Logo Pečie celé Slovensko
Crinkles sladké

Ikona hodnotenia Ikona hodnotenia Ikona hodnotenia
Ikona hodin

1,5 hod.

Ikona počet porcií

12

Ikona tlačenia

Popis

Prvé čokoládové crinkles sa objavili na začiatku 20. storočia v Amerike. Podobné sú známe z Filipín, kde sa používa fialový zemiak Ube. Tieto koláčiky sú špecifické popukaním a jemným stredom. Aby bol efekt popukania ešte väčší, cesto sa prifarbuje a dochucuje, aby nejedli len oči.

Ingrediencie

Korpus
    • 125 g mäkkého masla
    • 200 g cukru krupica
    • 10 g vanilkovej pasty
    • 130 g vajec
    • 240 g hladkej múky
    • 1,5 ČL prášku do pečiva
    • 1 ČL soľ
      Dochutenie
        • 1 PL citrónovej šťavy
        • 1 ČL citrónovej bio kôry
        • gelovka žltá
        • 1 PL limetkovej šťavy
        • 1 ČL gelovka zelená
        • 5 g mletých lyofilizovných malín
        • gelovka ružová
        • 1 PL pomarančovej šťavy
        • 1 ČL pomarančovej bio kôry
        • gelovka oranžová
          Dokončenie
            • 100 g cukru krupica
            • 150 g práškového cukru

              Postup

              1. Korpus

                Vymiešame maslo s cukrom a vanilkou do nadýchanej peny. Po troškách primiešavame vajíčka. Do múky pridáme soľ, prášok do pečiva a po troch častiach primiešame do mokrej zmesi. NEPREMIEŠAŤ príliš !!! Len kým sa spoja ingrediencie. Necháme vychladiť, kým si pripravíme ochutenie.

              2. Dochutenie

                Cesto rozdelíme na 4 časti. Každú ochutíme zamiešaním šťavy a kôry rovnakého ovocia. Štvrtú časť ochutíme malinami a adekvátnou farbou. Dáme toľko farby, aby bol efekt popukania výrazný. Cesto necháme vychladiť a vytvarujeme z neho 7 guličiek jednej chute.

              3. Dokončenie

                Predhrejeme si rúru na 180 °C. Vytvarujeme guličky a obalíme najskôr v cukre krupica a potom v hrubej vrstve v práškovom cukre. Guličky ukladáme na papier na pečenie. Čo najrýchlejšie dáme do rúry a pečieme 15-17 min. Pripravíme druhý plech a opäť pečieme.

              Korpus
                • 125 g mäkkého masla
                • 200 g cukru krupica
                • 10 g vanilkovej pasty
                • 130 g vajec
                • 240 g hladkej múky
                • 1,5 ČL prášku do pečiva
                • 1 ČL soľ
                  Dochutenie
                    • 1 PL citrónovej šťavy
                    • 1 ČL citrónovej bio kôry
                    • gelovka žltá
                    • 1 PL limetkovej šťavy
                    • 1 ČL gelovka zelená
                    • 5 g mletých lyofilizovných malín
                    • gelovka ružová
                    • 1 PL pomarančovej šťavy
                    • 1 ČL pomarančovej bio kôry
                    • gelovka oranžová
                      Dokončenie
                        • 100 g cukru krupica
                        • 150 g práškového cukru
                          1. Korpus

                            Vymiešame maslo s cukrom a vanilkou do nadýchanej peny. Po troškách primiešavame vajíčka. Do múky pridáme soľ, prášok do pečiva a po troch častiach primiešame do mokrej zmesi. NEPREMIEŠAŤ príliš !!! Len kým sa spoja ingrediencie. Necháme vychladiť, kým si pripravíme ochutenie.

                          2. Dochutenie

                            Cesto rozdelíme na 4 časti. Každú ochutíme zamiešaním šťavy a kôry rovnakého ovocia. Štvrtú časť ochutíme malinami a adekvátnou farbou. Dáme toľko farby, aby bol efekt popukania výrazný. Cesto necháme vychladiť a vytvarujeme z neho 7 guličiek jednej chute.

                          3. Dokončenie

                            Predhrejeme si rúru na 180 °C. Vytvarujeme guličky a obalíme najskôr v cukre krupica a potom v hrubej vrstve v práškovom cukre. Guličky ukladáme na papier na pečenie. Čo najrýchlejšie dáme do rúry a pečieme 15-17 min. Pripravíme druhý plech a opäť pečieme.