

Babičkine žemle
Popis
Ingrediencie
Kvások
- 100 ml teplého plnotučného mlieka
- 42 g čerstvého droždia
- 1 PL hladkej múky
- 1 ČL kryštálového cukru
Cesto
- 500 g hladkej múky
- 200 ml vody
- 2 ČL soli
- 1 PL sušeného mlieka
- 100 ml oleja
- 1 vaječný žĺtok
Na potretie
- 1 vaječný bielok
Domáca horčica
- 100 ml vriacej vody
- 50 g mletých horčičných semien
- 1 PL medu
- 1 PL octu alebo citrónovej šťavy
- 1 ČL soli
Náplň
- 100 g salámy Vysočina
- 4–6 zaváraných uhoriek
- 100 g masla (izbovej teploty)
- 2 PL domácej horčice
- štipka soli
Postup
- Rúru predhrejeme na 230 °C. Pripravíme plech na pečenie a na dno rúry vložíme ďalší plech na paru.
- Kvások: Teplé mlieko zmiešame s droždím, múkou a cukrom. Necháme 10 minút na teple nakysnúť.
- V mise spojíme múku, soľ a sušené mlieko. Pridáme kvások, olej, vodu a žĺtok a vypracujeme hladké, pružné cesto.
- Cesto rozdelíme na kúsky po cca 60 g, tvarujeme žemličky a ukladáme na plech s papierom na pečenie.
- Potrieme bielkom a necháme podkysnúť 25–30 minút.
- Horčica: Do vriacej vody vmiešame mleté horčičné semená, potom med, ocot/citrón a soľ. Vymiešame dohladka a necháme vychladiť v chladničke.
- Plech so žemľami vložíme do rúry. Do spodného plechu rýchlo vlejeme asi 100 ml vody a dvierka hneď zavrieme. Pečieme približne 12 minút do zlata.
- Upečené žemle necháme vychladnúť na mriežke.
- Maslová nátierka: Maslo vymiešame s 2 PL horčice a štipkou soli do krému.
- Uhorky nakrájame na tenké plátky, salámu na kolieska.
- Žemle rozkrojíme, natrieme nátierkou, pridáme 3 kolieska salámy a 3–4 plátky uhorky. Podávame.
Kvások
- 100 ml teplého plnotučného mlieka
- 42 g čerstvého droždia
- 1 PL hladkej múky
- 1 ČL kryštálového cukru
Cesto
- 500 g hladkej múky
- 200 ml vody
- 2 ČL soli
- 1 PL sušeného mlieka
- 100 ml oleja
- 1 vaječný žĺtok
Na potretie
- 1 vaječný bielok
Domáca horčica
- 100 ml vriacej vody
- 50 g mletých horčičných semien
- 1 PL medu
- 1 PL octu alebo citrónovej šťavy
- 1 ČL soli
Náplň
- 100 g salámy Vysočina
- 4–6 zaváraných uhoriek
- 100 g masla (izbovej teploty)
- 2 PL domácej horčice
- štipka soli
- Rúru predhrejeme na 230 °C. Pripravíme plech na pečenie a na dno rúry vložíme ďalší plech na paru.
- Kvások: Teplé mlieko zmiešame s droždím, múkou a cukrom. Necháme 10 minút na teple nakysnúť.
- V mise spojíme múku, soľ a sušené mlieko. Pridáme kvások, olej, vodu a žĺtok a vypracujeme hladké, pružné cesto.
- Cesto rozdelíme na kúsky po cca 60 g, tvarujeme žemličky a ukladáme na plech s papierom na pečenie.
- Potrieme bielkom a necháme podkysnúť 25–30 minút.
- Horčica: Do vriacej vody vmiešame mleté horčičné semená, potom med, ocot/citrón a soľ. Vymiešame dohladka a necháme vychladiť v chladničke.
- Plech so žemľami vložíme do rúry. Do spodného plechu rýchlo vlejeme asi 100 ml vody a dvierka hneď zavrieme. Pečieme približne 12 minút do zlata.
- Upečené žemle necháme vychladnúť na mriežke.
- Maslová nátierka: Maslo vymiešame s 2 PL horčice a štipkou soli do krému.
- Uhorky nakrájame na tenké plátky, salámu na kolieska.
- Žemle rozkrojíme, natrieme nátierkou, pridáme 3 kolieska salámy a 3–4 plátky uhorky. Podávame.