Logo Pečie celé Slovensko
Obrázok receptu - Zásnubné puzzle

Zásnubné puzzle

Sladké drobné pečivo

Ikona hodnotenia Ikona hodnotenia Ikona hodnotenia
Ikona hodin

2,5 hod.

Ikona počet porcií

20 porcií

Ikona tlačenia

Popis

Takto by som si predstavovala ja žiadosť o ruku. Aj keď som stále nezadaná, príde mi to ako vtipný a milý nápad pre niekoho, kto miluje sladké a pečenie. A za moje „umelecké“ schopnosti som vďačná profesorovi a dobrému priateľovi Ľubovi – maliarovi, u ktorého som strávila rok na umeleckej škole v Levoči.

Ingrediencie

Keksíky:
  • 113 g zmäknutého masla
  • 102 g zmäknutého tuku na pečenie (hera)
  • 60 g jemného práškového cukru
  • 12 g vanilkového extraktu
  • 15 g mletého kardamómu
  • 3 g soli
  • 325 g hladkej múky
Bielková poleva:
  • 45 g bielkov
  • 300 g jemného práškového cukru
  • 6 ml citrónovej šťavy
  • 3 g kukuričného škrobu
  • 5 g glukózového sirupu
Zdobenie:
  • červená potravinárska farba
  • čierna potravinárska farba

Postup

  1. Keksíky - Maslo a stužený tuk na pečenie vyšľaháme do hladka ručným mixérom s metličkami približne 3 minúty. Následne pridáme soľ, cukor, kardamóm, extrakt a všetko spolu dobre vymiešame približne 3 minúty. Preosejeme múku a cesto premixujeme, pokiaľ sa zmes prepojí a neostanú žiadne kúsky múky. Spracujeme do guličky dáme do potravinárskej fólie a dáme do chladničky na 1 h. Potom cesto rozvaľkáme na mierne pomúčenej doske, vykrojíme, dáme na perforovanú podložku a na vrch keksíkov položíme druhú perforovanú podložku, aby nám nevznikli bubliny a pečieme pri 175 °C približne 10 - 12 minút.
  2. Poleva - Všetky suroviny na bielkovú polevu vyšľaháme v robote približne 3 minúty na maximálnej rýchlosti dohladka. Bielkovú zmes zafarbíme. Zmes, ktorú budeme používať na okraje, necháme hustejšiu. Zmes, ktorou budeme vyplňovať keksíky, zriedime s troškou vody.
Keksíky:
  • 113 g zmäknutého masla
  • 102 g zmäknutého tuku na pečenie (hera)
  • 60 g jemného práškového cukru
  • 12 g vanilkového extraktu
  • 15 g mletého kardamómu
  • 3 g soli
  • 325 g hladkej múky
Bielková poleva:
  • 45 g bielkov
  • 300 g jemného práškového cukru
  • 6 ml citrónovej šťavy
  • 3 g kukuričného škrobu
  • 5 g glukózového sirupu
Zdobenie:
  • červená potravinárska farba
  • čierna potravinárska farba
  1. Keksíky - Maslo a stužený tuk na pečenie vyšľaháme do hladka ručným mixérom s metličkami približne 3 minúty. Následne pridáme soľ, cukor, kardamóm, extrakt a všetko spolu dobre vymiešame približne 3 minúty. Preosejeme múku a cesto premixujeme, pokiaľ sa zmes prepojí a neostanú žiadne kúsky múky. Spracujeme do guličky dáme do potravinárskej fólie a dáme do chladničky na 1 h. Potom cesto rozvaľkáme na mierne pomúčenej doske, vykrojíme, dáme na perforovanú podložku a na vrch keksíkov položíme druhú perforovanú podložku, aby nám nevznikli bubliny a pečieme pri 175 °C približne 10 - 12 minút.
  2. Poleva - Všetky suroviny na bielkovú polevu vyšľaháme v robote približne 3 minúty na maximálnej rýchlosti dohladka. Bielkovú zmes zafarbíme. Zmes, ktorú budeme používať na okraje, necháme hustejšiu. Zmes, ktorou budeme vyplňovať keksíky, zriedime s troškou vody.