Logo Pečie celé Slovensko
Obrázok receptu - Pomarančové brownie

Pomarančové brownie

Brownie sladké koláče veronika ondová

Ikona hodnotenia Ikona hodnotenia Ikona hodnotenia
Ikona hodin

1,5 hod.

Ikona počet porcií

10 porcií

Ikona tlačenia

Popis

Viete, čo si povie cukrárka, keď príde z dovolenky? Ách, sladký domov! Nepokladám sa síce za cukrárku, ale som občasný čokoholik, preto som zvolila brownies z tmavej čokolády. Recept sme skladali s manželom. Nakoľko my sme tie polky, ktoré pasujú k sebe, zvolili sme brownie v tvare pologulí. Ja rada kombinujem chute sladké s výraznejšími kyslastými chuťami, preto sa mi pomaranč hodí k čokoláde.. Brownies som napiekla práve pre svojho manžela.

Ingrediencie

Brownie
  • 200 g horkej čokolády aspoň 54,5%
  • 200 g kryštálového cukru
  • 200 g masla
  • 3 celé vajcia
  • 3 PL hladkej múky
  • 2 PL kakaa
  • štipka soli
  • 1 KL kypriaceho prášku do pečiva
  • 2 pomaranče (nadrobno nastrúhaná kôra z 1 pomaranča, šťava z 1 pomaranča)
  • nadrobno narezané kúsky z ½ pomaranča bez bielych blán
Pomarančový krém
  • 250 g mascarpone
  • 300 ml šľahačkovej smotany 33 %
  • 2 PL práškového cukru
  • kôra z polovice pomaranča
  • kôra z polovice pomaranča
  • šťava z polovice pomaranča
  • štipka mletej škorice (podľa chuti, dá sa aj viac)
  • pomarančový likér – množstvo podľa konzistencie
Ganache
  • 150 g horkej čokolády 54,5 %
  • 150 g šľahačkovej smotany 33 %
Na dokončenie
  • pomarančová kôra
  • 2 PL kryštálového cukru
  • voda

Postup

  1. Brownie

    Vo vodnom kúpeli roztopíme čokoládu s maslom. Dáme vychladiť na izbovú teplotu. Vo väčšej miske metličkou vymiešame vajcia s cukrom do peny. Pozor, nešľahať. Do vaječnej zmesi primiešame preosiatu múku s kakaom a kypriacim práškom. Do zmesi teraz primiešame roztopenú čokoládu s maslom a dobre premiešame, aby sa všetko prepojilo. Na záver pridáme postrúhanú kôru a šťavu z pomaranča a nadrobno narezané kúsky z polovice ďalšieho pomaranča. Cesto vylejeme do silikónových foriem a pečieme na horný/dolný ohrev na 180 °C cca 30 minút. Cesto vyjde na 10 polgulí, teda 2 formy.

  2. Krém

    V miske vyšľaháme smotanu do polotuha a postupne pridávame mascarpone s práškovým cukrom. Dochutíme pomarančom (kôrou aj šťavou), škoricou a pomarančovým likérom Pomarančovú kôru narežeme na tenké pásiky (tak, aby vnútro nebolo biele, lebo kôra zhorkne). Tenké pásiky uvaríme vo vode s cukrom , necháme aspoň 5 minút prevariť. Následne vodu scedíme a kôru dáme piecť do rúry na cca 10 – 20 minút, 180 – 200 °C.

  3. Na záver

    Upečené brownies necháme aspoň 15 minút vychladnúť, a potom ozdobíme krémom. Na ozdobu môžeme použiť ganache z horkej čokolády a smotany na šľahanie v pomere 1:1. Smotanu zohrejeme a do nej roztopíme čokoládu. Na ozdobu použijeme aj vysušenú pomarančovú kôru.

  4. TIP

    Čím viac likéru a šťavy dáme, tým menej šľahačkovej smotany, aby krém nebol príliš riedky.

Brownie
  • 200 g horkej čokolády aspoň 54,5%
  • 200 g kryštálového cukru
  • 200 g masla
  • 3 celé vajcia
  • 3 PL hladkej múky
  • 2 PL kakaa
  • štipka soli
  • 1 KL kypriaceho prášku do pečiva
  • 2 pomaranče (nadrobno nastrúhaná kôra z 1 pomaranča, šťava z 1 pomaranča)
  • nadrobno narezané kúsky z ½ pomaranča bez bielych blán
Pomarančový krém
  • 250 g mascarpone
  • 300 ml šľahačkovej smotany 33 %
  • 2 PL práškového cukru
  • kôra z polovice pomaranča
  • kôra z polovice pomaranča
  • šťava z polovice pomaranča
  • štipka mletej škorice (podľa chuti, dá sa aj viac)
  • pomarančový likér – množstvo podľa konzistencie
Ganache
  • 150 g horkej čokolády 54,5 %
  • 150 g šľahačkovej smotany 33 %
Na dokončenie
  • pomarančová kôra
  • 2 PL kryštálového cukru
  • voda
  1. Brownie

    Vo vodnom kúpeli roztopíme čokoládu s maslom. Dáme vychladiť na izbovú teplotu. Vo väčšej miske metličkou vymiešame vajcia s cukrom do peny. Pozor, nešľahať. Do vaječnej zmesi primiešame preosiatu múku s kakaom a kypriacim práškom. Do zmesi teraz primiešame roztopenú čokoládu s maslom a dobre premiešame, aby sa všetko prepojilo. Na záver pridáme postrúhanú kôru a šťavu z pomaranča a nadrobno narezané kúsky z polovice ďalšieho pomaranča. Cesto vylejeme do silikónových foriem a pečieme na horný/dolný ohrev na 180 °C cca 30 minút. Cesto vyjde na 10 polgulí, teda 2 formy.

  2. Krém

    V miske vyšľaháme smotanu do polotuha a postupne pridávame mascarpone s práškovým cukrom. Dochutíme pomarančom (kôrou aj šťavou), škoricou a pomarančovým likérom Pomarančovú kôru narežeme na tenké pásiky (tak, aby vnútro nebolo biele, lebo kôra zhorkne). Tenké pásiky uvaríme vo vode s cukrom , necháme aspoň 5 minút prevariť. Následne vodu scedíme a kôru dáme piecť do rúry na cca 10 – 20 minút, 180 – 200 °C.

  3. Na záver

    Upečené brownies necháme aspoň 15 minút vychladnúť, a potom ozdobíme krémom. Na ozdobu môžeme použiť ganache z horkej čokolády a smotany na šľahanie v pomere 1:1. Smotanu zohrejeme a do nej roztopíme čokoládu. Na ozdobu použijeme aj vysušenú pomarančovú kôru.

  4. TIP

    Čím viac likéru a šťavy dáme, tým menej šľahačkovej smotany, aby krém nebol príliš riedky.