Churros s čokoládou (vyprážané koláčiky obalené v cukre a škorici)
Suroviny
Na cesto:
240 ml vody
110 g masla
2 PL kryštálového cukru
1/4 ČL soli
125 g hladkej múky
1 PL vanilkového extraktu
3 vajcia
olej na vyprážanie
Na obalenie:
100 g krupicového cukru
1 ČL mletej škorice
Na čokoládovú omáčku:
200 g horkej čokolády
240 ml smotany na šľahanie
Postup
Do väčšieho hrnca nalejeme vodu, pridáme maslo, cukor a soľ. Privedieme do varu, aby sa nám maslo rozpustilo. Stále miešame.
Potom teplotu znížime a pridáme hladkú múku a miešame, až kým sa nám cesto nezačne oddeľovať od hrnca a nespojí do jedného celku. Následne odstavíme.
Cesto premiestnime do sklenenej misy a primiešame vanilkový extrakt. Necháme mierne vychladnúť. Do cesta po jednom primiešame vajíčka.
Hotové cesto dáme do cukrárskeho vrecka s ozdobnou špičkou.
Do hlbšieho hrnca si dáme väčšie množstvo oleja a necháme rozhorúčiť.
Cesto môžeme priamo z vrecka vytláčať do rozhorúčeného oleja. Pomocou nožíka vždy "odstrihneme" cca 5 až 7 cm pásik cesta.
Hotové šišky ukladáme na papierové obrúsky – aby sme ich zbavili prebytočného oleja.
V miske si zmiešame krupicový cukor s mletou škoricou. Následne v tejto zmesi obaľujeme šišky.
Na čokoládovú omáčku: Do sklenenej misky si nasekáme horkú čokoládu. Smotanu na šľahanie si zohrejeme (tesne pod bod varu). Horúcu smotanu nalejeme do misky s čokoládou a minútu počkáme. Následne dobre premiešame, aby nám vznikla hustá čokoládová omáčka.