Kuchári

kuchár Lukáš Heuser

Lukáš Heuser

Rodák z Lučenca pôsobil viac než dvanásť rokov vo Švajčiarsku, odkiaľ pochádza jeho otec. Začínal v reštauráciách ako umývač riadu, no postupne sa vypracoval až na pozíciu sous-chefa v štvorhviezdičkovom hoteli Glacier v Grindelwalde.

Bol tiež finalistom švajčiarskej súťaže Marmite Youngster 2023 pre kuchárske talenty. Po návrate na Slovensko v roku 2023 otvoril spolu s manželkou Dominikou reštauráciu Origin v historickej smaltovni v Lučenci. V roku 2024 získal ocenenie Objav roka na slovenskom Gurmán Award, a v roku 2025 mu bedeker Gault & Millau udelil titul Šéfkuchár zajtrajška za to, že do mikroregiónu bez zjavnej gastronomickej tradície priniesol špičkovú úroveň.

kuchár Jakub Biro

Jakub Biro

Ku kuchárskemu umeniu sa dostal už ako dieťa vďaka starej mame. Keď potom ako 20-ročný vycestoval do Anglicka, začala sa písať jeho kuchárska história.

Práve tam sa zamiloval do francúzskej gastronómie, na ktorej ho fascinovalo množstvo kulinárskych techník a unikátny prístup k surovinám. Vo svojich jedlách spája moderné techniky s rešpektom k tradičným surovinám.