Princíp je rovnaký ako v recepte na spišské džatky, ale zatiaľ čo pri nich potrebujeme získať hustejšiu masu, tu by sme mali docieliť kašovitú konzistenciu, ktorá z lyžice spadne. Očistené zemiaky nakrájame na kocky a varíme v osolenej vode. Keď sú zemiaky mäkké, časť vody zlejeme, ale tak, aby boli stále ponorené. Zliatu vodu odložíme bokom, zíde sa, keby sme sa náhodou netrafili do hustoty.
K zemiakom pridáme preosiatu múku, premiešame, zemiaky popučíme a spracujeme na o dosť redšiu zemiakovú kašu. Ak sa podarila hustejšia konzistencia, vlejeme do nej odloženú vodu. Varíme na slabom plameni asi 5 až 7 minút, kuľaša by mala byť hladká a počas jej varenia by mala odfukovať. Ak je potrebné, dochutíme soľou.
Pozor, má to byť pôstna kuľaša, teda bez slaniny, s cibuľkou, prípadne s kyslou kapustou.