko orestujeme.
  4. Vmiešame všetky koreniny, krátko opečieme a pridáme paradajkový pretlak. Primiešame mleté mäso a dusíme 15 minút. Na záver pridáme hrášok a citrónovú šťavu. Necháme vychladnúť.
  5. Formovanie: Cesto vyvaľkáme na dlhý obdĺžnik a rovnomerne potrieme plnkou. Zrolujeme do tvaru štrúdle, potrieme vajíčkom a prenesieme na plech. Pečieme cca 55 minút dozlatista.
  6. Tamarindová omáčka: Tamarind, ďatle, jaggery a vodu privedieme k varu a varíme 15 minút. Po vychladnutí zmixujeme s koreninami na hladkú omáčku a necháme vychladnúť.
  7. Jogurtová omáčka: Všetky suroviny vložíme do mixéra a spracujeme na jemnú tekutú omáčku. Dáme chladiť do chladničky.
  8. Servírovanie: Upečenú štrúdľu necháme mierne vychladnúť, nakrájame na porcie a podávame s tamarindovou aj jogurtovou omáčkou. Ozdobíme čerstvým koriandrom.
Cesto
  • 500 g hladkej múky
  • 300 ml plnotučného teplého mlieka
  • 1 ČL soli
  • 1 ČL kryštálového cukru
  • 100 ml oleja
  • 1 kocka čerstvého droždia
  • 1/2 balíčka prášku do pečiva
Na potretie
  • olej (pred pečením)
  • rozpustené maslo (po upečení)
Plnka
  • 500 g mletého morčacieho alebo kuracieho mäsa
  • 2–3 cibule
  • 5–6 strúčikov cesnaku
  • 50 g masla
  • 20 ml oleja
  • 2 PL paradajkového pretlaku
  • 1/2 hrnčeka mrazeného hrášku
  • 1 PL čerstvého nastrúhaného zázvoru
  • 1–2 malé zelené čili papričky
  • 4 PL nasekaných čerstvých koriandrových listov
  • 1 ČL soli
  • 1 ČL citrónovej šťavy
  • 1 ČL celej rímskej rasce
  • 1 ČL garam masaly
  • 1 ČL mletej rímskej rasce
  • 1 ČL kurkumy
  • 1 vajíčko na potretie
Jogurtová omáčka s koriandrom
  • 1 šálka nasekaného koriandra
  • 1/2 šálky nasekanej mäty
  • 1 strúčik cesnaku
  • 1 palec čerstvého zázvoru
  • 1/4 ČL soli
  • 200 ml gréckeho jogurtu
  • 1/2 ČL mletej rímskej rasce
  • 1/2 ČL garam masaly
  • 2 PL citrónovej šťavy
  • 50 ml plnotučného mlieka
Tamarindová omáčka
  • 50 g tamarindu (bez semienok)
  • 50 g ďatlí
  • 60 g jaggery (trstinového cukru)
  • 1/2 ČL čili prášku
  • 500 ml vody
  • 1 ČL mletého zázvoru
  • 1 ČL mletého koriandra
  • 1 ČL mletej rímskej rasce
  • 1 ČL mletého feniklu
  • 1/2 ČL soli
  • 1 ČL garam masaly
Na ozdobenie
  • čerstvá koriandrová vňať
  1. Rúru predhrejeme na 180 °C a pripravíme plech vystlaný papierom na pečenie.
  2. Cesto: Zmiešame teplé mlieko s cukrom a droždím, necháme 5 minút odstáť, kým kvások nenakysne. V miske zmiešame múku, soľ, prášok do pečiva, kvások, olej a mlieko. Vymiesime hladké cesto a necháme ho kysnúť 30 minút.
  3. Plnka: Na panvici nasucho opražíme celú rascu a následne ju rozdrvíme. Pridáme olej a maslo, osmažíme cibuľu dozlatista. Potom pridáme cesnak, zázvor a čili papričky a krátko orestujeme.
  4. Vmiešame všetky koreniny, krátko opečieme a pridáme paradajkový pretlak. Primiešame mleté mäso a dusíme 15 minút. Na záver pridáme hrášok a citrónovú šťavu. Necháme vychladnúť.
  5. Formovanie: Cesto vyvaľkáme na dlhý obdĺžnik a rovnomerne potrieme plnkou. Zrolujeme do tvaru štrúdle, potrieme vajíčkom a prenesieme na plech. Pečieme cca 55 minút dozlatista.
  6. Tamarindová omáčka: Tamarind, ďatle, jaggery a vodu privedieme k varu a varíme 15 minút. Po vychladnutí zmixujeme s koreninami na hladkú omáčku a necháme vychladnúť.
  7. Jogurtová omáčka: Všetky suroviny vložíme do mixéra a spracujeme na jemnú tekutú omáčku. Dáme chladiť do chladničky.
  8. Servírovanie: Upečenú štrúdľu necháme mierne vychladnúť, nakrájame na porcie a podávame s tamarindovou aj jogurtovou omáčkou. Ozdobíme čerstvým koriandrom.