Logo Pečie celé Slovensko
Obrázok receptu - Pečený kvietok

Pečený kvietok

Sladké bublanina koláče

Ikona hodnotenia Ikona hodnotenia Ikona hodnotenia
Ikona hodin

1,5 hod.

Ikona počet porcií

12 porcií

Ikona tlačenia

Popis

Možno to viacero ľudí prekvapí, ale doma sme nikdy nemali nejak v obľube piecť bublaninu. Avšak vždy, keď sme v lete zavárali marhule u mojej výbornej kamarátky Janky, radi sme si jednu bublaninu upiekli a vždy sa rád vraciam spomienkami na tieto príjemné letné dni. Preto pre ňu vytvorím na bublanine kvet z ovocia.

Ingrediencie

Bublanina
  • 4 vajcia
  • 200 g krupicového cukru
  • 100 g masla
  • 270 g hladkej múky
  • 170 g kefíru
  • 8 g prášku do pečiva
  • 1 citrón
  • 1 g soli
Mrvenička
  • 60 g hladkej múky
  • 30 g masla izbovej teploty
  • 30 g cukru
  • 5 g rumu
  • 1 g soli
Na ozdobenie
  • 250 g červených čerstvých ríbezlí
  • 200 g domácich zaváraných marhúľ
  • 30 g hladkej múky
  • 10 g oleja

Postup

  1. Cesto

    Plech potrieme olejom a vysypeme hladkou múkou. Vo zvyšnej hladkej múky obalíme ríbezle a marhule dáme do sitka odkvapkať. Keďže robíme trenú bublaninu – všetky suroviny musia mať izbovú teplotu - v miske ručne metličkou zmiešame maslo s cukrom a postupne pridávame po jednom vajcia, ďalej postrúhame kôru z ½ citróna a polovicu citróna aj vyšťavíme, pridáme kefír a všetky sypké suroviny.Všetko premiešame vareškou. Cesto vylejeme do formy a z ovocia vytvoríme kvet. Dáme piecť na 180 °C cca 30 - 35 minút.

  2. Mrvenička

    Všetky suroviny rukou zmiešame na mrveničku a posypeme ňou koláč.

Bublanina
  • 4 vajcia
  • 200 g krupicového cukru
  • 100 g masla
  • 270 g hladkej múky
  • 170 g kefíru
  • 8 g prášku do pečiva
  • 1 citrón
  • 1 g soli
Mrvenička
  • 60 g hladkej múky
  • 30 g masla izbovej teploty
  • 30 g cukru
  • 5 g rumu
  • 1 g soli
Na ozdobenie
  • 250 g červených čerstvých ríbezlí
  • 200 g domácich zaváraných marhúľ
  • 30 g hladkej múky
  • 10 g oleja
  1. Cesto

    Plech potrieme olejom a vysypeme hladkou múkou. Vo zvyšnej hladkej múky obalíme ríbezle a marhule dáme do sitka odkvapkať. Keďže robíme trenú bublaninu – všetky suroviny musia mať izbovú teplotu - v miske ručne metličkou zmiešame maslo s cukrom a postupne pridávame po jednom vajcia, ďalej postrúhame kôru z ½ citróna a polovicu citróna aj vyšťavíme, pridáme kefír a všetky sypké suroviny.Všetko premiešame vareškou. Cesto vylejeme do formy a z ovocia vytvoríme kvet. Dáme piecť na 180 °C cca 30 - 35 minút.

  2. Mrvenička

    Všetky suroviny rukou zmiešame na mrveničku a posypeme ňou koláč.