Logo Pečie celé Slovensko
Obrázok receptu - Vegetariánsky koláč

Vegetariánsky koláč

Koláče slané

Ikona hodnotenia Ikona hodnotenia Ikona hodnotenia
Ikona hodin

2,5 hod.

Ikona počet porcií

10 porcií

Ikona tlačenia

Popis

Tento jesenný koláčik by som chcela venovať Lacimu z divadla, ktorý vždy v lete príde k nám do kaviarne na okno a povie „Timka, daj pohár“ a už mi ho vráti plný čerstvého ovocia zo svojej záhradky. Je to rodinný priateľ mojich rodičov a ocko mojej najlepšej kamarátky z detstva. Trávila som u nich veľa času a Laci nám vždy niečo dobré navaril. A keďže preferuje viac slané ako sladké, tak tento koláč je pre neho ako stvorený.

Ingrediencie

Cesto
  • 300 g hladkej múky
  • 4 g soli
  • 18 g sušeného mlieka
  • 227 g studeného masla
  • 57 – 113 g studenej vody
  • 10 g kurkumy
Plnka
  • 1 červená cibuľa
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 400 g mrkvy
  • 300 g mixu húb (hliva, shitake, shimeji)
  • 300 g pečených nesladených gaštanov
  • 20 g sezamového oleja
  • 1 ČL sušeného tymiánu
  • 225 g krémového syra
  • 20 g sušených brusníc
  • soľ
  • 1 vajce
Omáčka
  • 1 PL masla
  • 150 g mixu húb
  • 100 g pečených gaštanov
  • 250 g smotany na šľahanie 40%
  • soľ
  • korenie
  • mletý klinček

Postup

  1. Maslové cesto - Múku, soľ, sušené mlieko, kurkumu rozmixujeme v robote. Medzičasom nakrájame na kocky studené maslo. Pridáme k múke a postupne mixujeme. Ostane nám sypká zmes, cesto však nesmieme prepracovať. Zmes dáme do misky a postupne pridávame vodu, kým nám vznikne kompaktné cesto – znovu nesmieme premiešať. Miešame, len kým sa zmes spojí s vodou. Zabalíme do potravinárskej fólie a dáme na 30 minút až 1 h do chladničky. Zatiaľ si vyhrejeme rúru s ventilátorom na 195 °C. Následne si cesto rozdelíme na dve polovice, trochu pomúčime rozvaľkáme na tenšie cesto a dáme do okrúhlej formy (20 – 24 cm). Prebytok cesta odrežeme a postláčame okraje, cesto popicháme vidličkou. Dáme na vrch papier na pečenie, zaťažíme guličkami alebo strukovinou a dáme piecť na 10 - 15 minút. Vyberieme, dáme dole papier s guličkami a necháme vychladnúť. Zo zvyšnej časti cesta si môžeme vyrezať mriežku, ktorý pokladáme na vrch koláča pred pečením.
  2. Plnka – Cibuľu nadrobno nakrájame. Zatiaľ zohrejeme olej na panvici a pridáme cibuľu, ktorú opražíme. Pretlačíme cesnak a pridáme k cibuli. Mrkvu očistíme a nastrúhame na jemno. Pridáme k cibuli a opražíme. Zatiaľ nakrájame všetky huby a pridáme k mrkve. Jemne osolíme. Podusíme približne 10 minút. Pridáme tymián a krémový syr. Miešame, kým sa zmes spojí a je krásne krémová. Vypneme a pridáme gaštany a brusnice. Zmes dáme na predpečený korpus, a na vrch dáme naše ozdobené zvyšné cesto a potrieme rozšľahaným vajíčkom. Dáme piecť na 15 - 25 minút na 195°C.
  3. Omáčka - Huby nakrájame, roztopíme maslo na panvici a pridáme huby a opražíme do zlatista. Pridáme gaštany a opäť opražíme. Zalejeme šľahačkou, podľa chuti okoreníme a necháme zredukovať do hustej omáčky. Podávame ku koláču.
Cesto
  • 300 g hladkej múky
  • 4 g soli
  • 18 g sušeného mlieka
  • 227 g studeného masla
  • 57 – 113 g studenej vody
  • 10 g kurkumy
Plnka
  • 1 červená cibuľa
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 400 g mrkvy
  • 300 g mixu húb (hliva, shitake, shimeji)
  • 300 g pečených nesladených gaštanov
  • 20 g sezamového oleja
  • 1 ČL sušeného tymiánu
  • 225 g krémového syra
  • 20 g sušených brusníc
  • soľ
  • 1 vajce
Omáčka
  • 1 PL masla
  • 150 g mixu húb
  • 100 g pečených gaštanov
  • 250 g smotany na šľahanie 40%
  • soľ
  • korenie
  • mletý klinček
  1. Maslové cesto - Múku, soľ, sušené mlieko, kurkumu rozmixujeme v robote. Medzičasom nakrájame na kocky studené maslo. Pridáme k múke a postupne mixujeme. Ostane nám sypká zmes, cesto však nesmieme prepracovať. Zmes dáme do misky a postupne pridávame vodu, kým nám vznikne kompaktné cesto – znovu nesmieme premiešať. Miešame, len kým sa zmes spojí s vodou. Zabalíme do potravinárskej fólie a dáme na 30 minút až 1 h do chladničky. Zatiaľ si vyhrejeme rúru s ventilátorom na 195 °C. Následne si cesto rozdelíme na dve polovice, trochu pomúčime rozvaľkáme na tenšie cesto a dáme do okrúhlej formy (20 – 24 cm). Prebytok cesta odrežeme a postláčame okraje, cesto popicháme vidličkou. Dáme na vrch papier na pečenie, zaťažíme guličkami alebo strukovinou a dáme piecť na 10 - 15 minút. Vyberieme, dáme dole papier s guličkami a necháme vychladnúť. Zo zvyšnej časti cesta si môžeme vyrezať mriežku, ktorý pokladáme na vrch koláča pred pečením.
  2. Plnka – Cibuľu nadrobno nakrájame. Zatiaľ zohrejeme olej na panvici a pridáme cibuľu, ktorú opražíme. Pretlačíme cesnak a pridáme k cibuli. Mrkvu očistíme a nastrúhame na jemno. Pridáme k cibuli a opražíme. Zatiaľ nakrájame všetky huby a pridáme k mrkve. Jemne osolíme. Podusíme približne 10 minút. Pridáme tymián a krémový syr. Miešame, kým sa zmes spojí a je krásne krémová. Vypneme a pridáme gaštany a brusnice. Zmes dáme na predpečený korpus, a na vrch dáme naše ozdobené zvyšné cesto a potrieme rozšľahaným vajíčkom. Dáme piecť na 15 - 25 minút na 195°C.
  3. Omáčka - Huby nakrájame, roztopíme maslo na panvici a pridáme huby a opražíme do zlatista. Pridáme gaštany a opäť opražíme. Zalejeme šľahačkou, podľa chuti okoreníme a necháme zredukovať do hustej omáčky. Podávame ku koláču.