Ako počas štedrej večere neublížiť svojmu tráveniu. Kedy nedržať pôst?
Každé sviatky sú aj o záťaži na náš tráviaci trakt, preto je dobré poznať rady, čo si o tom myslia odborníci, aby sme si zbytočne neublížili.
Zdroj: TASR, Milan Kapusta
Každé sviatky sú aj o záťaži na náš tráviaci trakt, preto je dobré vypočuť si, čo si o tom myslia odborníci, aby sme si zbytočne neublížili. V skratke povedané, jedzme malé porcie a hýbme sa, vtedy môžeme zrejme zjesť takmer všetko.
V Dámskom klube na Jednotke vyspovedala moderátorka Iveta Malachovská odborníka na výživu Ladislava Kuželu.
Zdroj: TASR, Daniel Veselský
Moderátorku zaujímalo, či naozaj na Vianoce máme celý deň hladovať a najesť sa až na štedrú večeru. Výživový poradca pohotovo odpovedal:
„Ak pôst držíme len raz ročne,
tak určite nie. Veda dokázala, že ľudia, ktorí celý deň nejedia, večer
skonzumujú nielen omnoho viac kalórií, ale najmä pomiešajú potraviny,
ktoré by si za normálnych okolností v takej kombinácii nedali.“
Šalát nám ľahko pomôže
„Ak
teda chceme držať pôst len jeden deň v roku, nuž to si radšej urobme zo
štedrého večera štedrý deň. To znamená, že jedzme po celý deň ideálne
menšie porcie a tešme sa z jedla celá rodina už pri jeho príprave.“
Na prvom mieste našu tradičnú kapustu. Ladislav Kužela dodal, že môžeme zjesť všetko:
„Ide o otázku miery, koľko. Už
Konfucius vedel a po ňom to prebrali Japonci, že najzdravšie je jesť do
polosýta. Ak k tomu pridáme pohyb, jedlo nám neublíži.“
Najlepšie je začať jesť podľa Ladislava Kuželu najprv zeleninový šalát:
„Ak začneme jesť šalátovým
rastlinným tanierom, tak si môžeme dopriať aj sladké a nemusíme sa báť
skákania nášho inzulínu. Rybu nesmažme na oleji, ale pripravme si ju na
pare.“
Rovnako obľúbený zemiakový majonézový šalát si môžeme dať, ale pomôžeme svojmu telu, ak podľa odborníka pridáme:
Zdroj: STVR, Stanislav Háber
„Namiesto klasického oleja
trebárs avokádový a namiesto majonézy biely grécky jogurt, ktorý je aj
fermentovaný a rovnako ako kyslá kapusta obsahuje probiotiká.“
Inzulín sa vie naštartovať hneď
V prípade konzumácie alkoholu, ktorému sa počas sviatkov ťažko dá vyhnúť, by sme podľa Ladislava Kuželu nemali zabúdať na hydratáciu:
„Pite veľa vody. Človek denne
potrebuje minimálne dva litre vody. Pozitívne vplýva na ľudský
organizmus aj podľa zistení vedcov konzumácia červeného vína, ale všetko
s mierou.“
Ak sa napcháme bez rozmyslu množstvom jedla, tak sa naše telo podľa odborníka začne správať nevyspytateľne:
„Stúpnu hladiny cukru a tuku, z
nášho pankreasu vyštartuje vytvorený hormón inzulín, aby dostal hladinu
cukru do normálu a potom sa nám stane, čo poznáme, že ak sa veľmi
najeme, potrebujeme si ľahnúť.“
Preto je podľa Ladislava Kuželu dobrý každý pohyb:
Riešenie je malý tanier
„Stačí nám aj krátka desaťminútová prechádzka.“
Odborník chápe, že raz ročne si chceme dopriať zo všetkého, ale ak nevieme odhadnúť množstvo potravy, pozná jednoduchý trik, aby sme sa neprejedli:
„Naberajme si jedlo na menší tanier, než na aký by sme si ho nabrali inokedy.“
Pečie celé Slovensko
Aktuálne informácie zo zákulisia, zoznam súťažiacich a receptov a archívne epizódy šou nájdete na webe.