O relácii História chutí

História chutí je televízna novinka, voňajúca históriou tých najzaujímavejších častí Slovenska, v ktorej sa veľa dozvieme, ale predovšetkým históriu doslova ochutnáme.

V každej časti sa pozrieme na minulosť „zblízka“ prostredníctvom príbehov skutočných ľudí a prinesieme divákom menej známe udalosti, postavy, zvyky a predovšetkým chute dávnych čias. Zaujíma nás, ako ľudia varili, obliekali sa, či aké mali hygienické návyky.

Vianočný špeciál: Stará Ľubovňa

V úvodnej vianočnej časti sa moderátori prenesú do začiatku 20. storočia v Starej Ľubovni. Spoločne objavíme, ako naši predkovia prežívali najkrajšie sviatky roka:

  • Pôst a hostina: Prečo sa dodržiaval prísny pôst, ktoré jedlá boli pôstne a čo nesmelo chýbať na štedrovečernom stole?
  • Zvyky a tradície: Ako zneli dobové vinše, či sa ľudia obdarúvali a aké magické úkony sprevádzali tieto dni?

Španielsky dotyk na slovenskom hrade

Prekvapivým momentom bude pohľad na španielske vianočné zvyky a jedlá. Tie do Starej Ľubovne priniesla Isabel de Bourbon, španielska princezná, ktorá sa v roku 1929 vydala za grófa Jána Kanty Zamoyského, posledného súkromného majiteľa hradu.

Čo v relácii skúmame?

Zaujíma nás každodenný život minulosti:

  • stravovanie a recepty,
  • dobová móda a odievanie,
  • voľný čas a spoločenské pravidlá,
  • hygienické návyky a vzťahy medzi mužmi a ženami.