Pirohy s kapustou
Suroviny
Cesto
- 500 g v šupke uvarených zemiakov
- 1 vaječný žĺtok
- 100 g polohrubej múky
- 50 g pohánkovej múky
Plnka
- 300 g v šupke uvarených zemiakov
- 200 g kyslej kapusty
- 1 cibuľa
- olej
- soľ
- mleté čierne korenie
Postup
- Uvarené zemiaky očistíme a nastrúhame najemno.
- Pridáme k nim múku aj žĺtok a vypracujeme cesto.
- Rozvaľkáme ho na hrúbku cca 3 mm, vykrajujeme kolieska, ktoré naplníme kapustovou plnkou.
- Plnku si pripravíme tak, že si najskôr nakrájame nadrobno cibuľu a popražíme ju na oleji.
- Potom k nej pridáme pokrájanú a vyžmýkanú kyslú kapustu. Pozor, nepremývame ju.
- Opražíme ju dozlatista a potom k nej pridáme popučené uvarené zemiaky.
- Chvíľku ešte restujeme a potom náplň odstavíme a rozdelíme na pripravené cesto.
- Pirohy spojíme rukami alebo vidličkou a uvaríme v osolenej vode.
- Keďže rusínske vianočné jedlá sú pôstne, hotové pirohy omastíme len maslom, no ak pôst nedodržiavame, skvelá bude pražená slanina.