Pirohy s kapustou

Suroviny

Cesto

  • 500 g v šupke uvarených zemiakov
  • 1 vaječný žĺtok
  • 100 g polohrubej múky
  • 50 g pohánkovej múky

Plnka

  • 300 g v šupke uvarených zemiakov
  • 200 g kyslej kapusty
  • 1 cibuľa
  • olej
  • soľ
  • mleté čierne korenie
Pirohy s kapustou

Postup

  1. Uvarené zemiaky očistíme a nastrúhame najemno.
  2. Pridáme k nim múku aj žĺtok a vypracujeme cesto.
  3. Rozvaľkáme ho na hrúbku cca 3 mm, vykrajujeme kolieska, ktoré naplníme kapustovou plnkou.
  4. Plnku si pripravíme tak, že si najskôr nakrájame nadrobno cibuľu a popražíme ju na oleji.
  5. Potom k nej pridáme pokrájanú a vyžmýkanú kyslú kapustu. Pozor, nepremývame ju.
  6. Opražíme ju dozlatista a potom k nej pridáme popučené uvarené zemiaky.
  7. Chvíľku ešte restujeme a potom náplň odstavíme a rozdelíme na pripravené cesto.
  8. Pirohy spojíme rukami alebo vidličkou a uvaríme v osolenej vode.
  9. Keďže rusínske vianočné jedlá sú pôstne, hotové pirohy omastíme len maslom, no ak pôst nedodržiavame, skvelá bude pražená slanina.