Máčanka

Suroviny

  • 1 liter šťavy z kyslej kapusty
  • hrsť sušených húb
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 2 bobkové listy
  • 5 guľôčok čierneho korenia
  • soľ podľa chuti
  • 200 g údeného mäsa
  • 4 PL hladkej múky (alebo Solamylu)
  • 200 ml mlieka
  • 4 PL smotany
Máčanka

Postup

  1. Sušené huby namočíme do studenej vody a necháme ich postáť približne 30 minút.
  2. Šťavu z kyslej kapusty nalejeme do hrnca a privedieme k varu.
  3. Pridáme pretlačený cesnak, bobkové listy, celé čierne korenie, soľ, na kocky nakrájané údené mäso a napučané huby.
  4. Všetko spolu povaríme približne 20 minút.
  5. Hladkú múku (alebo Solamyl) rozmiešame v mlieku, pridáme smotanu a vymiešame dohladka.
  6. Za stáleho miešania vlejeme zálievku do polievky a varíme ešte približne 15 minút.
  7. Podávame preliate rozpusteným maslom s opraženým cesnakom a chlebom.