Úvod Novinky Tipy z programu

TOP 7 protizápalových potravín. Na jeseň by nemali chýbať na vašom tanieri

Ktoré bežné potraviny dokážu účinne bojovať so zápalmi v tele a podporiť vaše zdravie?

TOP 7 protizápalových potravín. Na jeseň by nemali chýbať na vašom tanieri Zdroj: unsplash
Strava dokáže robiť zázraky. Nie je to len otázka sýtosti či energie – správne potraviny môžu účinne pomáhať telu v boji proti zápalom.

V tomto článku sa dozviete:

  • prečo je protizápalová strava dôležitá pre zdravie a imunitu,
  • ktoré bežné potraviny majú najlepší protizápalový účinok,
  • aké látky (antioxidanty, polyfenoly, omega‑3) podporujú vyváženie zápalových procesov.

Zápal je prirodzenou reakciou imunitného systému na poškodenie alebo infekciu, no chronický zápal môže prispievať k rôznym ochoreniam, vrátane srdcových chorôb, cukrovky a autoimunitných ochorení.

Protizápalové potraviny preto pôsobia najmä podporným spôsobom, pomáhajú telu vyvažovať zápalové a protizápalové procesy.

Tieto potraviny nie sú definované samotnou potravinou, ale látkami v nej obsiahnutými, ako sú antioxidanty, polyfenoly a omega‑3 mastné kyseliny, ktoré majú protizápalový účinok.

Chladnička s jedlom Zdroj: unsplash

Najlepšie protizápalové potraviny

A ktoré to sú? Zabudnite na zázračné potraviny. „Tie najlepšie protizápalové potraviny nájdeme často priamo vo svojej špajzi a v chladničke,“ vysvetľuje Michal Páleník.

„Najúčinnejšie a najdostupnejšie protizápalové potraviny sú bežné ovocie a zelenina, strukoviny, celozrnné produkty, orechy, olivový olej a ryby podľa súčasných vedeckých poznatkov,“ dodáva expert na zdravý životný štýl.

Ovocie a zelenina: bobuľoviny, citrusy, jablká, listová zelenina, brokolica, mrkva, paradajky či kapusta obsahujú flavonoidy, polyfenoly a vitamíny s výraznými protizápalovými účinkami.

Strukoviny: fazuľa, šošovica a hrach sú bohaté na vlákninu a bioaktívne látky, ktoré znižujú zápal.

Celozrnné produkty: hnedá ryža, celozrnný chlieb a ovsené vločky obsahujú vlákninu a antioxidanty, ktoré podporujú protizápalové procesy.

Pečie celé Slovensko

Aktuálne informácie zo zákulisia, zoznam súťažiacich a receptov a archívne epizódy šou nájdete na webe.

Orechy a semienka: vlašské orechy, mandle, chia a ľanové semienka poskytujú omega‑3 mastné kyseliny a polyfenoly.

Olej: extra panenský olivový olej je základom stredomorskej diéty a je bohatý na polyfenoly s preukázateľným protizápalovým účinkom.

Ryby: losos, makrela, sardinky a iné tučné ryby sú bohaté na omega‑3 mastné kyseliny.

Iné bežné potraviny: med obsahuje polyfenoly, zemiaky zase antokyány, ktoré tiež prispievajú k znižovaniu zápalu.

Stačí ich zaradiť do každodenného jedálnička a doplniť zdravým životným štýlom – pravidelným pohybom, dostatkom spánku a minimalizovaním stresu.

25 50 75 90