1 ½ PL mletých ľanových semienok + 3 PL studenej vody
2 PL polotučného mlieka
½ čajovej lyžičky šafranu
¾ čajovej lyžičky mletého kardamónu
100 g pistácií (nepražené, nesolené)
Taliansky meringuový maslový krém
250 g kryštálového cukru
60 ml vody
5 bielkov (veľké vajcia)
60 g kryštálového cukru
500 g masla (izbovej teploty)
2–3 čajové lyžičky ružovej vody
Medovo glazované vlašské orechy
200 g vlašských orechov
30 g masla
160 g medu
Ganache z bielej čokolády
700 g bielej čokolády
235 ml šľahačky (40 %)
Na ozdobenie
1 ½ kg bielej čokoládovej modelovacej hmoty
jedlé farby
polystyrénová guľa (na hlavu)
1 kus špajľa
500 g hnedého cukru – ako piesok
Postup
V miske v mikrovlnke ohrievame 2 PL mlieka, vmiešame šafran a necháme 15 minút lúhovať.
V miske zmiešame mleté ľanové semienka s 3 PL studenej vody a necháme 10–15 minút napučať.
V mixéri zmixujeme mlieko s pistáciami a pastou – vytvoríme pistáciové mlieko.
Rúru zohrejeme na 175 °C a pripravíme plech 30×40 cm.
V miske ručne zmiešame olej a cukor, pridáme extrakty, napučané semienka, pistáciové aj šafranové mlieko a premiešame.
Preosejeme múku, zmiešame s práškom do pečiva, soľou, nasekanými pistáciami a spojíme so zmesou. Pečieme 30–35 minút.
Ganache: v miske nad parou rozpustíme bielu čokoládu s ohriatou šľahačkou, miešame do konzistencie pudingu. Chladíme v chladničke a občas premiešame.
Orechy: na panvici zohrejeme med a maslo, pridáme orechy a varíme 5 minút za stáleho miešania. Necháme vychladnúť na papieri.
Meringuový krém: uvaríme sirup (cukor + voda) do 125 °C. Medzitým vyšľaháme bielky so zvyšným cukrom. Po kvapkách vlejeme horúci sirup a šľaháme 10 minút. Potom pridáme maslo a ružovú vodu a vyšľaháme hladký krém.
Upečený plát necháme vychladnúť.
Modelovanie: polystyrénovú guľu napichneme na špajľu, pokryjeme modelovacou hmotou a vymodelujeme hlavu sfingy.
Korpus rozrežeme na tri časti, potom na polovice. Na telo sfingy použijeme 3 vrstvy, ktoré naplníme krémom a orechmi. Rovnaký postup pre predné laby. Dáme stuhnúť do mrazničky.
Stuhnutý korpus vyrežeme do tvaru a potrieme ganachou. Ak treba, ešte zachladíme. Potiahneme modelovacou hmotou a vytvoríme kamenný efekt. Pripojíme hlavu a dofarbíme tieňovaním.
1 ½ PL mletých ľanových semienok + 3 PL studenej vody
2 PL polotučného mlieka
½ čajovej lyžičky šafranu
¾ čajovej lyžičky mletého kardamónu
100 g pistácií (nepražené, nesolené)
Taliansky meringuový maslový krém
250 g kryštálového cukru
60 ml vody
5 bielkov (veľké vajcia)
60 g kryštálového cukru
500 g masla (izbovej teploty)
2–3 čajové lyžičky ružovej vody
Medovo glazované vlašské orechy
200 g vlašských orechov
30 g masla
160 g medu
Ganache z bielej čokolády
700 g bielej čokolády
235 ml šľahačky (40 %)
Na ozdobenie
1 ½ kg bielej čokoládovej modelovacej hmoty
jedlé farby
polystyrénová guľa (na hlavu)
1 kus špajľa
500 g hnedého cukru – ako piesok
V miske v mikrovlnke ohrievame 2 PL mlieka, vmiešame šafran a necháme 15 minút lúhovať.
V miske zmiešame mleté ľanové semienka s 3 PL studenej vody a necháme 10–15 minút napučať.
V mixéri zmixujeme mlieko s pistáciami a pastou – vytvoríme pistáciové mlieko.
Rúru zohrejeme na 175 °C a pripravíme plech 30×40 cm.
V miske ručne zmiešame olej a cukor, pridáme extrakty, napučané semienka, pistáciové aj šafranové mlieko a premiešame.
Preosejeme múku, zmiešame s práškom do pečiva, soľou, nasekanými pistáciami a spojíme so zmesou. Pečieme 30–35 minút.
Ganache: v miske nad parou rozpustíme bielu čokoládu s ohriatou šľahačkou, miešame do konzistencie pudingu. Chladíme v chladničke a občas premiešame.
Orechy: na panvici zohrejeme med a maslo, pridáme orechy a varíme 5 minút za stáleho miešania. Necháme vychladnúť na papieri.
Meringuový krém: uvaríme sirup (cukor + voda) do 125 °C. Medzitým vyšľaháme bielky so zvyšným cukrom. Po kvapkách vlejeme horúci sirup a šľaháme 10 minút. Potom pridáme maslo a ružovú vodu a vyšľaháme hladký krém.
Upečený plát necháme vychladnúť.
Modelovanie: polystyrénovú guľu napichneme na špajľu, pokryjeme modelovacou hmotou a vymodelujeme hlavu sfingy.
Korpus rozrežeme na tri časti, potom na polovice. Na telo sfingy použijeme 3 vrstvy, ktoré naplníme krémom a orechmi. Rovnaký postup pre predné laby. Dáme stuhnúť do mrazničky.
Stuhnutý korpus vyrežeme do tvaru a potrieme ganachou. Ak treba, ešte zachladíme. Potiahneme modelovacou hmotou a vytvoríme kamenný efekt. Pripojíme hlavu a dofarbíme tieňovaním.