Úvod Novinky Tipy z programu

Medovú lahôdku s chuťou chilli môžete mať na Vianoce v tradičnom a aj výšivkárskom vzore

Vyučená krajčírka prezradila medovnikárske majstrovstvo, ako objavila originálny spôsob zdobenia odpozorovaný z vyšívania.

Medovú lahôdku s chuťou chilli môžete mať na Vianoce v tradičnom a aj výšivkárskom vzore Zdroj: pixabay

Vždy cez víkend sa z vysielania STVR dozviete veľa zaujímavých a inšpiratívnych informácií, aké objavíte na Jednotke v originálnej obľúbenej relácii Slovensko v obrazoch.

Ak prácu milujete

Pred sviatkami majú medovnikárky plné ruky sladkej práce. Pre reláciu Slovensko v obrazoch medovnikárka zo Želoviec Ľubica Mitterová prezradila, ako objavila originálny spôsob zdobenia:

Pomoc Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

„Mala som viac zamestnaní. Som vyučená krajčírka a polovicu môjho života som sa venovala krajčírstvu. Jedenásť rokov som mala požičovňu svadobných šiat. Mala som veľmi rada túto robotu, ale prácu s medovníkmi milujem.“

Ak niečo milujete, úspech sa rýchlo dostaví. To bol aj prípad Ľubice Mitterovej. S medovnikárčením začala v roku 2011 a dodnes získala už sedem ocenení o najkrajší medovník v rámci súťaží po Slovensku.

na medovník-portrét Mitterová Zdroj: STVR

Do roku 2017 svoje produkty predávala cez chránenú dielňu. Od roku 2018 je registrovaná ako remeselníčka.

Počítajte očká ako pri vyšívaní

A získala na svoje produkty chránenú značku regionálneho produktu Novohrad. Ako sama Ľubica Mitterová hovorí:

„Mala som veľmi dobrú učiteľku pani Urdovú. Na medovom festivale v Žarnovici som mala medovníky zdobené len bielou krajkou. Vtedy jedna pani povedala: Však sú to od Anky Urdovej? Povedala som, že nie sú, ale pani Urdová ma medovníky učila pripravovať. Vtedy som si povedala, že musím niečo zmeniť.“

medovník-Andrej-Galica-TASR Zdroj: TASR, Andrej Galica

Vedeli ste, že sa pri zdobení počítajú očká ako pri vyšívaní? K pôvodnej novohradskej výšivke, ktorá zdobí medovníkové ozdoby Ľubice Mitterovej pridala farbu a ďalej vysvetlila:

„Musíte najmä počítať očká ako pri vyšívaní, tak aj pri maľovaní, lebo ak jedno dáte mimo a nevšimnete si to hneď, aby ste ho opravili, tak už to vidno potom na tom vzore, že to nepasuje a už to nie je ono.“

Medovníky dnes ľahko napečiete aj s pomocou detí, kumšt je v ich zdobení. Recept na prípravu medovníka nájdete aj na stránke Pečie celé Slovensko.

Medovnikárka Ľubica Mitterová zo Želoviec sa pokúsila získať aj regionálnu značku plnený chilli medovník.

Každý z lásky je krásny

Už má od roku 2021 certifikát aj na vlastnú paprikovú pomazánku. Chilli medovníky robí ďalej, lebo ako skromne hovorí:

„Každý medovník, ktorý sa robí s láskou je krásny. Každá medovnikárka má svoj štýl a všetky sú krásne. Zákazník si vyberie, čo sa mu páči a chutí.“

Pečie celé Slovensko

Aktuálne informácie zo zákulisia, zoznam súťažiacich a receptov a archívne epizódy šou nájdete na webe.

Viac o živote a tvorbe medovnikárky Ľubice Mitterovej sa dozviete z archívu STVR bez reklám a zadarmo.

Zdroj: Jednotka, Slovensko v obrazoch, STVR - Stanislav Háber

25 50 75 90