Logo Pečie celé Slovensko
Obrázok receptu - Britský narodeninový kôš pre tatina

Britský narodeninový kôš pre tatina

Popis

Ingrediencie

Mini bravčové koláčiky (Mini Pork Pies)
Cesto z horúcej vody:
  • 450 g hladkej múky
  • 1 čajová lyžička soli
  • 80 g masla
  • 80 g bravčovej masti
  • 200 ml vody
Mäsová plnka:
  • 400 g mletého bravčového karé
  • 5,2 g soli
  • 4,5 g cukru
  • 2,6 g feniklu
  • 0,75 g čierneho korenia
  • 0,52 g muškátového orieška
  • petržlen
  • 2–3 strúčiky cesnaku
  • 1 PL tymiánu
  • 1 vajce (na potieranie)
  • 250 g kuracieho vývaru
  • 4 želatínové pláty
Rýchle piccalilli
  • 500 ml jablčného octu
  • 100 g kryštálového cukru
  • 1 čajová lyžička horčičných semienok
  • 2 čajové lyžičky kurkumy
  • 4 čajové lyžičky kukuričného škrobu
  • 1 čajová lyžička mletých horčičných semienok
  • 1/2 nakrájanej uhorky
  • 1 nakrájaná červená paprika
  • 600 g karfiolu (malé ružičky)
  • 1 nakrájaná červená cibuľa
  • 400 g nakladaných cibuliek (bez nálevu)
Krémový likér s kardamónom (500 ml)
  • 200 ml whisky
  • 120 ml smotany na šľahanie (40%)
  • 200 ml kondenzovaného mlieka
  • 1–2 PL čokoládového sirupu
  • 1 čajová lyžička vanilkového extraktu
  • 1/2 čajovej lyžičky instantnej kávy
  • 1 čajová lyžička kardamómu
  • 1/2 čajovej lyžičky mletej škorice
Domáca čokoládová omáčka
  • 375 ml vody (1 a 1/2 šálky)
  • 375 g cukru (1 a 1/2 šálky)
  • 1 šálka kakaa
  • 1/2 čajovej lyžičky soli
  • 1 čajová lyžička vanilky
  • 2–3 PL Cointreau
Tmavá čokoláda s morskou soľou, pistáciami a sušenými malinami
  • 200 g tmavej čokolády
  • 1 čajová lyžička morskej soli
  • 1 PL pistácií
  • 1 PL sušených malín

