Bobaľky

Suroviny

  • 600 – 800 g polohrubej múky
  • vlažné mlieko (podľa potreby do cesta)
  • 3 PL cukru
  • 1 – 2 PL soli

Na kvások

  • 200 ml vlažného mlieka
  • 30 g droždia
  • 1 – 2 KL cukru
Bobaľky - tradičné slovenské jedlo

Postup

  1. Pripravíme si kvások z mlieka, cukru a droždia.
  2. V miske zmiešame múku, vajíčko, soľ, maslo a kvások.
  3. Spracujeme vláčne cesto, ktoré pomúčime a necháme vykysnúť prikryté utierkou na teplom mieste asi hodinu.
  4. Po vykysnutí cesto vyvaľkáme na 1 cm a malým pohárikom, alebo krúžkom vykrajujeme bobaľky, ktoré dáme na vymastený alebo papierom na pečenie vyložený plech.
  5. Bobaľky sa budú zväčšovať, takže čím menšie vykrojíme, tým lepšie. A nedávame ich veľmi blízko seba, lebo narastú.
  6. Pečieme pri 200 °C do zlatista.
  7. Podávame s teplým mliekom, makom a osladené medom, alebo cukrom.
  8. Medzitým si ohrejeme mlieko, aby bolo horúce, pridáme pomletý mak a osladíme podľa chuti medom alebo cukrom.
  9. Bobaľky zalejeme a necháme chvíľu odstáť, aby zmäkli.