Logo Pečie celé Slovensko
Obrázok receptu - Babičkine žemle

Babičkine žemle

Popis

Ingrediencie

Kvások
  • 100 ml teplého plnotučného mlieka
  • 42 g čerstvého droždia
  • 1 PL hladkej múky
  • 1 ČL kryštálového cukru
Cesto
  • 500 g hladkej múky
  • 200 ml vody
  • 2 ČL soli
  • 1 PL sušeného mlieka
  • 100 ml oleja
  • 1 vaječný žĺtok
Na potretie
  • 1 vaječný bielok
Domáca horčica
  • 100 ml vriacej vody
  • 50 g mletých horčičných semien
  • 1 PL medu
  • 1 PL octu alebo citrónovej šťavy
  • 1 ČL soli
Náplň
  • 100 g salámy Vysočina
  • 4–6 zaváraných uhoriek
  • 100 g masla (izbovej teploty)
  • 2 PL domácej horčice
  • štipka soli

Postup

  1. Rúru predhrejeme na 230 °C. Pripravíme plech na pečenie a na dno rúry vložíme ďalší plech na paru.
  2. Kvások: Teplé mlieko zmiešame s droždím, múkou a cukrom. Necháme 10 minút na teple nakysnúť.
  3. V mise spojíme múku, soľ a sušené mlieko. Pridáme kvások, olej, vodu a žĺtok a vypracujeme hladké, pružné cesto.
  4. Cesto rozdelíme na kúsky po cca 60 g, tvarujeme žemličky a ukladáme na plech s papierom na pečenie.
  5. Potrieme bielkom a necháme podkysnúť 25–30 minút.
  6. Horčica: Do vriacej vody vmiešame mleté horčičné semená, potom med, ocot/citrón a soľ. Vymiešame dohladka a necháme vychladiť v chladničke.
  7. Plech so žemľami vložíme do rúry. Do spodného plechu rýchlo vlejeme asi 100 ml vody a dvierka hneď zavrieme. Pečieme približne 12 minút do zlata.
  8. Upečené žemle necháme vychladnúť na mriežke.
  9. Maslová nátierka: Maslo vymiešame s 2 PL horčice a štipkou soli do krému.
  10. Uhorky nakrájame na tenké plátky, salámu na kolieska.
  11. Žemle rozkrojíme, natrieme nátierkou, pridáme 3 kolieska salámy a 3–4 plátky uhorky. Podávame.
Kvások
  • 100 ml teplého plnotučného mlieka
  • 42 g čerstvého droždia
  • 1 PL hladkej múky
  • 1 ČL kryštálového cukru
Cesto
  • 500 g hladkej múky
  • 200 ml vody
  • 2 ČL soli
  • 1 PL sušeného mlieka
  • 100 ml oleja
  • 1 vaječný žĺtok
Na potretie
  • 1 vaječný bielok
Domáca horčica
  • 100 ml vriacej vody
  • 50 g mletých horčičných semien
  • 1 PL medu
  • 1 PL octu alebo citrónovej šťavy
  • 1 ČL soli
Náplň
  • 100 g salámy Vysočina
  • 4–6 zaváraných uhoriek
  • 100 g masla (izbovej teploty)
  • 2 PL domácej horčice
  • štipka soli
  1. Rúru predhrejeme na 230 °C. Pripravíme plech na pečenie a na dno rúry vložíme ďalší plech na paru.
  2. Kvások: Teplé mlieko zmiešame s droždím, múkou a cukrom. Necháme 10 minút na teple nakysnúť.
  3. V mise spojíme múku, soľ a sušené mlieko. Pridáme kvások, olej, vodu a žĺtok a vypracujeme hladké, pružné cesto.
  4. Cesto rozdelíme na kúsky po cca 60 g, tvarujeme žemličky a ukladáme na plech s papierom na pečenie.
  5. Potrieme bielkom a necháme podkysnúť 25–30 minút.
  6. Horčica: Do vriacej vody vmiešame mleté horčičné semená, potom med, ocot/citrón a soľ. Vymiešame dohladka a necháme vychladiť v chladničke.
  7. Plech so žemľami vložíme do rúry. Do spodného plechu rýchlo vlejeme asi 100 ml vody a dvierka hneď zavrieme. Pečieme približne 12 minút do zlata.
  8. Upečené žemle necháme vychladnúť na mriežke.
  9. Maslová nátierka: Maslo vymiešame s 2 PL horčice a štipkou soli do krému.
  10. Uhorky nakrájame na tenké plátky, salámu na kolieska.
  11. Žemle rozkrojíme, natrieme nátierkou, pridáme 3 kolieska salámy a 3–4 plátky uhorky. Podávame.