Máčanka
Suroviny
- 1 liter šťavy z kyslej kapusty
- hrsť sušených húb
- 3 strúčiky cesnaku
- 2 bobkové listy
- 5 guľôčok čierneho korenia
- soľ podľa chuti
- 200 g údeného mäsa
- 4 PL hladkej múky (alebo Solamylu)
- 200 ml mlieka
- 4 PL smotany
Postup
- Sušené huby namočíme do studenej vody a necháme ich postáť približne 30 minút.
- Šťavu z kyslej kapusty nalejeme do hrnca a privedieme k varu.
- Pridáme pretlačený cesnak, bobkové listy, celé čierne korenie, soľ, na kocky nakrájané údené mäso a napučané huby.
- Všetko spolu povaríme približne 20 minút.
- Hladkú múku (alebo Solamyl) rozmiešame v mlieku, pridáme smotanu a vymiešame dohladka.
- Za stáleho miešania vlejeme zálievku do polievky a varíme ešte približne 15 minút.
- Podávame preliate rozpusteným maslom s opraženým cesnakom a chlebom.