Logo Pečie celé Slovensko
Obrázok receptu - Torta  Della Nonna

Torta Della Nonna

Torta sladké

Ikona hodnotenia Ikona hodnotenia Ikona hodnotenia
Ikona hodin

2,5 hod

Ikona počet porcií

12 porcií

Ikona tlačenia

Popis

Babičkin koláč (po taliansky) pozostáva z krehkého cesta, plný delikátneho žĺtkového krému. Na svoj výzor je neuveriteľne svieži a ešte lahodnejší keď sa servíruje vlažný alebo studený.

Ingrediencie

Krém
    • 580 ml plnotučného mlieka
    • 4 žĺtky
    • 150 g cukru krupica
    • 30 g hladkej múky
    • ½ čl soli
    • 5 g vanilkovej pasty
      Cesto
        • 300 g hladkej múky
        • 1 čl suš. citrónovej kôry
        • 2 g prášku do pečiva
        • ½ čl soli
        • 180 g studeného masla pokrájaného na kocky
        • 3 žĺtky
        • Troška vody na potretie
        • 30 g píniových orieškov
          Dokončenie
          • 10 g práškového cukru

          Postup

          1. Krém

            Všetko spolu vmiešame do mlieka a uvaríme hladký krém. Nechámte prikryté vychladnúť.

          2. Cesto

            Namočíme oriešky do vody. Do misky vsypeme múku, kôru, prášok do pečiva, soľ a studené maslo. Miešame pomocou lopatky do konzistencie piesku. Následne pridáme žĺtky. Miešame kým sa zmes nespojí. V prípade potreby domiešame ručne.

            Rozdelíme cesto na 60 % a 40 %, zabalíme do fólie a dáme odležať do chladničky na 15 minút.

            Vyvaľkáme obe cesta medzi papiermi na pečenie. Väčším vysteliene vysprejované dno a boky formy, odstránime prebytočné okraje.

            Rovnomerne rozotrieme vychladený krém a prikryjeme druhým cestom, spojíme okraje a odstránime prebytočné cesto.

            Jemne potrieme cesto vodou a posypeme scedenými orieškami.

            Pečieme na 180 stupňov, 50 - 60 min, alebo kým nebude torta upečená rovnomerne.
          3. Na záver

            Necháme trochu vychladnúť, vyberime IBA OKRAJ formy. Tortu Della Nonna položíme na tanier. Posypeme rovnomerne práškovým cukrom a servírujeme.

          Krém
            • 580 ml plnotučného mlieka
            • 4 žĺtky
            • 150 g cukru krupica
            • 30 g hladkej múky
            • ½ čl soli
            • 5 g vanilkovej pasty
              Cesto
                • 300 g hladkej múky
                • 1 čl suš. citrónovej kôry
                • 2 g prášku do pečiva
                • ½ čl soli
                • 180 g studeného masla pokrájaného na kocky
                • 3 žĺtky
                • Troška vody na potretie
                • 30 g píniových orieškov
                  Dokončenie
                  • 10 g práškového cukru
                  1. Krém

                    Všetko spolu vmiešame do mlieka a uvaríme hladký krém. Nechámte prikryté vychladnúť.

                  2. Cesto

                    Namočíme oriešky do vody. Do misky vsypeme múku, kôru, prášok do pečiva, soľ a studené maslo. Miešame pomocou lopatky do konzistencie piesku. Následne pridáme žĺtky. Miešame kým sa zmes nespojí. V prípade potreby domiešame ručne.

                    Rozdelíme cesto na 60 % a 40 %, zabalíme do fólie a dáme odležať do chladničky na 15 minút.

                    Vyvaľkáme obe cesta medzi papiermi na pečenie. Väčším vysteliene vysprejované dno a boky formy, odstránime prebytočné okraje.

                    Rovnomerne rozotrieme vychladený krém a prikryjeme druhým cestom, spojíme okraje a odstránime prebytočné cesto.

                    Jemne potrieme cesto vodou a posypeme scedenými orieškami.

                    Pečieme na 180 stupňov, 50 - 60 min, alebo kým nebude torta upečená rovnomerne.
                  3. Na záver

                    Necháme trochu vychladnúť, vyberime IBA OKRAJ formy. Tortu Della Nonna položíme na tanier. Posypeme rovnomerne práškovým cukrom a servírujeme.