Churros s čokoládou (vyprážané koláčiky obalené v cukre a škorici)

Suroviny

Na cesto:

  • 240 ml vody
  • 110 g masla
  • 2 PL kryštálového cukru
  • 1/4 ČL soli
  • 125 g hladkej múky
  • 1 PL vanilkového extraktu
  • 3 vajcia
  • olej na vyprážanie

Na obalenie:

  • 100 g krupicového cukru
  • 1 ČL mletej škorice

Na čokoládovú omáčku:

  • 200 g horkej čokolády
  • 240 ml smotany na šľahanie
Churros

Postup

  1. Do väčšieho hrnca nalejeme vodu, pridáme maslo, cukor a soľ. Privedieme do varu, aby sa nám maslo rozpustilo. Stále miešame.
  2. Potom teplotu znížime a pridáme hladkú múku a miešame, až kým sa nám cesto nezačne oddeľovať od hrnca a nespojí do jedného celku. Následne odstavíme.
  3. Cesto premiestnime do sklenenej misy a primiešame vanilkový extrakt. Necháme mierne vychladnúť. Do cesta po jednom primiešame vajíčka.
  4. Hotové cesto dáme do cukrárskeho vrecka s ozdobnou špičkou.
  5. Do hlbšieho hrnca si dáme väčšie množstvo oleja a necháme rozhorúčiť.
  6. Cesto môžeme priamo z vrecka vytláčať do rozhorúčeného oleja. Pomocou nožíka vždy "odstrihneme" cca 5 až 7 cm pásik cesta.
  7. Hotové šišky ukladáme na papierové obrúsky – aby sme ich zbavili prebytočného oleja.
  8. V miske si zmiešame krupicový cukor s mletou škoricou. Následne v tejto zmesi obaľujeme šišky.
  9. Na čokoládovú omáčku: Do sklenenej misky si nasekáme horkú čokoládu. Smotanu na šľahanie si zohrejeme (tesne pod bod varu). Horúcu smotanu nalejeme do misky s čokoládou a minútu počkáme. Následne dobre premiešame, aby nám vznikla hustá čokoládová omáčka.