Pečenie nie je len o múke, cukre a masle. Je to vášeň, trpezlivosť a umenie. V novej sérii obľúbenej šou Pečie celé Slovensko spoznáme ďalšie talenty, ktoré sa rozhodli postaviť pred kamery a ukázať, čo dokážu.
Tento raz vám predstavujeme Janku Simovú z Bardejova a Lenku Kaur zo Zborova nad Bystricou.
Jana Simová (34 rokov, Bardejov)
Janka pôsobí navonok ako usmievavá a pokojná žena, no v kuchyni je to skutočná umelkyňa. Popri pomoci v agro firme svojho manžela si našla vlastný svet.
Pečenie jej učarovalo už počas vysokej školy. Najradšej pripravuje torty, ktoré rozvoniavajú celým bytom a robia radosť deťom.
„V pečení nachádzam rovnováhu medzi rodinou a kariérou,“ priznáva Janka, ktorá popri vareškách a plechoch nachádza relax aj v háčkovaní, modelovaní či maľovaní.
Sama hovorí, že stres k súťaži patrí: „Zo všetkého máme asi stres, hlavne z časového rámca, ale snažíme sa podporovať.“
V súťaži sa bude sústrediť z kola na kolo a zostáva nohami pevne na zemi. Jej najväčšou pekárskou nočnou morou je kysnuté cesto: „Všetko, čo sa ho týka,“ dodáva s úsmevom.
Janka sa na súťaž dobre pripravovala. „Pripravovala som tie výzvy, ktoré sme mali. Inak žiadne meditácie, ani dýchacie cvičenia,“ zasmiala sa. Jej najväčšími fanúšikmi sú rodina a najmä deti, ktoré sa tešia, že uvidia mamku v televízii.
Lenka Kaur (45 rokov, Zborov nad Bystricou)
Lenka žije už roky vo Veľkej Británii, kde pracuje ako koordinátorka univerzitných projektov na Bradford University. Popri práci a rodine si vždy našla čas aj na svoju lásku – pečenie.
Táto vášeň v nej vzbĺkla už v ôsmich rokoch, keď ju do tajov pečenia zasvätila babka Veronika.
Najviac si potrpí na medové rezy, pri ktorých si vychutnáva vôňu karamelizovaného medu aj precízne vrstvenie krému. „Piekla som, skúšala som rôzne recepty, také, čo som nikdy nerobila. Ale hlavne som si to užívala,“ spomína na prípravy pred súťažou.
Lenka priznáva, že každého pekára trápi rovnaký problém: „Každý chce, aby dezert nielen dobre chutil, ale aj dobre vyzeral.“ Sama sa cíti najistejšie v príprave tort, no rešpekt má pred chlebom a kysnutým cestom: „Vždy som sa bála chleba a pečenia z kysnutého cesta.“
S manželom, ktorého korene siahajú do Indie, vychováva tri deti- Arjana, Veroniku a Arana. Sú jej vernými ochutnávačmi, ale aj kritickými porotcami.
Aj keď má za sebou bohaté skúsenosti zo života v zahraničí, za najväčší úspech považuje svoju rodinu. Jej veľkým snom je otvoriť si vlastný obchodík so sladkosťami, ktorý by spájal slovenské tradície s chuťami z celého sveta.
25 50 75 90