Dať si do šalátu alebo na mäso bylinky a korenie je ako konštatovala moderátorka STVR Barbara Štubňová chutná vec.
Význam z pohľadu zdravia
Má malé množstvo byliniek a korenín v jedle efekt? Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.
Ale aký to má zmysel z pohľadu zdravia? V rubrike Vieme, čo jeme v Rádiu Slovensko sa na to spýtala experta na zdravý životný štýl Michala Páleníka:
„Malé množstvo byliniek a korenín môže mať pozitívny vplyv na naše zdravie. Najmä vďaka obsahu tzv. bioaktívnych látok.“
Lenže účinok týchto tzv. bioaktívnych látok je väčšinou mierny a závisí od pravidelnej konzumácie: „Bylinky a koreniny obsahujú antioxidanty, polyfenoly a flavonoidy.“
Malé dávky vedia pomôcť
Všetko sú to teda zdravé látky. Keď ich jeme pravidelne v skutočnosti aj v malých dávkach, napríklad jeden až tri gramy denne, podľa Michala Páleníka to môže prispieť k zníženiu cholesterolu, zlepšeniu krvnej glykémie, teda hladiny cukru v krvi, ale aj:
„K zníženiu zápalu a podpore črevného mikrobiómu.“
Cesnak len v surovom stave!
Predsa len je najlepšie, ak si konzumáciu týchto látok predstavíme v dennej praxi nášho jedálnička: „Napríklad cesnak pri množstve jeden až tri gramy denne znižuje cholesterol a zároveň krvný tlak.“
V prípade cesnaku však Michal Páleník dôrazne upozornil všetkých poslucháčov: „Pozor! Cesnak je ideálne prijímať v surovom stave!“
Odporúča cesnak pred konzumáciou nakrájať na tenučké plátky a nechať ho aspoň desať minút odstáť. Vtedy sa uvoľní viac aktívnych látok zvaných alicín, ktoré sú napríklad protivírusové a pôsobia antimikrobiálne.
Alicín totiž vzniká až po porušení bunkových stien rastliny, teda po podrvení, nakrájaní či pomletí strúčika.
Liečba onkologických nádorov a parazitov
Používa sa tak aj na liečbu nádorov či parazitov. Z ďalších účinných prísad Michal Páleník spomenul:
„Škorica má takisto pozitívny vplyv už pri dávke jeden až dva gramy denne a to v súvislosti s tukmi a cukrami v našej krvi. Zázvor má zasa protizápalové účinky a pomáha aj pri trávení už jedného až dvoch gramov denne. Kurkuma má tiež protizápalové a antioxidačné účinky už pri dávkach jeden až dva gramy denne.“
Treba však podľa Michala Páleníka úprimne povedať: „Je potrebná dlhodobá konzumácia rádovo v mesiacoch, aby sa ten efekt prejavil.“
Bylinky sa teda musia objavovať na našom tanieri pravidelne.
Viac sa dozviete aj z našej zvukovej ukážky a z archívu STVR bez reklám a zadarmo.
25 50 75 90