Postup

  1. Mini bravčové koláčiky: Vodu privedieme do varu a rozpustíme v nej maslo a bravčovú masť. Horúcu zmes nalejeme na múku so soľou a premiešame. Po krátkom vychladnutí cesto zabalíme a odložíme bokom.
    Mleté mäso zmiešame s korením, soľou, cukrom, cesnakom a bylinkami. Rúru predhrejeme na 180 °C s ventilátorom. Cesto rozvaľkáme na 3 mm, vykrojíme diely: 11 cm x 6 cm na spodok a 8–9 cm x 6 cm na vrch. Väčšie diely vložíme do muffinovej formy, naplníme 60–65 g mäsom. Okraje potrieme vajíčkom, prikryjeme vrchným dielom a spojíme. Do vrchu spravíme otvor, potrieme vajíčkom a pečieme 40–50 minút do zlatohneda.
    Po upečení do koláčikov cez otvor vlejeme kurací vývar s rozpustenou želatínou a necháme stuhnúť.
  2. Rýchle piccalilli: Ocot, cukor a horčičné semienka varíme 5 minút. Kurkumu, škrob a horčicový prášok premiešame so zvyškom octu na pastu, ktorú varíme ešte 2 minúty. Pridáme nakrájanú zeleninu a necháme odstáť.
  3. Krémový likér s kardamónom: Všetky ingrediencie vložíme do mixéra a mixujeme 30–60 sekúnd do hladka. Nalejeme do čistej sterilizovanej fľaše. Skladujeme v chladničke, kde vydrží až 2 mesiace.
  4. Domáca čokoládová omáčka: V hrnci spojíme vodu, cukor, kakao a soľ, a pomaly varíme. Po dovarení pridáme vanilku a následne Cointreau. Omáčku prelejeme do sterilizovaných pohárov a skladujeme v chladničke.
  5. Tmavá čokoláda s morskou soľou, pistáciami a malinami: ¾ čokolády roztopíme vo vodnom kúpeli alebo mikrovlnke na 46–48 °C. Zložíme z tepla, pridáme zvyšnú čokoládu a miešame kým teplota klesne na 28 °C. Potom opäť mierne ohrejeme na 31–32 °C. Čokoládu nalejeme do formy, posypeme morskou soľou, necháme mierne stuhnúť a ozdobíme pistáciami a sušenými malinami.
Mini bravčové koláčiky (Mini Pork Pies)
Cesto z horúcej vody:
  • 450 g hladkej múky
  • 1 čajová lyžička soli
  • 80 g masla
  • 80 g bravčovej masti
  • 200 ml vody
Mäsová plnka:
  • 400 g mletého bravčového karé
  • 5,2 g soli
  • 4,5 g cukru
  • 2,6 g feniklu
  • 0,75 g čierneho korenia
  • 0,52 g muškátového orieška
  • petržlen
  • 2–3 strúčiky cesnaku
  • 1 PL tymiánu
  • 1 vajce (na potieranie)
  • 250 g kuracieho vývaru
  • 4 želatínové pláty
Rýchle piccalilli
  • 500 ml jablčného octu
  • 100 g kryštálového cukru
  • 1 čajová lyžička horčičných semienok
  • 2 čajové lyžičky kurkumy
  • 4 čajové lyžičky kukuričného škrobu
  • 1 čajová lyžička mletých horčičných semienok
  • 1/2 nakrájanej uhorky
  • 1 nakrájaná červená paprika
  • 600 g karfiolu (malé ružičky)
  • 1 nakrájaná červená cibuľa
  • 400 g nakladaných cibuliek (bez nálevu)
Krémový likér s kardamónom (500 ml)
  • 200 ml whisky
  • 120 ml smotany na šľahanie (40%)
  • 200 ml kondenzovaného mlieka
  • 1–2 PL čokoládového sirupu
  • 1 čajová lyžička vanilkového extraktu
  • 1/2 čajovej lyžičky instantnej kávy
  • 1 čajová lyžička kardamómu
  • 1/2 čajovej lyžičky mletej škorice
Domáca čokoládová omáčka
  • 375 ml vody (1 a 1/2 šálky)
  • 375 g cukru (1 a 1/2 šálky)
  • 1 šálka kakaa
  • 1/2 čajovej lyžičky soli
  • 1 čajová lyžička vanilky
  • 2–3 PL Cointreau
Tmavá čokoláda s morskou soľou, pistáciami a sušenými malinami
  • 200 g tmavej čokolády
  • 1 čajová lyžička morskej soli
  • 1 PL pistácií
  • 1 PL sušených malín
  1. Mini bravčové koláčiky: Vodu privedieme do varu a rozpustíme v nej maslo a bravčovú masť. Horúcu zmes nalejeme na múku so soľou a premiešame. Po krátkom vychladnutí cesto zabalíme a odložíme bokom.
    Mleté mäso zmiešame s korením, soľou, cukrom, cesnakom a bylinkami. Rúru predhrejeme na 180 °C s ventilátorom. Cesto rozvaľkáme na 3 mm, vykrojíme diely: 11 cm x 6 cm na spodok a 8–9 cm x 6 cm na vrch. Väčšie diely vložíme do muffinovej formy, naplníme 60–65 g mäsom. Okraje potrieme vajíčkom, prikryjeme vrchným dielom a spojíme. Do vrchu spravíme otvor, potrieme vajíčkom a pečieme 40–50 minút do zlatohneda.
    Po upečení do koláčikov cez otvor vlejeme kurací vývar s rozpustenou želatínou a necháme stuhnúť.
  2. Rýchle piccalilli: Ocot, cukor a horčičné semienka varíme 5 minút. Kurkumu, škrob a horčicový prášok premiešame so zvyškom octu na pastu, ktorú varíme ešte 2 minúty. Pridáme nakrájanú zeleninu a necháme odstáť.
  3. Krémový likér s kardamónom: Všetky ingrediencie vložíme do mixéra a mixujeme 30–60 sekúnd do hladka. Nalejeme do čistej sterilizovanej fľaše. Skladujeme v chladničke, kde vydrží až 2 mesiace.
  4. Domáca čokoládová omáčka: V hrnci spojíme vodu, cukor, kakao a soľ, a pomaly varíme. Po dovarení pridáme vanilku a následne Cointreau. Omáčku prelejeme do sterilizovaných pohárov a skladujeme v chladničke.
  5. Tmavá čokoláda s morskou soľou, pistáciami a malinami: ¾ čokolády roztopíme vo vodnom kúpeli alebo mikrovlnke na 46–48 °C. Zložíme z tepla, pridáme zvyšnú čokoládu a miešame kým teplota klesne na 28 °C. Potom opäť mierne ohrejeme na 31–32 °C. Čokoládu nalejeme do formy, posypeme morskou soľou, necháme mierne stuhnúť a ozdobíme pistáciami a sušenými malinami.