Úvod Novinky Tipy z programu

Ako vyzerali Vianoce pred sto rokmi? Poďte s nami na hrad, kde chutí história

Nová historicko-gastronomická relácia vás prenesie na začiatok 20. storočia, vďaka čomu sa dozviete, ako trávili Vianoce naši predkovia.

Ako vyzerali Vianoce pred sto rokmi? Poďte s nami na hrad, kde chutí história Zdroj: STVR

V STVR sme pre vás na Jednotke pripravili spôsob, ako ochutnáte históriu. Cez chute dávnych čias vám ukážeme v príbehoch skutočných ľudí, ako varili, obliekali sa, či aké mali spoločenské aj hygienické návyky.

Malý stroj času

Pomoc Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Relácia funguje ako „malý stroj času“, ktorý divákov prenesie do rôznych historických období prostredníctvom jedla, zvykov, každodennosti či reálií konkrétnych regiónov.

Ako už naznačuje názov, gastronómia našich predkov je jednou z hlavných línií relácie. V každej epizóde dostanú moderátori naservírované viaceré jedlá, ktoré pre nich pripravia špičkoví šéfkuchári podľa historických receptov.

Tradičné jedlá sú však interpretované moderným spôsobom tak, aby inšpirovali aj dnešného diváka.

historia chuti.png

Prvá časť historicko-gastronomickej relácie vás prenesie na začiatok 20. storočia. Vďaka tomu sa dozviete, ako trávili Vianoce naši predkovia. Moderátori vás prevedú po historickom Hrade Stará Ľubovňa. Na slovenskom hrade objavíte španielsky dotyk.

Šarmantná herečka a skejter

Priniesla ho sem španielska princezná Isabel de Bourbon, ktorá sa v roku 1929 vydala za grófa Jána Kanty Zamoyského, posledného súkromného majiteľa hradu.

Relácia ukáže, ako naši predkovia prežívali Vianoce – prečo dodržiavali pôst, ktoré jedlá patrili na pôstny stôl a ktoré na štedrovečernú večeru, ako si vinšovali, obdarúvali sa a aké zvyky a tradície dodržiavali.

Pomoc Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Už v nedeľu 21. decembra o 17.55 h na Jednotke špeciálnym vianočným vydaním začína História chutí, v ktorej od januára pravidelne budete môcť každý týždeň ochutnávať slovenskú históriu.

Po dobrodružnej ceste chutných dejín vás bude sprevádzať šarmantná herečka a moderátorka Martina „Maca“ Zábranská. Dopĺňa ju muzikant, moderátor a skejter Tibor Ferenčík.

stara lubovna na historia chuti Martina Zabranska tibor ferencik Zdroj: STVR

Dvaja kamaráti majú spoločné hodnoty, hoci sú rozdielni. V každom dieli ich sprevádzajú odborníci zo Slovenskej akadémie vied aj Slovenského národného múzea a renomovaní šéfkuchári Lukáš Heuser či Jakub Biro.

Vzdialiť sa od konzumu a vžiť sa do príbehu

Moderátorka Maca rada spomalí, aby sa vzdialila konzumu a vžila sa do príbehu.

Tibor hovorí jazykom mladých vždy s mobilom v ruke, pričom zasa miluje pohyb, srandu a technológie.

Dvoch moderátorov dopĺňajú dvaja profesionálni kuchári. Vďaka nim vám ponúkneme špeciálne historické recepty. Naučíte sa pripravovať pôstnu kapustnicu, tradičnú hubovú máčanku či vianočný punč.

Všetky recepty nájdete aj na našom webe, aby ste si ich mohli podľa postupu sami doma pripraviť. Tak ochutnáte našu históriu.

na historia chuti moderatori Martina Zabranska Tibor Ferencik Zdroj: STVR

Kuchári Lukáš Heuser a Jakub Biro vás naučia, ako si pokrmy pripravíte. Lukáš Heuser viac ako dvanásť rokov pôsobil vo Švajčiarsku.

Začínal umývaním riadu, kým sa prepracoval až na pozíciu sous-chefa v štvorhviezdičkovom hoteli Glacier v Grindelwale. Stal sa finalistom švajčiarskej súťaže Marmite Youngster 2023 pre kuchárske talenty.

Profesionálni kuchári s históriou

S manželkou Dominikou otvorili v Lučenci reštauráciu. Už v roku 2024 Lukáš Heuser získal ocenenie Objav roka na slovenskom Gurmán Award.

V roku 2025 mu bedeker Gault & Millau udelil titul Šéfkuchár zajtrajška za to, že do mikroregiónu bez zjavnej gastronomickej tradície priniesol špičkovú úroveň.

Kuchár Jakub Biro sa dostal ku kulinárskemu umeniu vďaka starej mame. Ako 20-ročný vycestoval do Anglicka, kde sa zamiloval do francúzskej gastronómie.

Fascinovalo ho množstvo kulinárskych techník a unikátny prístup k surovinám. V pripravovaných jedlách spája moderné techniky s rešpektom k tradičným surovinám.

relacia-chuti-historia-moderatori-STVR Zdroj: STVR

Nejde pritom len o varenie. Epizódy približujú spôsob života našich predkov, ich hodnoty, spoločenské pravidlá či prekvapivé súvislosti, ktoré formovali kultúru danej doby.

Poznanie cez chuťový zážitok

História chutí je pôvodný formát STVR. Za námetom stojí scenárista a spisovateľ Richard Pupala, držiteľ ceny Anasoft Litera, ktorý sa dlhodobo venuje práci s historickým kontextom a atmosférou.

Pri tvorbe relácie spolupracoval so Slovenskou akadémiou vied a Slovenským národným múzeom, aby boli fakty a reálie maximálne autentické.

Cieľom Histórie chutí je osloviť viacero generácií divákov – tých, ktorých zaujíma história, gastronómia aj príbehy konkrétnych miest a ľudí. Každá epizóda spája poznanie s chuťovým zážitkom a prepája minulosť so súčasnosťou.

STVR tak prináša pôvodný formát, ktorý divákom ukáže, že aj dejiny sa dajú spoznávať cez vône a chute – priamo z kuchyne.

Pečie celé Slovensko

Aktuálne informácie zo zákulisia, zoznam súťažiacich a receptov a archívne epizódy šou nájdete na webe.

Sledujte premiéru novej relácie História chutí, ktorá začína 21. decembra o 17.55 h vianočným špeciálom z Hradu Stará Ľubovňa. Pravidelné vysielanie štartuje od 11. januára 2026, teda vždy v nedeľu na Jednotke.

25 50 75 90