O relácii História chutí
História chutí je televízna novinka, voňajúca históriou tých najzaujímavejších častí Slovenska, v ktorej sa veľa dozvieme, ale predovšetkým históriu doslova ochutnáme.
V každej časti sa pozrieme na minulosť „zblízka“ prostredníctvom príbehov skutočných ľudí a prinesieme divákom menej známe udalosti, postavy, zvyky a predovšetkým chute dávnych čias. Zaujíma nás, ako ľudia varili, obliekali sa, či aké mali hygienické návyky.
Vianočný špeciál: Stará Ľubovňa
V úvodnej vianočnej časti sa moderátori prenesú do začiatku 20. storočia v Starej Ľubovni. Spoločne objavíme, ako naši predkovia prežívali najkrajšie sviatky roka:
- Pôst a hostina: Prečo sa dodržiaval prísny pôst, ktoré jedlá boli pôstne a čo nesmelo chýbať na štedrovečernom stole?
- Zvyky a tradície: Ako zneli dobové vinše, či sa ľudia obdarúvali a aké magické úkony sprevádzali tieto dni?
Španielsky dotyk na slovenskom hrade
Prekvapivým momentom bude pohľad na španielske vianočné zvyky a jedlá. Tie do Starej Ľubovne priniesla Isabel de Bourbon, španielska princezná, ktorá sa v roku 1929 vydala za grófa Jána Kanty Zamoyského, posledného súkromného majiteľa hradu.
Čo v relácii skúmame?
Zaujíma nás každodenný život minulosti:
- stravovanie a recepty,
- dobová móda a odievanie,
- voľný čas a spoločenské pravidlá,
- hygienické návyky a vzťahy medzi mužmi a ženami.