Logo Pečie celé Slovensko

Popis

Ingrediencie

Pistáciové mlieko
  • 65 g pistácií
  • 25 g pistáciovej pasty
  • 475 ml polotučného mlieka
Torta
  • 390 g hladkej múky
  • 30 g prášku do pečiva
  • 1 čajová lyžička soli
  • 275 ml slnečnicového oleja
  • 265 g kryštálového cukru
  • pistáciové mlieko (viď vyššie)
  • 2 čajové lyžičky vanilkovej pasty
  • 1 čajová lyžička mandľového extraktu
  • 1 ½ PL mletých ľanových semienok + 3 PL studenej vody
  • 2 PL polotučného mlieka
  • ½ čajovej lyžičky šafranu
  • ¾ čajovej lyžičky mletého kardamónu
  • 100 g pistácií (nepražené, nesolené)
Taliansky meringuový maslový krém
  • 250 g kryštálového cukru
  • 60 ml vody
  • 5 bielkov (veľké vajcia)
  • 60 g kryštálového cukru
  • 500 g masla (izbovej teploty)
  • 2–3 čajové lyžičky ružovej vody
Medovo glazované vlašské orechy
  • 200 g vlašských orechov
  • 30 g masla
  • 160 g medu
Ganache z bielej čokolády
  • 700 g bielej čokolády
  • 235 ml šľahačky (40 %)
Na ozdobenie
  • 1 ½ kg bielej čokoládovej modelovacej hmoty
  • jedlé farby
  • polystyrénová guľa (na hlavu)
  • 1 kus špajľa
  • 500 g hnedého cukru – ako piesok

Postup

  1. V miske v mikrovlnke ohrievame 2 PL mlieka, vmiešame šafran a necháme 15 minút lúhovať.
  2. V miske zmiešame mleté ľanové semienka s 3 PL studenej vody a necháme 10–15 minút napučať.
  3. V mixéri zmixujeme mlieko s pistáciami a pastou – vytvoríme pistáciové mlieko.
  4. Rúru zohrejeme na 175 °C a pripravíme plech 30×40 cm.
  5. V miske ručne zmiešame olej a cukor, pridáme extrakty, napučané semienka, pistáciové aj šafranové mlieko a premiešame.
  6. Preosejeme múku, zmiešame s práškom do pečiva, soľou, nasekanými pistáciami a spojíme so zmesou. Pečieme 30–35 minút.
  7. Ganache: v miske nad parou rozpustíme bielu čokoládu s ohriatou šľahačkou, miešame do konzistencie pudingu. Chladíme v chladničke a občas premiešame.
  8. Orechy: na panvici zohrejeme med a maslo, pridáme orechy a varíme 5 minút za stáleho miešania. Necháme vychladnúť na papieri.
  9. Meringuový krém: uvaríme sirup (cukor + voda) do 125 °C. Medzitým vyšľaháme bielky so zvyšným cukrom. Po kvapkách vlejeme horúci sirup a šľaháme 10 minút. Potom pridáme maslo a ružovú vodu a vyšľaháme hladký krém.
  10. Upečený plát necháme vychladnúť.
  11. Modelovanie: polystyrénovú guľu napichneme na špajľu, pokryjeme modelovacou hmotou a vymodelujeme hlavu sfingy.
  12. Korpus rozrežeme na tri časti, potom na polovice. Na telo sfingy použijeme 3 vrstvy, ktoré naplníme krémom a orechmi. Rovnaký postup pre predné laby. Dáme stuhnúť do mrazničky.
  13. Stuhnutý korpus vyrežeme do tvaru a potrieme ganachou. Ak treba, ešte zachladíme. Potiahneme modelovacou hmotou a vytvoríme kamenný efekt. Pripojíme hlavu a dofarbíme tieňovaním.
  14. Hnedý cukor rozsypeme okolo sfingy ako piesok.
Pistáciové mlieko
  • 65 g pistácií
  • 25 g pistáciovej pasty
  • 475 ml polotučného mlieka
Torta
  • 390 g hladkej múky
  • 30 g prášku do pečiva
  • 1 čajová lyžička soli
  • 275 ml slnečnicového oleja
  • 265 g kryštálového cukru
  • pistáciové mlieko (viď vyššie)
  • 2 čajové lyžičky vanilkovej pasty
  • 1 čajová lyžička mandľového extraktu
  • 1 ½ PL mletých ľanových semienok + 3 PL studenej vody
  • 2 PL polotučného mlieka
  • ½ čajovej lyžičky šafranu
  • ¾ čajovej lyžičky mletého kardamónu
  • 100 g pistácií (nepražené, nesolené)
Taliansky meringuový maslový krém
  • 250 g kryštálového cukru
  • 60 ml vody
  • 5 bielkov (veľké vajcia)
  • 60 g kryštálového cukru
  • 500 g masla (izbovej teploty)
  • 2–3 čajové lyžičky ružovej vody
Medovo glazované vlašské orechy
  • 200 g vlašských orechov
  • 30 g masla
  • 160 g medu
Ganache z bielej čokolády
  • 700 g bielej čokolády
  • 235 ml šľahačky (40 %)
Na ozdobenie
  • 1 ½ kg bielej čokoládovej modelovacej hmoty
  • jedlé farby
  • polystyrénová guľa (na hlavu)
  • 1 kus špajľa
  • 500 g hnedého cukru – ako piesok
  1. V miske v mikrovlnke ohrievame 2 PL mlieka, vmiešame šafran a necháme 15 minút lúhovať.
  2. V miske zmiešame mleté ľanové semienka s 3 PL studenej vody a necháme 10–15 minút napučať.
  3. V mixéri zmixujeme mlieko s pistáciami a pastou – vytvoríme pistáciové mlieko.
  4. Rúru zohrejeme na 175 °C a pripravíme plech 30×40 cm.
  5. V miske ručne zmiešame olej a cukor, pridáme extrakty, napučané semienka, pistáciové aj šafranové mlieko a premiešame.
  6. Preosejeme múku, zmiešame s práškom do pečiva, soľou, nasekanými pistáciami a spojíme so zmesou. Pečieme 30–35 minút.
  7. Ganache: v miske nad parou rozpustíme bielu čokoládu s ohriatou šľahačkou, miešame do konzistencie pudingu. Chladíme v chladničke a občas premiešame.
  8. Orechy: na panvici zohrejeme med a maslo, pridáme orechy a varíme 5 minút za stáleho miešania. Necháme vychladnúť na papieri.
  9. Meringuový krém: uvaríme sirup (cukor + voda) do 125 °C. Medzitým vyšľaháme bielky so zvyšným cukrom. Po kvapkách vlejeme horúci sirup a šľaháme 10 minút. Potom pridáme maslo a ružovú vodu a vyšľaháme hladký krém.
  10. Upečený plát necháme vychladnúť.
  11. Modelovanie: polystyrénovú guľu napichneme na špajľu, pokryjeme modelovacou hmotou a vymodelujeme hlavu sfingy.
  12. Korpus rozrežeme na tri časti, potom na polovice. Na telo sfingy použijeme 3 vrstvy, ktoré naplníme krémom a orechmi. Rovnaký postup pre predné laby. Dáme stuhnúť do mrazničky.
  13. Stuhnutý korpus vyrežeme do tvaru a potrieme ganachou. Ak treba, ešte zachladíme. Potiahneme modelovacou hmotou a vytvoríme kamenný efekt. Pripojíme hlavu a dofarbíme tieňovaním.
  14. Hnedý cukor rozsypeme okolo sfingy ako piesok.