

Egyptská sfinga
Popis
Ingrediencie
Pistáciové mlieko
- 65 g pistácií
- 25 g pistáciovej pasty
- 475 ml polotučného mlieka
Torta
- 390 g hladkej múky
- 30 g prášku do pečiva
- 1 čajová lyžička soli
- 275 ml slnečnicového oleja
- 265 g kryštálového cukru
- pistáciové mlieko (viď vyššie)
- 2 čajové lyžičky vanilkovej pasty
- 1 čajová lyžička mandľového extraktu
- 1 ½ PL mletých ľanových semienok + 3 PL studenej vody
- 2 PL polotučného mlieka
- ½ čajovej lyžičky šafranu
- ¾ čajovej lyžičky mletého kardamónu
- 100 g pistácií (nepražené, nesolené)
Taliansky meringuový maslový krém
- 250 g kryštálového cukru
- 60 ml vody
- 5 bielkov (veľké vajcia)
- 60 g kryštálového cukru
- 500 g masla (izbovej teploty)
- 2–3 čajové lyžičky ružovej vody
Medovo glazované vlašské orechy
- 200 g vlašských orechov
- 30 g masla
- 160 g medu
Ganache z bielej čokolády
- 700 g bielej čokolády
- 235 ml šľahačky (40 %)
Na ozdobenie
- 1 ½ kg bielej čokoládovej modelovacej hmoty
- jedlé farby
- polystyrénová guľa (na hlavu)
- 1 kus špajľa
- 500 g hnedého cukru – ako piesok
Postup
- V miske v mikrovlnke ohrievame 2 PL mlieka, vmiešame šafran a necháme 15 minút lúhovať.
- V miske zmiešame mleté ľanové semienka s 3 PL studenej vody a necháme 10–15 minút napučať.
- V mixéri zmixujeme mlieko s pistáciami a pastou – vytvoríme pistáciové mlieko.
- Rúru zohrejeme na 175 °C a pripravíme plech 30×40 cm.
- V miske ručne zmiešame olej a cukor, pridáme extrakty, napučané semienka, pistáciové aj šafranové mlieko a premiešame.
- Preosejeme múku, zmiešame s práškom do pečiva, soľou, nasekanými pistáciami a spojíme so zmesou. Pečieme 30–35 minút.
- Ganache: v miske nad parou rozpustíme bielu čokoládu s ohriatou šľahačkou, miešame do konzistencie pudingu. Chladíme v chladničke a občas premiešame.
- Orechy: na panvici zohrejeme med a maslo, pridáme orechy a varíme 5 minút za stáleho miešania. Necháme vychladnúť na papieri.
- Meringuový krém: uvaríme sirup (cukor + voda) do 125 °C. Medzitým vyšľaháme bielky so zvyšným cukrom. Po kvapkách vlejeme horúci sirup a šľaháme 10 minút. Potom pridáme maslo a ružovú vodu a vyšľaháme hladký krém.
- Upečený plát necháme vychladnúť.
- Modelovanie: polystyrénovú guľu napichneme na špajľu, pokryjeme modelovacou hmotou a vymodelujeme hlavu sfingy.
- Korpus rozrežeme na tri časti, potom na polovice. Na telo sfingy použijeme 3 vrstvy, ktoré naplníme krémom a orechmi. Rovnaký postup pre predné laby. Dáme stuhnúť do mrazničky.
- Stuhnutý korpus vyrežeme do tvaru a potrieme ganachou. Ak treba, ešte zachladíme. Potiahneme modelovacou hmotou a vytvoríme kamenný efekt. Pripojíme hlavu a dofarbíme tieňovaním.
- Hnedý cukor rozsypeme okolo sfingy ako piesok.
Pistáciové mlieko
- 65 g pistácií
- 25 g pistáciovej pasty
- 475 ml polotučného mlieka
Torta
- 390 g hladkej múky
- 30 g prášku do pečiva
- 1 čajová lyžička soli
- 275 ml slnečnicového oleja
- 265 g kryštálového cukru
- pistáciové mlieko (viď vyššie)
- 2 čajové lyžičky vanilkovej pasty
- 1 čajová lyžička mandľového extraktu
- 1 ½ PL mletých ľanových semienok + 3 PL studenej vody
- 2 PL polotučného mlieka
- ½ čajovej lyžičky šafranu
- ¾ čajovej lyžičky mletého kardamónu
- 100 g pistácií (nepražené, nesolené)
Taliansky meringuový maslový krém
- 250 g kryštálového cukru
- 60 ml vody
- 5 bielkov (veľké vajcia)
- 60 g kryštálového cukru
- 500 g masla (izbovej teploty)
- 2–3 čajové lyžičky ružovej vody
Medovo glazované vlašské orechy
- 200 g vlašských orechov
- 30 g masla
- 160 g medu
Ganache z bielej čokolády
- 700 g bielej čokolády
- 235 ml šľahačky (40 %)
Na ozdobenie
- 1 ½ kg bielej čokoládovej modelovacej hmoty
- jedlé farby
- polystyrénová guľa (na hlavu)
- 1 kus špajľa
- 500 g hnedého cukru – ako piesok
- V miske v mikrovlnke ohrievame 2 PL mlieka, vmiešame šafran a necháme 15 minút lúhovať.
- V miske zmiešame mleté ľanové semienka s 3 PL studenej vody a necháme 10–15 minút napučať.
- V mixéri zmixujeme mlieko s pistáciami a pastou – vytvoríme pistáciové mlieko.
- Rúru zohrejeme na 175 °C a pripravíme plech 30×40 cm.
- V miske ručne zmiešame olej a cukor, pridáme extrakty, napučané semienka, pistáciové aj šafranové mlieko a premiešame.
- Preosejeme múku, zmiešame s práškom do pečiva, soľou, nasekanými pistáciami a spojíme so zmesou. Pečieme 30–35 minút.
- Ganache: v miske nad parou rozpustíme bielu čokoládu s ohriatou šľahačkou, miešame do konzistencie pudingu. Chladíme v chladničke a občas premiešame.
- Orechy: na panvici zohrejeme med a maslo, pridáme orechy a varíme 5 minút za stáleho miešania. Necháme vychladnúť na papieri.
- Meringuový krém: uvaríme sirup (cukor + voda) do 125 °C. Medzitým vyšľaháme bielky so zvyšným cukrom. Po kvapkách vlejeme horúci sirup a šľaháme 10 minút. Potom pridáme maslo a ružovú vodu a vyšľaháme hladký krém.
- Upečený plát necháme vychladnúť.
- Modelovanie: polystyrénovú guľu napichneme na špajľu, pokryjeme modelovacou hmotou a vymodelujeme hlavu sfingy.
- Korpus rozrežeme na tri časti, potom na polovice. Na telo sfingy použijeme 3 vrstvy, ktoré naplníme krémom a orechmi. Rovnaký postup pre predné laby. Dáme stuhnúť do mrazničky.
- Stuhnutý korpus vyrežeme do tvaru a potrieme ganachou. Ak treba, ešte zachladíme. Potiahneme modelovacou hmotou a vytvoríme kamenný efekt. Pripojíme hlavu a dofarbíme tieňovaním.
- Hnedý cukor rozsypeme okolo sfingy ako piesok.