Logo Pečie celé Slovensko
Koláče slané

Ikona hodnotenia Ikona hodnotenia Ikona hodnotenia
Ikona hodin

2,5 hod.

Ikona počet porcií

12 porcií

Ikona tlačenia

Popis

Nikdy som nebola vo Francúzsku, tým pádom ani v Paríži, ktorá je v jeseni vraj prenádherná. Ale poďme sa spoločne aspoň prostredníctvom tohto kola trošku potúlať francúzskymi uličkami a zalahodiť našim chuťovým pohárikom a dopriať si aspoň malinkatý kúsok tohto francúzskeho slaného koláča.

Ingrediencie

Cesto:
  • 500 g hladkej múky
  • 250 g masla
  • 135 ml studenej vody
  • 10 g soli
  • 250 g zemiakov
  • 1 vajce
Plnka:
  • 400 g kelu
  • 250 g cherry paradajok
  • 250 g syra s modrou plesňou
  • 50 g sušených hríbov
  • 100 g šalotky
  • 20 g bravčovej masti
  • 2 - 3 strúčiky cesnaku
  • 10 g soli
  • čierne korenie, oregano, muškátový oriešok
Zálievka:
  • 4 vajcia
  • 250 g ricotty
  • 100 ml smotany na šľahanie 33%
  • 10 g soli
Zdobenie:
  • Vykrajovačky
  • Kakao na dofarbovanie

Postup

  1. Z múky, masla, vody a soli v robote uhnetieme hladké cesto, ktoré necháme chvíľu odpočívať. Medzitým očistíme zemiaky, najemno nastrúhame a dôkladne osušíme. Cesto rozvaľkáme, poukladáme naň postrúhané zemiaky a preložíme na dvakrát. Potom rozvaľkáme na kruh s priemerom 30 cm (rátame však aj s bokmi). Vaľkáme na hrúbku maximálne 3 mm. Uložíme do formy, cesto prečnievajúce cez okraje odložíme bokom. Cesto popicháme vidličkou, položíme naň alobal a zaťažíme fazuľou. Pečieme vo vyhriatej rúre na 200°C asi 25 minút. Potom vyberieme, dáme preč alobal s fazuľou, potrieme vyšľahaným vajcom a dáme ešte na 5 minút do rúry.
  2. Medzitým pripravíme plnku. Na masti osmažíme šalotku, pridáme vopred namočené a vyžmýkané hríby, následne na drobno nakrájaný kel. Osolíme, okoreníme, chvíľu podusíme, stiahneme z ohňa, pridáme na plátky nakrájaný cesnak a podľa chuti muškátový oriešok. Premiešame a rovnomerne rozložíme na pripravené cesto. Po povrchu plnky pomedzi prsty rozsypeme syr s modrou plesňou.
  3. Vajcia, ricottu a smotanu rozmiešame, osolíme, okoreníme a zalejeme zmesou celý koláč. Na vrch poukladáme rozpoltené cherry paradajky.
  4. Zo zvyšného cesta urobíme 3 kôpky, 2 z toho zafarbíme kelom. Vykrajujeme z cesta napríklad listy či hríby a ukladáme ľubovoľne po krajoch alebo na stred. Môžeme dofarbiť aj kakaom. Potrieme ich ešte vajcom a pečieme vo vyhriatej rúre na 180°C 35 - 40 minút.
Cesto:
  • 500 g hladkej múky
  • 250 g masla
  • 135 ml studenej vody
  • 10 g soli
  • 250 g zemiakov
  • 1 vajce
Plnka:
  • 400 g kelu
  • 250 g cherry paradajok
  • 250 g syra s modrou plesňou
  • 50 g sušených hríbov
  • 100 g šalotky
  • 20 g bravčovej masti
  • 2 - 3 strúčiky cesnaku
  • 10 g soli
  • čierne korenie, oregano, muškátový oriešok
Zálievka:
  • 4 vajcia
  • 250 g ricotty
  • 100 ml smotany na šľahanie 33%
  • 10 g soli
Zdobenie:
  • Vykrajovačky
  • Kakao na dofarbovanie
  1. Z múky, masla, vody a soli v robote uhnetieme hladké cesto, ktoré necháme chvíľu odpočívať. Medzitým očistíme zemiaky, najemno nastrúhame a dôkladne osušíme. Cesto rozvaľkáme, poukladáme naň postrúhané zemiaky a preložíme na dvakrát. Potom rozvaľkáme na kruh s priemerom 30 cm (rátame však aj s bokmi). Vaľkáme na hrúbku maximálne 3 mm. Uložíme do formy, cesto prečnievajúce cez okraje odložíme bokom. Cesto popicháme vidličkou, položíme naň alobal a zaťažíme fazuľou. Pečieme vo vyhriatej rúre na 200°C asi 25 minút. Potom vyberieme, dáme preč alobal s fazuľou, potrieme vyšľahaným vajcom a dáme ešte na 5 minút do rúry.
  2. Medzitým pripravíme plnku. Na masti osmažíme šalotku, pridáme vopred namočené a vyžmýkané hríby, následne na drobno nakrájaný kel. Osolíme, okoreníme, chvíľu podusíme, stiahneme z ohňa, pridáme na plátky nakrájaný cesnak a podľa chuti muškátový oriešok. Premiešame a rovnomerne rozložíme na pripravené cesto. Po povrchu plnky pomedzi prsty rozsypeme syr s modrou plesňou.
  3. Vajcia, ricottu a smotanu rozmiešame, osolíme, okoreníme a zalejeme zmesou celý koláč. Na vrch poukladáme rozpoltené cherry paradajky.
  4. Zo zvyšného cesta urobíme 3 kôpky, 2 z toho zafarbíme kelom. Vykrajujeme z cesta napríklad listy či hríby a ukladáme ľubovoľne po krajoch alebo na stred. Môžeme dofarbiť aj kakaom. Potrieme ich ešte vajcom a pečieme vo vyhriatej rúre na 180°C 35 - 40 minút.