Na vývoj našich kognitívnych schopností v priebehu starnutia sa v Rádiu Slovensko zamerala moderátorka STVR Ivana Ilgová.
Užijete si hneď niekoľkokrát
Dobrá správa Ivany Ilgovej o ľudskej pamäti. Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.
V pravidelnej rubrike Dobrá správa Ivana Ilgová totiž s dávkou humoru odporúčala tým, čo ich to nezaujíma a vek im tiež už stúpa: „Zabúdanie nebolí, ale čo sa človek nabehá. Vtipný a pravdivý výrok občas reálne zažívajú mnohí aj mladší, aj starší.“

A vtipný začiatok zaklincovala moderátorka STVR Ivana Ilgová pointou, keď citovala známeho filozofa Friedricha Nietzscheho, ktorý povedal:
„Výhodou slabej pamäti je, že človek si môže rovnaké dobré veci užiť po prvýkrát niekoľkokrát.“
Čiže ak vám tento stav vyhovuje, že budete vekom prichádzať o kognitívne schopnosti, ďalej nečítajte. Nedozviete sa, ako udržiavať súbor funkcií mozgu, ktoré nám umožňujú pamätať si, vnímať správne, spracovávať informácie, riešiť problémy a učiť sa v podstate jednoducho.
Jestvujú totiž osvedčené jednoduché cvičenia odborníkov na v súčasnosti rozšírenú Alzheimerovu chorobu, ako Ivana Ilgová citovala trénerku pamäti Máriu Čunderlíkovú ako odbornú kapacitu v tejto oblasti:
„Vizualizácia stimuluje mozgové bunky.“
Mrkvou a tekvicou sa nepredávkujeme
Odborníčka Mária Čunderlíková odporúčala, aby sme si do obchodu nepísali nákupné zoznamy, ale pred nákupom si dané položky predstavili, ako vyzerajú: „Akoby sme si ten nákupný lístok zapísali do hlavy.“
Lenže naše kognitívne schopnosti vieme podporiť aj ďalšími cestami, akou je aj správne zvolená strava. Moderátorka STVR Ivana Ilgová dala slovo špecialistovi na výživu Petrovi Minárikovi:
„Nikdy sa nepredávkujete s betakaroténom z hokaido tekvice alebo z mrkvy. Mrkvou sa nedá predávkovať, ale betakaroténom z tabletky áno.“

Betakarotén jednoznačne podľa zistenia odborníkov zlepšuje rozumové kognitívne schopnosti u človeka. Diabetológovia odporúčajú aj prímorskú stravu. Povedané slovami Ivany Ilgovej:
„Takže ryby, ešte raz ryby, chudé bielkoviny, zelenina, ovocie, celozrnné výrobky, orechy. Vlastne nič nového pod slnkom.“
A čo spomínané potraviny robia s mozgovými závitmi? Ryby a ich omega 3 mastné kyseliny sú spájané s nižším rizikom Alzheimerovej choroby.
Ľudia nad 65 rokov, ktorí denne konzumovali prášok z divých čučoriedok počas šiestich mesiacov zaznamenali viditeľné zlepšenie v rýchlosti myslenia.
A moderátorka STVR Ivana Ilgová odporúča aj vajíčka, lebo v ich žĺtku je cholín, „živina, ktorá podporuje produkciu dôležitého neurotransmiteru pamäti.“
Viac zistíte z našej audio ukážky, alebo z archívu STVR bez reklám a zadarmo.
25 50 75 90