Úvod Novinky Tipy z programu

Poznáte sviatočné pochúťky vo svete? Na Vianoce objavte fritule či bibingka a bumbong

Pozrite si vianočné kuchynské inšpirácie. Čo chutí na Vianoce Švédom, Chorvátom či Filipíncom? Čítajte ďalej a možno nájdete tip na ozvláštnenie vlastného sviatočného menu.

Poznáte sviatočné pochúťky vo svete? Na Vianoce objavte fritule či bibingka a bumbong Zdroj: STVR

Každú nedeľu objavujte v premiérových častiach obľúbenej relácie na Jednotke Svet v obrazoch zahraničné inšpirácie, na čo prišli ľudia v rôznych krajinách a ako si pomáhajú v živote.

Kde a ako si zacvičiť zadarmo

Ukázali už mnohé rarity, ako trebárs chrám v meste Bari na pobreží Jadranského mora, kde v relácii Svet v obrazoch ste spoznali baziliku s ostatkami svätého Mikuláša.

Videli ste aj boxerský ring zriadený netradične v kostole v talianskom Neapole, aby mali kde mladí cez voľno športovať. V okolí totiž telocvične nie sú. Miestna komunita navyše bojuje s vysokou nezamestnanosťou mladých. V kostole cvičia zadarmo.

Pomoc Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

V tomto období sú prioritou však najmä vianočné kuchynské inšpirácie. Čo chutí na Vianoce Švédom, Chorvátom či Filipíncom?

Kapustnica, kapor a zemiakový šalát, opekance či pirohy a na záver sladká bodka v podobe Opitého Izidora či lineckých koláčikov, tak vyzerajú tradičné vianočné chody na Slovensku.

Viete si predstaviť, že namiesto vanilkových rožkov by ste po Štedrej večeri so zemiakovým šalátom jedli napríklad motýlie húsenice? Aj to je jedna z vianočných špecialít zo sveta.

Ischoklad

na Ischoklad - švédska vianočná cukrovinka Zdroj: STVR

Švédska vianočná sladkosť ischoklad sa celkom podobá našim šuhajdám. Ischoklad znamená v preklade ľadová čokoláda, ktorá sa vám po zjedení bude roztápať na jazyku.

Pripravíte ju jednoducho. Zamiešajte kvalitnú roztopenú mliečnu čokoládu s kokosovým olejom, naplňte zmesou malé papierové košíčky a vrch môžete ozdobiť kokosom, orechmi, ovocím, alebo nastrúhanou čokoládou.

Fritule

na Fritule Zdroj: STVR

V Chorvátsku každoročne pred Vianocami pripravujú fritule. Podobajú sa na šišky, rozdiel je len v tom, že do cesta Chorváti pridávajú alkohol, hrozienka alebo kúsky jablka.

Následne sa vytvarujú malé šišky alebo guličky, ktoré vypražia v oleji. Na záver ich stačí obaliť v čistom práškovom cukre alebo ho zmiešajte so škoricou a zaujímavou alternatívou je tiež čokoládový krém.

Bibingka

na Bibingka Zdroj: STVR

Trochu exotickejšou sladkosťou na Vianoce je bibingka. Ide o druh ryžového koláča pôvodom z Filipín.

Vyrába sa z galapongu (mletej lepkavej ryže), kokosového mlieka, margarínu a cukru.

Predavači v predvianočnom čase obkolesia kostoly, aby si veriaci mohli po vianočnej omši vychutnať lahodný ryžový koláč spolu s puto bumbong – ďalším filipínskym fialovým ryžovým zákuskom, ktorý sa dusí v bambusových stonkách.

El Roscón de la Navidad

na El Roscón de la Navidad Zdroj: STVR

Táto typická dobrota zo Španielska môže mnohým pripomínať veľký farebný jedlý veniec. Pre Španielov je symbolom Vianoc (pochádza ale z Francúzska) a je sa až na Troch kráľov, teda 6. januára.

Smažené motýlie larvy

V Juhoafrickej republike si sviatkujúci pochutnávajú na starostlivo opečených larvách nočného motýľa. Tento hmyz je skvelým zdrojom bielkovín a zbiera sa okolo Vianoc, následne sa konzervuje, aby ho mohli neskôr jesť.

Pečie celé Slovensko

Aktuálne informácie zo zákulisia, zoznam súťažiacich a receptov a archívne epizódy šou nájdete na webe.

Počas vianočných sviatkov sa však čerstvé larvy vypražia a podávajú ako súčasť sviatočného menu.

Pavlova torta

na Pavlova torta Zdroj: STVR

O pôvod tejto torty vedú Austrália a Nový Zéland dlhoročné spory. Torta je inšpirovaná baletnou sukňou slávnej baleríny Anny Pavlovovej, ktorá na konci dvadsiatych rokov minulého storočia navštívila obe krajiny.

Sladká bodka protinožcov

Krehký korpus z bielkov a cukru je plnený šľahačkou a mascarpone a zdobený sviežim ovocím. Dezert je po šunke, morčacom mäse či grilovaných morských plodoch sladkou bodkou sviatočnej hostiny u protinožcov.

Ak hľadáte ďalšie inšpirácie na vianočné pečenie, sledujte už v nedeľu o 20.30 na Jednotke Pečie celé Slovensko 5, prípadne sa inšpirujte súborom receptov na našom webe z tejto zábavnej gastronomickej šou.

25 50 75 90